Speedo-peto Sakke Pietilä kerryttää kehoonsa ruskeaa rasvaa – ”Samaa kuin hylkeillä”

Kotimaa | 13.05.2021 17:01

On huhtikuinen päivä Helsingin Eiranrannassa. Mereltä puhaltaa kylmä tuuli, ja merivesi on viisiasteista.

Betonilaiturilla auringonsäteiden loisteessa seisoo mies, joka riisuu vaatteitaan, kunnes yllä on enää pelkät mustat speedot. Ohikulkevat nuoret miehet tervehtivät häntä tuttavallisesti.

Riisuja on jääkiekkovaikuttaja Sakari ”Sakke” Pietilä, 66, joka on tuttu näky Eiranrannan rantabulevardilla. Speedo-pedoksi osoittautunut Sakke kertoo, että talviuinti pitää aineenvaihdunnan käynnissä ja kerryttää kehoon hyvää ruskeaa rasvaa.

– Sitä samaa kuin hylkeilläkin! stadinnorppa Sakke selvittää.

Sakke on ansainnut kannuksensa Liigan sekä Leijonien valmennustöissä, mutta laajimmin hänet muistetaan tv-kommentaattorina.
Sakke on ansainnut kannuksensa Liigan sekä Leijonien valmennustöissä, mutta laajimmin hänet muistetaan tv-kommentaattorina.

Lue myös: Mikä vesipeto! Sakari Pietilä sukelsi uimaan piukoissa uimapöksyissä, mukana tumma daami – kuvat!

Kylmään tottuu

Saken mukaan perinteisen rasvan kerryttäminen on helppoa ja onnistuu grillimakkaran avulla, mutta ruskean rasvan eteen on tehtävä töitä.

– Ei riitä, että vain pulahtaa veteen ja nousee heti ylös. Kylmässä vedessä pitää olla hetki.

Mikä ihmeen ruskea rasva?

Ruskea rasva osallistuu ruumiinlämmön säätelyyn. Aikuisilla on ruskeaa rasvaa kehossaan luonnostaan, mutta sen määrä on yksilöllistä.

Ruskea rasva sijaitsee aikuisilla suurimmaksi osaksi solisluiden yläpuolella, kaulalla sekä selkärangan vieressä. Ruskea rasva alkaa etenkin kylmissä olosuhteissa polttaa glukoosia ja rasvoja lämmön tuottamiseksi. Se auttaa siten sokeriaineenvaihdunnassa ja painonhallinnassa.

Koska ruskea rasva tuottaa lämpöä, se on todennäköisesti kehittynyt suojaamaan nisäkkäitä kylmältä. Tutkijoiden mukaan lihasten värinä pakkasella on alkuperäinen tapa, joka edesauttaa ruskean rasva määrän lisääntymistä kehossa. Se, että ruskean rasvan määrä kasvaa liikunnasta, on luultavasti sivuseuraus siitä, että liikkuessa lihakset supistelevat samalla tavalla kuin palellessa. Ruskean rasvan aktiivisuus lisää ihmisten energiankulutusta.

Laihduttaminen saattaa lisätä ruskean rasvan aktiivisuutta. Ruskean rasvan alentunut toiminta todennäköisesti altistaa lihavuuden kehittymiselle. Ruskean rasvan lisääminen esimerkiksi lääkkeillä voisi joidenkin tutkijoiden mukaan hoitaa ja ehkäistä lihavuutta ja diabetesta.

Lähde: Potilaan lääkärilehti

Lue lisää ja katso Saken uintikuvat tuoreimmasta Seiskasta!

Teksti:Anna Tenhu
Kuvat:Seiskan arkisto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!