Tanssitaiteilija Risto Lång amputoitti omat jalkansa – ”Soitin sairaalaan, että ottakaa jalat pois”

Kotimaa | 05.04.2021 14:01

Joensuulainen tanssija Risto Lång syntyi kuusilapsiseen perheeseen Ylä-Savossa vuonna 1968. Synnynnäinen selkäydinvamma Ristolle syntyi jo kohdussa.

– Vamman syntysyytä ei tiedetä, se on kohtalo.

Pyörätuolilla koko ikänsä liikkunut Risto sai tanssikärpäsen pureman jo nuorena miehenä. Pyörätuoli ei ollut este eikä edes hidaste.

Parin vuoden harrastamisen jälleen Risto voitti Suomen mestaruuden 10-tanssissa ja valmistui muutaman vuoden päästä Suomen ja Euroopan ensimmäiseksi ammattilaispyörätuolitanssijaksi 2011.

Pyörätuolitanssin uranuurtaja Risto on esiintynyt seitsemässä eri  maassa  kutsuttuna tanssijana. Hän on voittanut lukuisia alan kansainvälisiä kilpailuja.
Pyörätuolitanssin uranuurtaja Risto on esiintynyt seitsemässä eri  maassa  kutsuttuna tanssijana. Hän on voittanut lukuisia alan kansainvälisiä kilpailuja.

Lue myös: Pyörätuoli ei ollut este! Tanssitaitelija Risto Lång toteutti unelmansa – ”Kun alan tanssia, tuoli unohtuu”

Arvostettu taiteilija

Risto on palkittu elämäntyöstään Moskovassa kansainvälisessä Filantrop-tapahtumassa koreografia-sarjassa.

– Palkinto myönnetään ehdokkaille, jotka ovat osoittaneet korkeaa taiteellista taitoa ja loistavia saavutuksia kulttuurin alueella.

Sinkkuna  elelevä Risto  kuvailee  itseään tanssin puolella  ekstrovertiksi, mutta parisuhdepuolella introvertiksi. – En ole  parisuhdeihminen.
Sinkkuna  elelevä Risto  kuvailee  itseään tanssin puolella  ekstrovertiksi, mutta parisuhdepuolella introvertiksi. – En ole  parisuhdeihminen.

Amputoikaa jalat!

Tanssiin Risto suhtautuu niin intohimoisesti, että oli valmis luopumaan raajoistaan päästäkseen parketille.

– Kärsin parantumattomista säärihaavoista viisi vuotta. Niitä piti hoitaa parin päivän välein. Kun sain kutsun Etelä-Koreaan tanssimaan, soitin sairaalaan, että ottakaa jalat pois, minä lähden tanssimaan.

– Maksoin kalliin hinnan matkasta, mutta en olisi päässyt lähtemään säärihaavaisilla jaloilla.

Teksti:Anna Tenhu
Kuvat:Atte Kajova ja Mona Hormia
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!