fbq
Terveysuutiset

Terveysuutiset: Kuumat kesäyöt rasittavat miesten sydämiä

Kanadalaistutkimuksen mukaan tavallista kuumemmat kesäyöt saattavat lisätä 60-vuotiaiden miesten riskiä menehtyä sydänkohtauksiin. Naisilla samanlaista yhteyttä ei ole.

Kuolleisuus kasvoi neljä prosenttia, kun lämpötila kohosi yhden asteen tavanomaista korkeammaksi.

Kuumat yöt voivat esimerkiksi haitata unta, mikä puolestaan voi laukaista sydänoireita.

Terveysuutiset: 43 miljoonaa lääkäriä ja hoitajaa halutaan töihin – tällainen on tilanne Suomessa

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Valosaaste

Kaupunkiympäristön yölliset valot voivat kiinalaistutkimuksen mukaan lisätä lasten uniongelmia ja lyhentää yöunia. Valosaaste on yhdistetty myös aikuisten uniongelmiin. Tutkimukseen osallistui 200 000 lasta. Valoaltistus pääteltiin satelliittikuvista 500 metrin säteellä lapsen kodista.

Yhä suurempi osa ihmiskunnasta elää ympäristössä, jossa katuvalot, mainostaulut ja muut keinovalot ovat päällä läpi yön. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, valosaastetta voi pitää hyvin monien lasten terveyttä heikentävänä tekijänä.

Kävely

Terveysuutiset: Parantumaton tauti yleistyy

Nopeasti kävelevät naiset näyttäisivät säästyvän sydämen vajaatoiminnalta muita todennäköisemmin. Myös hitaampi kävely toimii, mutta kävelyretkien pitää olla selvästi pitempiä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 25 000 vaihdevuodet ylittäneen 50–79-vuotiaan naisen seurantatietoja.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Naiset, joiden kävelyvauhti oli noin viisi kilometriä tunnissa, sairastuivat kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin noin 3–5 kilometrin tuntivauhtia kävelevät. Nopeimmille riitti noin tunnin kävely viikossa, mutta saman vaikutuksen saadakseen hitaampien piti kävellä noin kaksi kertaa pitempään.

Lähde: Duodecim