fbqTerveysuutiset: Kortisonivoiteilla ei vaikutusta sikiön kehitykseen | Seiska
Raskaus

Terveysuutiset: Kortisonivoiteilla ei vaikutusta sikiön kehitykseen

Kotimaa | 19.06.2021 20:01

Tanskalaiset ovat tulleet tutkimuksissaan tulokseen, ettei kortisonivoiteiden käytöstä raskauden aikana ole haittaa sikiön kehitykselle edes suurina annoksina käytettynä. Myöskään kortisonin voimakkuudella ei ollut vaikutusta sikiöön. Kortisonivoiteella hoidetaan paikallisesti muun muassa atooppista ihottumaa, ihon tulehduksia ja allergioita.

Välimerellinen ruoka suojaa muistia

Ruoka

Perinteinen välimerellinen ruokavalio ehkäisee Alzheimerin tautia ja muita muistioireita, sillä se vähentää proteiinikertymiä aivoissa. Aivokuvauksissa on nähty, että pääosin Välimeren ruokavaliota noudattavilla aivot ovat paremmassa kunnossa niillä aivoalueilla, jotka yhdistetään Alzheimerin tautiin. Välimerellinen ruokavalio suosii kasviksia, kalaa, oliiviöljyä ja pähkinöitä.

Syöpäpotilailla riski uusiin syöpiin

Syöpä

Syövän sairastaneilla on muita suurempi riski sairastua elämänsä aikana uusiin syöpiin. Tämä alttius koskee erityisesti niitä, joiden syövän syntyyn ovat vaikuttaneet tupakointi ja lihavuus. Suurimmassa vaarassa ovat kurkunpää- ja virtsarakkosyövän potilaat. Tupakoinnin lopettaminen ja ylipainon hoitaminen pienentävät sairastumisriskiä.

Antibiootit altistavat astmalle

Astma

Suomessa on tutkittu antibioottikuurien vaikutusta lapsiin. On havaittu, että alle vuoden ikäisenä saadut antibioottikuurit voivat altistaa astmalle alle kouluiässä. Antibiootit aiheuttavat muutoksia lasten hengitysteiden bakteerikannoissa. Astmariskiä ei pidetä suurena, mutta suositus on pitää antibioottikuurit minimissään.

Lähde: Duodecim

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!