fbq
Kotimaa
14.08.2021 22:02
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: ADOBE STOCK PHOTOS
kahvi
Terveysuutiset: Kahvi terästää ylipainoisten muistia
Kotimaa
14.08.2021 22:02
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: ADOBE STOCK PHOTOS

Säännöllinen, runsas kahvinjuonti parantaa muistia ja kognitiivisia mielentoimintoja. Erityisesti kahvista hyötyvät ylipainoiset iäkkäät, jotka sairastavat metabolista oireyhtymää. Se on aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä, jossa yhdistyvät lihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Kahvi parantaa glukoositasapainoa, mikä taas vaikuttanee myönteisesti ihmisen kognitiivisiin toimintoihin. Kofeiinittomalla kahvilla ei ole vastaavia vaikutuksia kehoon. Suomessa metabolista oireyhtymää sairastaa noin joka kolmas keski-ikäinen.

Maaseudulla kasvaa terveitä lapsia

maaseutu

Suomalaiset maaseudulla asuvat lapset ovat kaupunkilaisia ikätovereitaan terveempiä. Tutkimuksen mukaan maatiloilla ja luonnon läheisyydessä elävät lapset sairastuvat harvemmin 1-tyypin diabetekseen. Tutkimus tehtiin Turun, Tampereen ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa syntyneillä lapsilla. Yhtenä selityksenä pidetään talvia, jolloin lumipeitteen ansiosta ympäristön bakteerit eivät pääse kulkeutumaan perheiden koteihin. Toisaalta maaseudun lapset altistuvat monipuolisemmin ympäristön bakteereille, mikä vahvistaa immuunipuolustusta ja vähentää allergioita, 1-tyypin diabetesta ja muita autoimmuunisairauksia. Suomalaislapsista noin 50 000 sairastaa 1-tyypin diabetesta. 

Allergia ei estä koronarokotusta

allergia

Amerikkalaistutkijoiden mukaan on turha pelätä koronan tehosterokotusta, vaikka olisi saanut ensimmäisestä rokotuksesta allergisia oireita. Suuri osa allergisista oireista ovat lieviä, kuten kutinaa, ihottumaa, punoitusta ja huimausta. Näitä oireita voi helpottaa antihistamiinilääkkeillä. Tutkimusten perusteella Suomessakin käytettyjen Modernan ja Pfizer-BioNTechin rokotteet ovat täysin turvallisia, eikä allerginen oireilu estä kakkosrokotuksen ottamista.

MT-potilaille aivo-tärähdys on kova koettelemus

mt

Normaalisti ihminen toipuu aivotärähdyksestä muutamassa viikossa. Poikkeuksena ovat iäkkäät ja mielenterveysongelmista kärsivät. Kanadalaistutkimuksessa havaittiin, että 13 prosentilla yli 61-vuotiaista ja psykiatrisen diagnoosin saaneista aivotärähdyspotilaista oireet kestivät yli puoli vuotta. Erityisen alttiita pitkittyneelle oireilulla ovat masennuksesta, ahdistuneisuudesta, kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja persoonallisuushäiriöistä kärsivät potilaat. Aivotärähdyksen oireita ovat muun muassa pahoinvointi, huimaus, päänsärky ja neurokognitiiviset oireet, kuten muistin ja tajunnantason heikentyminen.

Lue myös: Terveysuutiset: Pienikin jaloittelu vähentää istumisen vaaroja

Tilaa Seiskan uutiskirje! »