Terveys

Terveysuutiset: Kenguruhoito pelastaa vauvoja

Kotimaa | 11.07.2021 18:01

Keskosvauvojen kenguruhoidossa lapsen vanhempi pitää pienokaista ihokontaktissa. Viimeisimpien tutkimustulosten mukaan niillä keskoslapsilla, jotka pääsevät pian syntymänsä jälkeen kenguruhoitoon, on suuremmat mahdollisuudet jäädä henkiin. Tärkeää olisi, että hoito aloitetaan mahdollisimman pian syntymästä eikä vasta lapsen tilan vakiinnuttua. Lupaavat tutkimustulokset saatiin, kun kenguruhoito kesti keskimäärin 17 tuntia vuorokaudessa.

Nettiterapiasta apua atoopikoille

Ihottuma

Lääkehoito ei ole ainoa hoitotapa, joka helpottaa atooppisesta ihottumasta kärsiviä. Netissä tapahtuvalla terapialla ja neuvonnalla on katsottu olevan suuri vaikutus potilaisiin. Atooppisen ihottuman oireilu lieveni sekä alakuloisuus ja nukkumisongelmat helpottivat. Nettiterapiassa puretaan mieleen ja kehoon haitallisesti vaikuttavia käyttäytymis- ja ajattelumalleja. Atooppinen ihottuma on krooninen, kutiseva ja tulehduksellinen ihotauti. Sitä sairastaa noin 20–30 prosenttia suomalaisista.

ADHD altistaa psykoosille

ADHD

Tarkkaavaisuushäiriö ADHD:llä ja psykoosilla on yhteisiä riskitekijöitä. Tämä selittänee tutkijoiden havainnoin, että lapsuusiässä ADHD-diagnoosin saaneilla on moninkertainen riski sairastua skitsofreniaan tai muuhun psy-koottiseen häiriöön. Psykoosi on mielisairaus, jossa ihmisen todellisuudentaju vääristyy. ADHD:n oireita ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Suomessa noin viidellä lapsella sadasta on diagnosoitu ADHD.

Sydän ei pidä lentomelusta

Lentomelu

Sydänvaivoista kärsivien olisi hyvä valita kotinsa alueelta, jossa lentokoneiden melusta ei ole haittaa. Yöllinen altistus lentomelulle nimittäin voi laukaista sydän- ja verisuonioireita. Syy-seuraus-suhde huomattiin Sveitsissä Zürichin lentokentän lähistöllä asuvilla. Tutkimuksen mukaan naiset olivat miehiä alttiimpia melun haitoille, ja riskit kasvoivat niillä, jotka asuivat alueilla, joissa autoliikenteen melu oli vähäistä.

Lähde: Duodecim

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!