Terveysuutiset: Hampurilaiset altistavat nuoria ihottumalle

Kotimaa | 24.04.2021 18:04

Nuorten kannattaisi välttää roskaruuan, pitkälle prosessoitujen einesten ja energiajuomien käyttöä. Epäterveellisen ruokavalion, etenkin pikaruuan, on tutkittu lisäävän nuorison atooppista ihottumaa. Satunnainen hamppariateria ei ole haitaksi, mutta säännöllinen mässäily herkistää krooniselle ihotaudille. Oireita ovat muun muassa ihon punoitus, hilseily ja kutina. Iho-oireille voi olla useita syitä, joten näistä kärsivien kannattaa aina käydä tarkemmissa tutkimuksissa.

Elintaparemontti onnistuu pareilta

Pariskunta

Hyviä elämäntapoja noudattava puoliso on kuin lottovoitto. On nimittäin havaittu, että pariskunnat ottavat toisistaan mallia elintavoissa. Jos vaimo popsii kasviksia, todennäköisesti mieskin lisää niiden määrä ruokavaliossaan. Sama koskee liikkumista, laihduttamista ja tupakointia. Huonot tavat tarttuvat, mutta niin myös hyvät. On myös nähty, että pariskunnat saavat yhdessä parempia tuloksia elämäntapamuutoksissa.

Kortisonivoide heikentää luustoa

Luusto

Kortisonivoiteiden on havaittu lisäävän osteoporoosin ja luunmurtumien riskiä. Mitä enemmän voiteita käyttää, sitä suuremmaksi luukadon ja murtumien riski kasvaa. Altistuminen haitoille vaatii kuitenkin kortisonivoiteiden pitkäaikaista ja runsasta käyttöä. Vaikka voiteen vaarat koskevat vain pientä osaa käyttäjistä, kannattaa keskustella lääkärin kanssa muista hoitovaihtoehdoista.

Uutta tietoa lasten äkkikuolemista

Vauva

Tanskalaiset tutkijat ovat tulleet siihen loppupäätelmään, että lapsen syntymäpainolla on yhteys lapsuuden äkkikuolemiin. Taustalla tähän saattaa olla sydämen kehityksen häiriöt sikiövaiheessa. Etenkin rytmihäiriökuolemat todettiin ruumiinavaustutkimuksissa riskiksi niille lapsille, jotka syntyivät raskauden kestoon nähden pienipainoisina. Lasten ja nuorten sydämenpysähdykset ovat onneksi kovin harvinaisia.

Lähde: Duodecim

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!