fbqTerveysuutiset: Lasten passiivinen tupakointi kostautuu – suurempi riski nivelreumalle | Seiska
Passiivinen tupakointi

Terveysuutiset: Lasten passiivinen tupakointi kostautuu – suurempi riski nivelreumalle

Kotimaa | 18.09.2021 13:11

Passiivinen tupakointi altistaa tupakoimattoman ihmisen toisten tupakoinnin vuoksi tupakansavun karsinogeeneille, teratogeeneille, ärsyttäville ja toksisille aineille. Lapsilla, jotka on altistettu vanhempiensa tupakoinnille, on 40-75 prosenttia suurempi riski aikuisiässä sairastua nivelreumaan. Nivelreumaan sairastuu vuosittain noin 40 aikuista 100 000:sta. Heistä kaksi kolmannesta on naisia.

D-vitamiini lihaksille hyödytön

Vitamiini

Lähestymme Pohjolassa jälleen kaamosaikaa, jolloin D-vitamiinin käytön merkitys korostuu. Tiedetään, että D-vitamiini vahvistaa luustoa, edistää vastustuskykyä ja helpottaa kaamosväsymystä. Tuoreen tutkimuksen mukaan D-vitamiinilisillä ei kuitenkaan ole hyötyä lihasten fyysisen toimintakyvyn parantamisessa. Lisät saattavat jopa liittyä heikompiin suorituksiin.

Haasta aivosi työssä

Stimulointi

Dementialle on useita altistavia tekijöitä, kuten korkea kolesteroli, ylipaino, tupakointi, alhainen koulutus ja passiivinen elämäntapa. On myös havaittu, että stimuloiva työ, jossa aivoja haastetaan, alentaa dementiariskiä. Stimuloivassa työssä työntekijällä on mahdollisuus vaikuttaa työhönsä, kuten työtahtiin ja tavoitteisiin. Tutkimuksessa, jossa käytettiin terveysaineistoa myös suomalaisista, stimuloivaa työtä tekevien verinäytteissä oli dementiariskiä kasvattavia proteiineja vähemmän. Aiemmat tutkimukset korostavat dementian ennaltaehkäisyssä hyvää ruokavaliota, aktiivista ja sosiaalista elämää.

Mineraalisuola suojaa sydäntä

Mineraalisuola

Mineraalisuolan lisäämisen ruokavaliossa on havaittu auttavan verenpaineen alentamisessa. Sen käyttö voi myös pienentää aivoverenkiertohäiriöiden sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Kiinalaisessa tutkimuksessa nähtiin, että mineraalisuola piti riskipotilaiden verenpaineen hallinnassa ja ehkäisi sairauksia. Mineraalisuolassa osa natriumista on korvattu kaliumilla. Suomessa mineraalisuola myydään yleensä Pan- tai Seltin-suolana.

Lähde: Duodecim

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!