fbqTerveysuutiset: Lihasrelaksantteista yllättävä tutkimustulos – hyödyttömiä alaselän kipuihin | Seiska
Selkäkipu

Terveysuutiset: Lihasrelaksantteista yllättävä tutkimustulos – hyödyttömiä alaselän kipuihin

Kotimaa | 12.09.2021 17:01

Lihasrelaksantteja käytetään yleisesti akuuttien ja kivuliaiden lihasten jännitystilojen ja raajajäykkyyden hoitoon. Selkäpotilailla tehtyjen tutkimusten mukaan lihasrelaksantit ovat kuitenkin hyödyttömiä suurelle osalle alaselän kipuihin. Näyttö relaksanttien tehosta jäi heikoksi. Alaselkävaivoista kärsii noin 80 prosenttia suomalaisista jossain elämänsä vaiheessa, ja yhdellä kymmenestä kivut kroonistuvat. Usein alaselkäkivat johtuvat selkää rasittavasta työstä, joten kipua voi vähentää liikunnalla ja hyvällä ergonomialla.

Tue aivosoluja hyvillä elämäntavoilla

Aivosolut

Tutkijat ovat löytäneet selityksen, miksi liikunta ja terveellinen ruokavalio ehkäisevät muistisairauksia. Kun ihminen liikkuu vähän ja ravitsemus jää puutteelliseksi, aivojen hippokampus tuottaa vähemmän uusia aivosoluja. Hippokampuksella taas on merkittävä tehtävä muistitoiminnoissa. Kokeissa havaittiin, että myöhemmin muistisairaiden veri kiihdytti kantasolujen kuolemaa erityisesti silloin, kun potilaan ravitsemus ja liikuntatottumukset olivat puutteelliset.

Testosteronihoidoista huojentavaa tietoa

Testosteroni

Tuoreiden tutkimustulosten perusteella tutkijat uskaltavat korjata aiemman käsityksen, että testosteronihoidot altistaisivat sydän- ja verisuonitautien oireille. Testosteronihoitoja annetaan potilaille, joilla on todettu testosteronin puute. Ihon kautta pistoksena annettu hoito jopa saattaa pienentää uusien oireiden riskiä. Neljän vuoden tutkimusseurannan aikana 200 000 tutkimukseen osallistunutta miestä ei sairastunut sydän- ja verisuonitauteihin sen enempää kuin muut ikäisensä miehet.

Korona leviää sylistä syliin

Korona

Perheen pienimmät ovat tehokkaimpia koronatartuttajia kotona. Perheille tehdyissä tutkimuksissa alle 3-vuotiaat tartuttivat muita perheenjäseniä jopa 40 prosenttia todennäköisemmin kuin perheen teini-ikäiset. Samaan tulokseen päästiin 4–8-vuotiaiden kohdalla. Pienet lapset kaipaavat paljon hellyyttä, ja heillä on runsaasti lähikontakteja kavereidensa kanssa. Lapset eivät nykytiedon valossa välttämättä levitä koronaa aikuisia enemmän, mutta perheissä tulee tiedostaa riskit altistumiselle.

Lähde: Duodecim

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!