Terveys

Terveysuutiset: Diabeteslääkkeestä apua lihavuuden hoitoon?

Kotimaa | 04.04.2021 15:04

Diabeteslääke Sameglutidistä on uusimmissa kliinisissä tutkimuksissa saatu viitteitä, että se toimisi myös lihavuuden hoidossa.

Peräti kolmessa vastikään julkaistussa tutkimuksessa kaikissa testattiin lääkeen vaikutusta ylipainoon. Osallistujista osa sai viikoittain reilun vuoden ajan sameglutidia, osa lumelääkettä. Kaikissa kolmessa tutkimuksessa päästiin samaan tulokseen: sameglutidia saaneiden paino putosi selvästi lumelääkettä saaneita enemmän.

Esimerkiksi NEJM:n julkaisemassa tutkimuksessa oikeaa lääkettä saaneet laihtuivat yli 15 kiloa, kun taas lumelääkettä saaneet alle kolme kiloa. Kaikissa tutkimuksissa ilmeni jonkin verran haittavaikutuksia. Niitä ja lääkkeen haittavaikutuksia on tutkittava vielä tarkemmin ennen uudesta ylipainolääkkeestä iloitsemista.

Turhaa pelkoa koronarokotteesta

Rokote

Koronarokotteista aiheutuu tutkimuksen mukaan vain harvoin vakavia allergisia reaktioita. Tutkimuksessa seurattiin ensimmäisten 65 000 ensimmäisen rokotetun yhdysvaltalaisen terveyttä. Ainoastaan kahdella prosentilla esiintyi allergisia oireita, kuten ihottumaa, turvotusta tai hengitysoireita. Hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion sai vain 0,025 prosenttia rokotetuista. Heistä yli 60 porsenteilla oli allegia entuudestaan. Allergikkojen vointia on hyvä seurata koronavirusrokotteen jälkeen, vaikka vakavat oireet ovatkin harvinaisia. Ne ilmenivät yleensä puolen tunnin sisään rokottamisesta.

Kivulias sairaus periytyy

Nivelrikko

Perimällä on vaikutus erosiiviseen nivelrikkoon sairastumisen riskiin. Yhteys näkyy reumatologian kansainvälisen erikoislehden julkaiseman uuden tutkimuksen mukaan erityisesti potilaan vanhempien lasten ja sisarusten välillä. Tilanteeseen vaikuttivat myös korkea ikä, diabetes ja ylipaino. Jenkkitutkimuksessa käytettiin 4,7 miljoonan potilaan terveystietoja. Heistä 700:llä todettiin erosiivista nivelrikkoa ja muuta väestöä enemmän nivelrikon aggressiivista muotoa. Tutkijoiden mukaan näiden perheiden tutkiminen auttaisi tunnistamaan geenimuodot, jotka altistavat erosiiviselle nivelrikolle.

Auta masentunutta nuorta

Masentunut nuori

Koronapandemian tuomat rajoitukset ja sosiaalisen verkoston kaventuminen voivat olla ahdistava kokemus nuorille. Jos epäilee nuoren kärsivän masennuksesta, tulee asia heti ottaa puheeksi tämän kanssa. Kysy nuorelta, onko hänellä itsemurha-aikeita, onko hän vahingoittanut itseään tai onko hän tehnyt itsemurhavalmisteluja. On tärkeää tehdä turvasuunnitelma yhdessä nuoren kanssa. Tähän löytyy malleja esimerkiksi kaypahoito.fi-sivustolta. Itsetuhoinen nuori on aina ohjattava psykiatriseen arvioon ja jatkohoitoon.

Lähde: Duadecim

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!