fbqSuklaaholisteille hyvä terveysuutinen – ota tämä asia huomioon kaupan herkkuhyllyllä! | Seiska
Suklaa

Suklaaholisteille hyvä terveysuutinen – ota tämä asia huomioon kaupan herkkuhyllyllä!

Kotimaa | 03.07.2021 16:04

Suklaaholisteille hyvä uutinen: tutkimusten mukaan säännöllisesti suklaata nauttivat sairastuvat hieman muita harvemmin sydän- ja verisuonitauteihin. On kuitenkin huomioitava, etteivät kauppahyllyjen herkullisimmat suklaapatukat useinkaan ole terveellistä suklaata, sillä jalostuksessa hyödylliset flavonoidit ovat tuhoutuneet. Lisätutkimuksissa on selvinnyt myös ikävä havainto, etteivät tumman suklaan flavonoidien hyödyt koske diabeetikoita.

Kuulovika sulkee seniorit kotiin

Luulovika

Yli kuusikymppiset huonokuuloiset liikkuvat muita ikätovereitaan vähemmän ulkona. Päällimmäisinä syinä tutkijat pitävät mahdollista masennusta, joka on yleistä huonokuuloisilla. Lisäksi huonokuuloisuus tekee sosiaalisista suhteista hankalampia, joten liikkuminen ihmisten ilmoilla vähenee. Suomessa joka viidennellä 70-vuotiaalla ja joka kolmannella 80-vuotiaalla on kuulovika.

Tekoäly sydänpotilaan tueksi

Tekoäly

Japanilaistutkijat ovat keksineet, miten hyödyntää tekoälyä terveydenhuollossa. Heidän kehittämänsä tekoäly pystyy ennustamaan, milloin äkillisiä sairaalan ulkopuolella tapahtuvia sydänpysähdyksiä tapahtuu eniten. Suurimmat riskiajankohdat ovat pyhäpäivät ja lomat, viikonpäivistä taas sunnuntai ja maanantai. Vuodenajoista riski on suurin talvikautena. Suomessa vuosittain noin 4 000 ihmistä saa äkillisen sydänpysähdyksen.

Korona jättää jäljen jokaiseen

Korona

Tutkimusten ja potilastietojen mukaan lieväoireisetkin koronapotilaat kärsivät ikävistä jälkioireista. Erityisesti masennus, uupumus ja muut neurologiset ja psykologiset oireet, kuten päänsärky ja ahdistus ovat yleisiä lieväoireisilla potilailla. Oireiden taustalla saattaa olla aivojen tulehdustila, mutta nykytiedolla ei koronaviruksen seurauksista vielä voida sanoa varmaa.

Lähde: Duodecim

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!