Arslan Khataev

Suomeen paennut nyrkkeilytähti Arslan Khataev rankasta lapsuudestaan: Sain kivääristä kovan iskun päähäni

Kotimaa | 27.07.2021 07:12

Nyrkkeilijä Arslan Khataev, 23, syntyi vuonna 1998 Venäjällä Tšetšenian tasavallassa lähellä maan pääkaupunkia Groznyita. Maassa käytiin sotaa, mikä vaikutti monella tapaa nuoren pojan elämään.

– Muistan, että muutimme pakoon talosta taloon aina, kun jollain alueella oleminen kävi liian vaaralliseksi. Kerran sain kovan iskun päähäni kiväärin perästä, mistä jäi arpi, hän sanoo ja näyttää jälkeä takaraivossaan.

– Minut laitettiin 10-vuotiaana urheilukouluun, joka sijaitsi kaukana vanhemmistani. Olin siellä turvassa, vaikka minua kiusattiin sielläkin. En nähnyt vanhempiani pitkään aikaan, mutta opin henkisesti vahvaksi niissä oloissa. Elämä oli oikeasti selviytymistä.

Lajista on tullut Arslanin ammatti, vaikka hän harrasti sitä aluksi vain itsepuolustuksen vuoksi.
Lajista on tullut Arslanin ammatti, vaikka hän harrasti sitä aluksi vain itsepuolustuksen vuoksi.

Lue myös: Nyrkkeilijä Arslan Khataev pakeni Suomeen – ”Nyrkkeily pelasti minut”

Veli toi Suomeen

Kun Arslan oli 12-vuotias, hänen veljensä tuli eräänä päivänä urheilukoululle ja käski häntä lähtemään välittömästi mukaansa. Tapahtumien kulusta Arslanilla on vain hataria muistikuvia.

– Lähdimme pitkälle matkalle. Istuimme bussissa ja sen perään taas uudessa bussissa. Matka tuntui kuin se ei olisi loppunut koskaan. Lähdön syy oli minulle yhtä suuri arvoitus kuin päämäärä. Saavuimme lopulta maahan, jonka nimeä en edes tiennyt.

Näin tuleva ammattinyrkkeilijä päätyi Kotkaan, jossa hänet majoitettiin vastaanottokeskukseen. Hän asui siellä pari vuotta.

– Vasta myöhemmin tajusin, että tulimme tänne turvaan. Veljeni halusi suojella meitä kumpaakin.

Nyrkkeilijä sai vuonna 2015 EM-hopeaa. Hän on lisäksi voittanut seitsemän SM-mitalia.
Nyrkkeilijä sai vuonna 2015 EM-hopeaa. Hän on lisäksi voittanut seitsemän SM-mitalia.

Taidot huomattiin

Pakolaisena Suomeen saapuneelle Arslanille sopeutuminen oli melko helppoa alkuvaikeuksien jälkeen.

– Olin paljon yksin. Minulla ei ollut aikuisen mallia, joka olisi opettanut, mikä täällä oli oikein ja mikä väärin. Muutamien virheiden jälkeen sitten opin.  

– Minua kiusattiin myös täällä jonkin verran, muttei niin pahasti kuin kotimaassa. Jälkeen päin olen ajatellut, etten enää selviäisi, jos minua olisi kiusattu Suomessa yhtä pahasti.

Joukkuelajeista pitävä Arslan harrasti jonkin aikaa myös jalkapalloa, mutta nyrkkeily vei lopulta voiton.

– Opin harrastuksen kautta nopeasti suomen kielen ja sain myös kavereita. Aloin kehittyä lajissa, ja pian minun taitoni huomasivat muutkin. Erityisesti olen kiitollinen valmentajalleni. Ilman häntäkään en varmasti olisi tässä.

– Olen päässyt näin pitkälle keskittymällä täysillä tavoittelemaan unelmiani.
– Olen päässyt näin pitkälle keskittymällä täysillä tavoittelemaan unelmiani.

Vanhemmat ylpeitä

Ensimmäisenä suomalaisena Saksassa oteltavan nyrkkeilyn Bundesliigan kaudella 2018–2019 voittanut Arslan on ylpeä saavutuksistaan.

– En missään nimessä ole halunnut heittää hukkaan toista tilaisuutta, jonka olen elämässäni saanut. Kiitän omalla tavallani Suomea menestymällä nyrkkeilykisoissa.

– Vanhempani ovat minusta ylpeitä. Seuraava tavoitteeni on päästä olympialaisiin edustamaan Suomea, Arslan sanoo hymy huulillaan.

Hän sanoo itsekurin ja kunnianhimon olevan ne periaatteet, joilla hän on menestynyt.

– Haluan olla esikuvana pakolaisille ja maahanmuuttajille. Olen kulkenut pitkän tien kiusatusta lapsesta tähän pisteeseen, nyrkkeilijä iloitsee.

Teksti:Henryk Björkström
Kuvat:Atte Kajova ja All Over Press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!