fbq
Kotimaa
18.12.2021 16:01
Teksti: Henryk Björkström|Kuvat: Seiskan arkisto ja Adobe Stock
Sikke Sumari
Sikke Sumari vinkkaa: Joulupöydän päätähden tähteet voi hyödyntää monella tapaa
Kotimaa
18.12.2021 16:01
Teksti: Henryk Björkström|Kuvat: Seiskan arkisto ja Adobe Stock

Kokki Sikke Sumari, 70, antaa vinkit ylijääneen joulukinkun hyödyntämiseen. Hänen mielestään kinkku on hyvä ja monikäyttöinen raaka-aine.

– Koska lähempänä luuta oleva kinkku on jo hieman sörsselimäistä, ensimmäisenä mieleeni tulee ihanan gratiinin valmistaminen siitä uunissa. Se on vähän sellainen kasariruoka, jonka voi nauttia vaikkapa hyvän riisin kera.

Kinkun jäämistä voi tehdä myös pastakastikkeen.

– Valitsisin siihen penne-pastan. Suomalaisten makuun sopii, että kastikkeeseen käytetään kermaa.

Kokkisodasta tuttu Sikke sanoo, ettei kaikkea kinkkua tarvitse syödä heti. – Silppua loput ja laita pakkaseen, niin voit käyttää sitä myöhemmin tavalliseen tapaan.
Kokkisodasta tuttu Sikke sanoo, ettei kaikkea kinkkua tarvitse syödä heti. – Silppua loput ja laita pakkaseen, niin voit käyttää sitä myöhemmin tavalliseen tapaan.

Lue myös: Mikä kaunotar! Sikke Sumari, 68, julkaisi malliajoiltaan kuvan: "Katoin aluksi että Kata Kärkkäinen" - Katso ja vertaa!

Pizzaa ja paljon muuta

Koska Sikke pitää italialaisen keittiön antimista, hän suosittelee joulukinkun lihaa käytettäväksi pizzan täytteenä.

– Olen huomannut, että ihmiset ovat alkaneet tehdä yhä enemmän pizzaa kotona, joten siihenhän kinkkupalat sopivat loistavasti.

Kokki keksii vielä lisää käyttötarkoituksia.

– Voi tehdä ihan lämpimiä tai tavallisia kinkkuvoileipiä juuston kera. Niistähän tykkäävät kaikki. Siivuista voi pyöritellä rullia, jotka täytetään esimerkiksi herkkusienistä valmistetulla muhennoksella. Kinkusta saa myös hyvän kinkkukiusauksen.

Kinkkupizza syntyy myös joulukinkusta.
Kinkkupizza syntyy myös joulukinkusta.

Lue myös: Sikke Sumari ja Tony-rakas 40 vuotta naimisissa! MasterChef -tuomari pitkän avioliiton vaikeista hetkistä: Ei se välttämättä vaihtamalla parane!

Muistelee lapsuusjouluja

Sikellä itsellään ei ole kinkkua joulupöydässä, vaan hän on tykästynyt enemmän alkupaloihin, kuten mätiin ja kalaan. Erityisesti muikunmäti smetanan kera kuuluu Siken suosikkeihin.

– Täytymme yleensä niistä jo niin paljon, ettei meillä syödä hirveästi lihaa jouluaterialla. Se kinkku on jäänyt lapsuuden jouluihin. Joskus meillä on ollut ihan pieni kinkku, mutta se on mennyt sitten sellaisenaan, eli ei ole tarvinnut huolehtia ylijäämän hyödyntämisestä.

– Onhan se ihana herkku, josta vuoltiin vielä monta päivää aaton jälkeen siivuja leivän päälle, ja söimme ne sinapin kanssa. Hitsi, kun tuli nälkä tästä kertoessa, Sikke muistelee ja nauraa.

Siken inspiraatio moniin ruokiin kumpuaa pitkälti italialaisesta keittiöstä, joka on erityisesti kokin mieleen.
Siken inspiraatio moniin ruokiin kumpuaa pitkälti italialaisesta keittiöstä, joka on erityisesti kokin mieleen.

Lue myös: Suosittu tv-kasvo Sikke Sumari pyrki 30-vuotiaana Teatterikorkeakouluun – rehtori väitti liian vanhaksi

Laatikoita uudella tavalla

Perinteiset jouluruuat laatikkoineen ovat nykyään vieraampia Sikelle, joka on viettänyt monet joulut ulkomailla.

– Olemme syöneet sitä, mitä kyseisessä maassa on ollut tarjolla. En raahaa mukanani suomalaisia herkkuja. Ennen ulkomaille menoa minulla on ollut tapana käydä nauttimassa sillit, silakat ja muut lempiherkut ravintolan joulupöydässä.

– Joulu ei ole meille ahmimisjuhla, vaan syömme niitä juhlavia ruokia. Yhtenä esimerkkinä on ankanmaksa, jota saa nykyään myös eettisesti tuotettuna.

Sikke haluaa jakaa vielä yhden vinkkinsä lukijoille, jotka kaipaavat porkkanan ja lantun makuja joulupöytäänsä uudella tapaa.

– Kuutioidut ja karamellisoidut lanttukuutiot ovat älyttömän hyviä. Porkkanat taas voi halkoa pitkittäin ja kypsentää pannulla vähässä vedessä tai lihaliemessä niin, että vesi haihtuu. Tämän jälkeen laitetaan ruokalusikallinen voita kiillottamaan pintaa ja kruunataan kokonaisuus ranskalaisella rakuunalla.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »