Erkki Vanhala

Sopiva ajoitus pelasti Erkki Vanhalan hengen: Muuten sydämeni tilalla olisi käristynyt lihaklöntti

Kotimaa | 26.07.2021 22:32

Turkulainen laatoittaja Erkki Vanhala vietti heinäkuisena lauantaina vuonna 2000 perheensä ja isänsä kanssa ensimmäistä vuosilomapäiväänsä huvilalla.

Isä ja poika istuskelivat terassilla. Jossain kaukana kumusi ukkonen. Yhtäkkiä kuului voimakas pamaus.

Terassin peltikaton läpi oli iskenyt salama. Se kulki Erkin läpi maahan, jossa kynsi senttien syvyisen uran. Sen jälkeen salama läpäisi maakellarin lähes puolen metrin betoniseinän ja heitteli hillopurkit ympäriinsä.

– Itse en tilannetta muista, mutta isäni on kertonut salaman iskeneen keskelle päätäni. Isku sinkosi minut terassin toiseen laitaan ja sytytti vaatteenikin, nyt 63-vuotias Erkki muistelee pihamaallaan Turussa.

– Tämä täytyy ottaa mukaan kesämökille, niin eiköhän pää ole sitten turvassa, Erkki vitsailee Seiskalta saamansa sotilaskypärä päässään.
– Tämä täytyy ottaa mukaan kesämökille, niin eiköhän pää ole sitten turvassa, Erkki vitsailee Seiskalta saamansa sotilaskypärä päässään.

Lue lisää: Turkulaisen Erkki Vanhalan päähän iski salama – ”Pyysin tupakkaa, tunsin kipua ja kaikki pimeni”

Sydämenlyöntien väliin

Yhteenotto luonnonvoimien kanssa vei Erkin Helsingin yliopistollisen keskussairaalan palovammaosastolle. Hänen selkänsä oli palanut täysin, samoin oikean jalan pohje.

Kivut olivat niin kovat, että Erkki vaivutettiin vähäksi aikaa koomaan ja kytkettiin hengityskoneeseen.

– Sillä reissulla minulle ryhdyttiin tekemään ihonsiirtoleikkauksia. Vuosien saatossa niitä tehtiin kaikkiaan yli 20.

Erkki Vanhala näyttää päälaeltaan kohdan, johon salama iski.
Erkki Vanhala näyttää päälaeltaan kohdan, johon salama iski.

Salamanisku jätti ikuiset jäljet. Erkin kehon oikean puolen motoriikka ei enää pelannut täyspainotteisesti, joten paluu takaisin laatoittajan töihin oli mahdotonta.

– Hieman myöhemmin myös muistissani, kuulossani ja näössänikin alkoi ilmetä ongelmia. Ne ovat kuitenkin pieniä harmeja sen rinnalla, että henkeni olisi lähtenyt.

– Hämmästyttävintä tässä on se, että tutkimusten mukaan salama oli kulkenut kehon läpi juuri sillä hetkellä, kun sydämeni ei lyönyt. Muuten sydämeni tilalla olisi samassa hetkessä ollut käristynyt lihaklöntti.

Teksti:Kai Merilä
Kuvat:Atte Kajova
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!