fbqTerveysuutiset: Itämeren ruokavalio puree diabetekseen | Seiska
Ruokavalio

Terveysuutiset: Itämeren ruokavalio puree diabetekseen

Kotimaa | 17.10.2021 18:02

Asiantuntijat ovat vuosia ylistäneet välimerellisen ruokavalion myönteisiä terveysvaikutuksia. Nyt itämerellinen eli pohjoismainen ruokavalio on saanut huomiota diabeteksen hoidossa. Viimeisimmässä tutkimuksessa seurattiin useita vuosia kuopiolaisia miehiä. Itämeren ruokavalion noudattaminen totta tosiaan vaikutti terveyteen. Miehillä, jotka eivät suosineet Itämeren ruokavaliota, oli kolmanneksen suurempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Itämerellinen ruokavalio korostaa marjoja, omenoita ja muita hedelmiä, täysjyväviljaa, kasviksia, kalaa, rapsiöljyä ja vähärasvaisia maitotuotteita.

Kofeiinilla tehoa urheiluun

Miesurheilijoiden osalta on jo pitkään tiedetty, että kofeiinilla on myönteinen vaikutus urheilusuoritukseen. Viimeisin tutkimusnäyttö osoittaa, että kofeiini parantaa yhtä lailla naisten suorituksia. Kuntopyöräilytestissä kofeiini paransi naisten anaerobista huipputehoa ja keskimääräistä aerobista tehoa. Maailman antidopingtoimista WADA poisti yli kymmenen vuotta sitten kofeiinin kiellettyjen aineiden listalta, mutta nähtäväksi jää, miten kofeiinin käyttöön kisasuoritusten alla tulevaisuudessa suhtaudutaan.

Kilpirauhashoidossa syöpäriski

Kilpirauhanen

Kilpirauhasen liikatoimintapotilaita hoidetaan muun muassa radiojodilla, joka suun kautta annettuna hakeutuu kilpirauhaseen ja vähentää sen liikatoimintaa. Tutkijat ovat havainneet, että hoitoon liittyy pieni lisääntynyt syöpäriski. Riski tosin nähdään vasta suurilla annoksilla, joten tutkijoiden mukaan kilpirauhaspotilaan on todennäköisempää menehtyä rinta- tai muuhun syöpätyyppiin ennemmin kuin radiojodihoidon aiheuttamaan syöpään.

Nuoret altistuvat tupakansavulle

Nuoret

Vaikka useissa valtioissa tupakointia on rajoitettua lainsäädännön keinoin, altistuvat nuoret yhä passiiviselle tupakoinnille. Altistuminen tapahtuu ensisijaisesti julkisissa paikoissa. Tutkimuksessa oli mukana 142 valtiota ja yli 1,4 miljoonaa 12–16-vuotiasta. Yli 40 prosenttia näistä nuorista altistui tupakalle ainakin kolmena päivänä viikossa. Suomalaisnuorista vähintään tälle altistustasolle joutuu 30 prosenttia. Passiivinen tupakointi voi aiheuttaa astmaa, keuhkoahtaumatautia, keuhkosyöpää sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Lapsilla passiivinen tupakointi muun muassa lisää hengitystieinfektioita ja kätkytkuolemia.

Lähde: Duodecim

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!