Katso videot!

Syntymäsokea Steffi on ilmiömäinen homekoira – löi kaikki ällikällä ensimmäisellä kerralla

Kotimaa | 15.05.2021 17:06

Jos kohtaat kävelylenkillä Sipoossa iloisesti häntäänsä heiluttavan ja pää hieman kenossa kirmaavan saksanpaimenkoiran, olet saattanut törmätä puolitoistavuotiaaseen Steffi-koiraan. Koiran tunnistaa myös hihnassa olevasta Olen sokea -merkistä.

Steffin omistaja on homekoira-yrittäjä Sari Hertell, joka kuuli syntymäsokeasta koirasta tämän kasvattajalta. Klinikkaeläinhoitajana työskentelevä Sari on kouluttautunut Keski-Pohjanmaan maaseutuopistolla homekoiraohjaajaksi.

– Steffin sokeus huomattiin viiden viikon iässä, kun se jäi muista pennuista jälkeen ja katseli niitä erikoisella tavalla, Koiravainu Oy:tä pyörittävä Sari kertoo.

Sokea mutta muuten täysin terve ja valloittava Steffi saa Sarin ansiosta elää täyttä koiran elämää.
Sokea mutta muuten täysin terve ja valloittava Steffi saa Sarin ansiosta elää täyttä koiran elämää.

Nopea oppija

Sari halusi kokeilla, saisiko Steffistä koulutettua työkoiran.

– Osoittautui, että Steffillä on ilmiömäinen hajuaisti ja erinomainen kuulo. Steffistä tulee homekoira, mutta tällä hetkellä se on minulla töissä työharjoittelijan vakanssilla.
Pentu oli nopea oppija ja reagoi ääniin näkevää pentua enemmän.

– Kun Steffi teki ensimmäisen etsintänsä, se löi paikalla olevat ällikällä. Se etsi tarkasti ja rauhallisesti eikä epäröinyt mennä ahtaisiin paikkoihin. Steffi on luonnonlahjakkuus, sillä on myös taito väistää esteitä, vaikka se ei näe niitä.

Homekoirien etsintätehtävässä ohjaaja usein osoittaa koiralle etsittäviä paikkoja. Steffin kohdalla Sari napauttaa tutkittavaa kohdetta.

– Sokeaa koiraa opastetaan napauttamalla tai äänillä ylipäätään.

Steffi on Sarin mukaan toisia koiria kohtaan utelias ja lempeä.  – Se on aivan ihana persoona!
Steffi on Sarin mukaan toisia koiria kohtaan utelias ja lempeä.  – Se on aivan ihana persoona!

Aistii valon

Ulkona huomaa, että Steffi huomioi muut koirat hajuaistin perusteella. Nuoren nartun pää kääntyy ahkerasti aina, kun ohitse menee toinen koira.

Silmistä sokeutta ei huomaa, sillä välillä Steffi ”katsoo suoraan kohti”, myös kameraa.

– Steffi aistii valon ja varjon, mutta luottaa hajuaistiinsa. Se ei pysty lukemaan ohjaajan eleitä tai käsimerkkejä. Toisaalta tämä on myös todella hyvä, koska koira työskentelee ilman ihmisen ohjausta eikä tulkitse ohjaajan eleitä.

Kävelylenkillä myös huomaa, etteivät toiset koirat eivät reagoi vihamielisesti, vaikka Steffi juoksukiimoissaan välillä äriseekin ohikulkeville koirakoille.

– Muut koirat tuntuvat suhtautuvan yllättävän rauhallisesti siihen. Ne varmaan aistivat, että Steffi on erilainen, Sari pohtii.

Sokean koiran koulutuksessa on otettava huomioon myös esteistä kertovat sanat, kuten esimerkiksi seis-käsky.
Sokean koiran koulutuksessa on otettava huomioon myös esteistä kertovat sanat, kuten esimerkiksi seis-käsky.

Näin homekoiria ja ohjaajia koulutetaan

Homekoiraohjaajille pidetään puolitoista vuotta kestävä ammatilliseen osaamiseen tähtäävä koulutus Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä tai Länsirannikon Koulutus Oy:ssä. Koulutuksessa opiskellaan rakennustekniikkaa, sisäilma-asioita, mikrobiologiaa, yrittäjyyttä, asiakaspalvelua, koiran ohjaamista ja koiran biologiaa.

Suomen Homekoirayrittäjät ry järjestää tasotarkastusta ja koulutusta homekoirille sekä niiden ohjaajille. Kolmipäiväisessä tasotarkastuksessa on kirjallinen koiran ohjaajan koe sekä yhdessä koiran kanssa tehtävä etsintäkoe. Tasotarkastuksen läpäisseille annetaan yhdistyksen sertifikaatti tarkastuksesta.

Lähde: Homekoiran toimintaohjeet

Teksti:Anna Tenhu
Kuvat:Pasi Murto
Jaa Artikkeli:

KATSO SEURAAVAKSI

Katso video!

Aarne Tenkanen nousi lavalle erikoisessa keikkapaikassa – laulava ratikkakuski vip-tilojen tarjonnasta: Olisi voitu järjestää myös pari sutturaa!

Katso video!

Tanssijakaunotar Laura Allonen on intersukupuolinen: Häpesin itseäni pitkään

Katso video!

”Tarjolla herrain herkkuja!” Selviytyjät-voittaja Kristian Heiskari antaa lihalle kyytiä – katso laiskan kotikokin grillireseptit

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!