Sirkka Lekman

Siluettitaiteilija Sirkka Lekman muistelee unohtumatonta kohtaamista: ”Leikkasin Lola Odusogan pään!”

Kotimaa | 12.06.2021 12:06

Siluettitaiteilija Sirkka Lekmanin, 76, sakset ovat leikanneet paperiin kymmeniä varjokuvia maamme kuuluisuuksista. Jokaisesta heistä taiteilija on säästänyt kaksoiskappaleet itsellään, ja silueteilla on luonnollisesti oma erityinen tarinansa. 

Vuonna 1996 Sirkka istui tylsistyneenä Linnanmäellä, jossa hän oli virallisena siluettitaiteilijana kaikkiaan 30 kesän ajan. Ulkoilma oli inhottava, ja nälkä kurni taiteilijan vatsassa. Päivään ilmestyi kuitenkin piristävä valopilkku, joka kiinnitti hänen huomionsa.

- Yhtäkkiä huomaan, että edessäni istuu nuori sutjakka nainen, jolla on hurjan suurilippainen lakki päässään ja hän syö valtavaa kekoa makkaraperunoita.

"Leikkaan sinulta pään"

Kun Sirkka viimein onnistui näkemään hahmon kasvot hatun varjosta, paljastui, että pöydässä istui tuolloin maailman kolmanneksi kauneimmaksi kruunattu Lola Odusoga.

- Minä menin esittelemään hänelle itseni, ja tokaisin, että nyt käy kullannuppu niin, että kun saat ateriasi loppuun, niin minä leikkaan sinulta pään!

Sirkka Lekman
Taiteilija vetää kansiosta esiin Seiskan lukijoillekin tutun näköisen varjokuvan.

Lolan reaktio oli Sirkan mukaan vertaansa vailla.

- Hän parkaisi, että ei sitä saa leikata! Mutta niin hän tuli ateljeeseeni istumaan, ja leikkasin samalla hänen ystävättärestään kuvan.

- Hän oli niin onnessaan työn lopputuloksesta, Sirkka muistelee iloisena.

Sirkka Lekman
Siluettityö vaatii rautaista keskittymiskykyä ja tarkkoja liikkeitä, sillä kuva leikataan yhdellä leikkausviivalla.

Riemukas jälleennäkeminen

Kansanedustajana vuosina 1998-1999 toiminut Sirkka oli saanut kutsun Linnan juhliin, jossa myös Lola oli juhlistamassa Suomen itsenäisyyttä.

- Hyvä, ettemme nokakkain törmänneet hänen kanssaan. Kohtaaminen oli aivan ihana, ja hän muisti minun leikanneen hänen siluettinsa. Sinne me menimme parven kaiteelle ja katselimme illan pukuloistoa. Ja ehkä arvostelimme myös muutamaa kehnompaa iltapukua, Sirkka nauraa.

Teksti:Henryk Björkström
Kuvat:Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!