Erkki Vanhala

Salamaniskusta ihmeen kaupalla selviytynyt Erkki Vanhala: Vuosien taistelu vakuutusyhtiötä vastaan – ” ”Perkele, kun pistää vihaksi!”

Kotimaa | 28.07.2021 06:44

Oli helteinen heinäkuun lauantai vuonna 2000. Turkulainen laatoittaja Erkki Vanhala vietti perheensä ja isänsä kanssa ensimmäistä vuosilomapäiväänsä huvilalla. Isä ja poika istuskelivat terassilla. Jossain kaukana kumusi ukkonen. Yhtäkkiä kuului voimakas pamaus.

Terassin peltikaton läpi oli iskenyt salama. Se kulki Erkin läpi maahan, jossa kynsi senttien syvyisen uran. Sen jälkeen salama läpäisi maakellarin lähes puolen metrin betoniseinän ja heitteli hillopurkit ympäriinsä.

– Itse en tilannetta muista, mutta isäni on kertonut salaman iskeneen keskelle päätäni. Isku sinkosi minut terassin toiseen laitaan ja sytytti vaatteenikin, nyt 63-vuotias Erkki muistelee pihamaallaan Turussa.

Erkki Vanhala näyttää päälaeltaan kohdan, johon salama iski.
Erkki Vanhala näyttää päälaeltaan kohdan, johon salama iski.

Lue lisää: Turkulaisen Erkki Vanhalan päähän iski salama – ”Pyysin tupakkaa, tunsin kipua ja kaikki pimeni”

Yhteenotto luonnonvoimien kanssa vei Erkin Helsingin yliopistollisen keskussairaalan palovammaosastolle. Hänen selkänsä oli palanut täysin, samoin oikean jalan pohje.

Kivut olivat niin kovat, että Erkki vaivutettiin vähäksi aikaa koomaan ja kytkettiin hengityskoneeseen.

– Sillä reissulla minulle ryhdyttiin tekemään ihonsiirtoleikkauksia. Vuosien saatossa niitä tehtiin kaikkiaan yli 20.

Salamanisku jätti ikuiset jäljet. Erkin kehon oikean puolen motoriikka ei enää pelannut täyspainotteisesti, joten paluu takaisin laatoittajan töihin oli mahdotonta.

– Hieman myöhemmin myös muistissani, kuulossani ja näössänikin alkoi ilmetä ongelmia. Ne ovat kuitenkin pieniä harmeja sen rinnalla, että henkeni olisi lähtenyt.

Salamaniskussa on laskettu olevan 100 miljoonaa volttia. Erkin saama täräys poltti pahasta selän ja toisen jalan.
Salamaniskussa on laskettu olevan 100 miljoonaa volttia. Erkin saama täräys poltti pahasta selän ja toisen jalan.

Lue myös: Sopiva ajoitus pelasti Erkki Vanhalan hengen: Muuten sydämeni tilalla olisi käristynyt lihaklöntti

Vakuutusyhtiö vähätteli

Vuosia kestäneiden kivuliaiden kuntoutusten lisäksi Erkki joutui käymään myös taistelua vakuutusyhtiötä vastaan.

– Minua leikannut huippukirurgi Sakari Orava kirjoitti papereihin palovammojeni olevan luokkaa 13, eli erittäin vakavia. Vakuutusyhtiö päätti kuitenkin, että haitta-asteeni on 2, eli melkein lievintä ykkösluokkaa.

Erkki huokaa, sytyttää tupakan, vetää pitkät henkoset ja jatkaa:

– Vakuutusyhtiön lääkäri ei käynyt edes tutkimassa minua. Hän päätteli papereiden perusteella minut lähes kunnossa olevaksi. Perkele, kun pistää vihaksi.

Kiistelyä kesti kahdeksan vuotta, ja lopulta Erkki vei korvaustaistelun vakuutusoikeuteen.

– Oikeudessa riita pistettiinkin puoliksi, ja haitta-asteekseni hyväksyttiin 7. Mitään palkkatöitä en saa enää tehdä, vaikka johonkin hyvin pystyisinkin. Jos tekisin mitään, siinä tapauksessa loppuisivat korvaukset.

– Tämä täytyy ottaa mukaan kesämökille, niin eiköhän pää ole sitten turvassa, Erkki vitsailee Seiskalta saamansa sotilaskypärä päässään.
– Tämä täytyy ottaa mukaan kesämökille, niin eiköhän pää ole sitten turvassa, Erkki vitsailee Seiskalta saamansa sotilaskypärä päässään.

Taivaan tarkkailija

Seitsenkertainen vaari viettää eläkepäiviään vaimonsa kanssa omassa puutalossaan rauhallisella asuntoalueella.

Mökkeilyäkin Vanhala harrastaa yhä entiseen malliin, vaikka taivaalla kuinka välkkyisi ja paukkuisi.

– Ei minua pelota ukkonen ja salamointi. Kyllä sitä silti joskus katselee taivaan korkeuksin nöyränä ja toivoo mielessään, ettei sieltä nyt toista kertaa minun elinaikanani täräytettäisi.

Teksti:Kai Merilä
Kuvat:Atte Kajova ja Erkin albumi
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!