Vihannekset

Terveysuutiset: Hedelmillä ja kasviksilla lisää elinikää – näin monta annosta on nautittava päivässä

Kotimaa | 10.04.2021 20:02

Päivittäinen vihannesten ja hedelmien syöminen pidentää elinikää, sanoo yhdysvaltalaistutkimus. Siinä seurattiin 30 vuotta 67 000 naisen ja 42 000 miehen ruokavaliota ja terveyttä. Eniten kasvis- ja hedelmäpainotteisesta ruokavaliosta hyötyivät ne, jotka nauttivat viisi annosta päivässä. Yksi vihannes- tai hedelmäannos vastaa esimerkiksi yhtä banaania tai desilitraa pinaattia. Viisi annosta nauttineiden kokonaisuuskuolleisuusriski pitkällä seuranta-ajalla oli 10–13 prosenttia pienempi. Vertailukohtana olivat korkeintaan kaksi annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä syöneet osallistujat. Tutkimuksen mukaan hedelmämehut, amerikkalaisten suosimat papu- ja maissisäilykkeet sekä peruna eivät pienentäneet kuolleisuutta.

Yöllinen verenpaine yhteydessä dementiaan

Verenpaine

Ruotsalaiset ovat tutkineet yöllä ilmenevän verenpaineen nousun ja dementian yhteyttä. Yli 20 vuotta kestäneessä seurannassa 1 600:sta tutkimukseen osallistuneesta 300 sairastui dementiaan. Noin 40 prosenttia osallistujista käytti verenpainelääkkeitä. Sairastumisriski oli noin 60 prosenttia suurempi miehillä, joiden systolinen verenpaine nousi yön aikana. Riski koski myös Alzheimerin tautia mutta ei verisuoniperäisiä dementioita. Tulos viittaa siihen, että erityisesti iäkkäillä miehillä yöllinen verenpaineen nousu altistaa dementialle. Osalle verenpainepotilasta voisi olla hyödyllistä ottaa verenpainelääke ennen nukkumaanmenoa.

Ilmastonmuutos lisää allergioita

Allergiat

Amerikkalaistutkimuksen mukaan ilmastonmuutos pahentaa allergikkojen oireilua, sillä siitepölykaudet pitenevät ja alkavat entistä aiemmin. Tutkimus perustuu 60 amerikkalaisen ja kanadalaisen siitepölymittausaseman tietoihin vuosilta 1990–2018. Tänä aikana siitepölyn määrä kasvoi noin 20 prosenttia. Osasyynä tähän pidetään ilmaston lämpenemistä. Suomalaisista noin viidennes kärsii siitepölyallergioista, joita eniten aiheuttavat lehtipuut, heinät ja pujo.

Aspiriinia suolistosyövän ehkäisyyn

Aspiriini

Tuoreen tutkimuksen mukaan ne, jotka aloittavat Aspiriinin säännöllisen käytön alle 70-vuotiaina, sairastuvat muita epätodennäköisemmin suolistosyöpään. Lääkityksen on pitänyt jatkua vähintään viisi vuotta. Tutkimuksessa seurattiin noin 95 000:n keskimäärin 77-vuotiaan terveystietoja.

Säännöllisesti Aspiriinia käyttäneet sairastuivat viidenneksen muita samanikäisiä vähemmän suolistosyöpään. Pitkäaikaisesta Aspiriinin käytöstä on silti keskusteltava lääkärin kanssa.

Suomessa suolistosyöpään sairastuu vuosittain noin 3 300 ihmistä, joista enemmistö on yli 65-vuotiaita.

Rintasyövällä pitkät henkiset seuraukset

Rintasyöpä

Brittitutkijat ovat havainneet, että rintasyöpää sairastavilla ja siitä selvinneillä naisilla on selvästi muita enemmän masennusta. Potilailla esiintyy myös ahdistusta, unihäiriöitä, uupumusta, kipuja ja seksuaalisia toimintahäiriöitä. Masennusta ja ahdistuneisuutta esiintyi vielä 2–4 vuotta rintasyöpädiagnoosista, kun taas uupumus, kivut ja unihäiriöt kestivät jopa 5–10 vuotta. Tutkijat vertailivat yli 57 000 rintasyövän sairastaneen naisen ja 230 000 samanikäisen verrokin terveystietoja. Rintasyövän sairastaneet kärsivät noin 30 prosenttia todennäköisemmin mielenterveydellisistä ongelmista. Tutkimustulos tukee sitä, että rintasyöpäpotilaille tulisi tarjota kuntoutusta jaksamisen ja mielenterveyden tukemiseksi.

Sokeus yleistyy

Sokeus

Lancet-lehdessä julkaistiin tut-kimus, jonka mukaan sokeus ja heikkonäköisyys ovat yleis-tyneet. Etenkin Aasiassa näkövam-maisten määrä on kasvanut. Kehitystä selitetään väestön kasvulla ja ikääntymisellä. Tutkimuksen mukaan vuonna 2015 maailman ihmisistä arviolta 36 miljoonaa oli sokeita. Kohtalaisesta tai vakavasta näön heikkenemisestä kärsi 217 miljoonaa ja lievästä näön heikkenemisestä 188 miljoonaa ihmistä. Jopa miljardilla ihmisellä esiintyy iän myötä heikentyvää lähinäköä. Aineistojen mukaan sokeiden lukumäärä on kasvanut lähes 18 prosenttia vuodesta 1990. Asiantuntijoiden mukaan kehityksen suunta voitaisiin kääntää mahdollistamalla kaihileikkaukset myös köyhissä maissa.

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!