fbqRescuekoiran hankkinut Sanna Kiiski kritisoi rodunjalostusta: Silmä voi pulpahtaa ulos! | Seiska
Sanna Kiiski

Rescuekoiran hankkinut Sanna Kiiski kritisoi rodunjalostusta: Silmä voi pulpahtaa ulos!

Kotimaa | 05.05.2021 15:02

Toimittaja Sanna Kiisken, 46, kotona on jo lähes viisi vuotta temmeltänyt Espanjasta pelastettu rescuekoira David Bowie. Kovia kokenut haukku oli kolmivuotias tullessaan Suomeen.

Bowie pelastettiin Espanjassa viime hetkillä, sillä sen edellinen omistaja oli kohdellut koiraa väkivaltaisesti ja jättänyt sen ilman ruokaa sekä juomaa.

Lue lisää: Viime hetkillä Espanjasta pelastettu David Bowie vei Sanna Kiisken sydämen – ”Ei ollut helppoa puhua lasteni isää ympäri”

Viihtyy sohvalla

David Bowie on luonteeltaan rauhallinen ja viihtyy hyvin myös lasten kanssa. Koira seuraa Sannaa joka paikkaan, ja on aina siellä missä tapahtuu.

– Bowie on reissannut kanssamme Ruotsissa ja Virossa sekä matkannut yöjunalla Lappiin. Se menee minne vain, kunhan me olemme mukana. Se istuu aina vieressämme sohvalla katsomassa televisiota.

Sohva onkin Bowien lempipaikka. Koira saa olla sohvalla hyvillä mielin, sillä se on hyvin tarkka siisteydestään.

– Se on herrasmies. Pesemme aina tassut ja pyllyn ulkoilun jälkeen. Kerran viikossa käymme kokosuihkussa.

– Porkkanat ovat Bowien suurinta herkkua. Se erottaa porkkanapussin avaamisen muista rapinoista, ja ampaisee silloin heti keittiöön, Sanna kertoo.
– Porkkanat ovat Bowien suurinta herkkua. Se erottaa porkkanapussin avaamisen muista rapinoista, ja ampaisee silloin heti keittiöön, Sanna kertoo.

Lue myös: Naapurin pojalla ihmettelemistä! Koiransa kadottanut Sanna Kiiski huusi täysillä David Bowien perään

Jalostus tuo ongelmia

Sekarotuinen Bowie on Sannan ensimmäinen oma rescuekoira, mutta hänellä on aiemmin ollut tilapäisessä sijoituksessa uutta kotia etsiviä koiria.

– Jotkut kritisoivat rescuetoimintaa sanoen, ettei kaikkia voi kuitenkaan pelastaa. Maailmassa on paljon kodittomia koiria, niin miksi ehdoin tahdoin pitäisi teetättää uusi pentu. Nämäkin tarvitsevat rakkautta ja oman kodin.

Sanna on lukenut paljon rodunjalostuksesta, ja on voimakkaasti sitä vastaan.

– Ihmiset jalostavat koiria omien ulkonäkömieltymystensä mukaisesti. Pitäisi olla isot silmät tai typistetty kuono. Sen vuoksi silmä voi pulpahtaa ulos tai koira ei hengitä kunnolla.

Tuntuu pahalta, että koirasta pitäisi tehdä sellainen, millaiseksi ihminen sen haluaa.

– David Bowie on sekoitus Espanjassa yleistä rottakoiraa podencoa, dalmatiankoiraa sekä jackrussellinterrieriä. Se on terve ja reipas poika, Sanna hymyilee.
– David Bowie on sekoitus Espanjassa yleistä rottakoiraa podencoa, dalmatiankoiraa sekä jackrussellinterrieriä. Se on terve ja reipas poika, Sanna hymyilee.

Tutustu rescuekoiriin

Suurin osa rescuekoirista tulee ulkomailta. Suomessa kodittomat kissat ovat suurempi ongelma kuin koirat.

– En tiedä, mitä tekisin, jos näkisin kesäkissan ottaneen ihmisen. Jos haluaa kissan vain vähäksi aikaa, niin varmasti naapurustosta löytyy kissa, jota voi käydä moikkaamassa, Sanna puhisee.

Moni arkailee ottaa rescuekoiraa, kun ei tiedä koiran taustoja. Sanna rohkaisee tutustumaan rescuekoiriin.

– Niitäkin on erilaisia. On tärkeää paneutua rotuominaisuuksiin. Pitää miettiä, mitä koira vaatii ja miten paljon itsellä on sille aikaa. Ihmisiä pelotellaan turhaan. Meillä on mennyt kaikki hyvin ja olemme hirveän tyytyväisiä, Sanna hymyilee.

Teksti:Kirsi Pöllänen
Kuvat:Timo Korhonen

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!