Porilainen Jaana taisteli korvauksista yhdeksän vuotta – kompastuminen romutti yritystoiminnan: Maksoin voitosta kovan hinnan

Kotimaa | 12.04.2021 08:22

Ennen kohtalokasta kompastumistaan lähikaupassa porilainen Jaana Ayta, 51, pyöritti menestyvää kangaskauppaa. Kaikki kuitenkin muuttui kaupan lattialle kiinnitetyn korotetun kahvimainoksen vuoksi. Jaana kaatui, ja niin kaatui moni unelmakin.

– Rakastin kangaskauppaa, ja olimme juuri päättäneet mieheni kanssa laajentaa. Tarkoitus oli tuoda Turkista kauniita kankaita sisustus- ja ompelupuolelle, mutta kaikki unelmani romuttuivat saamaani polvivammaan, Jaana sanoo.

Jaana ei kyennyt enää jatkamaan yrittäjänä liikkumisen käytyä vaikeaksi.

Vielä nytkin, yhdeksän vuotta myöhemmin polvi on niin arka, ettei iho siedä kuin pehmeiden kankaiden kosketuksen.

– Jos olisin ollut kuukausipalkkalainen, en olisi joutunut tappelemaan oikeudessa korvauksistani.

Taistelu korvausten saamiseksi vaati paljon lomakkeita ja lakipykälien osaamista. – Sihteerin koulutukseni auttoi minua. Olin tarkkana joka asian kanssa.
Taistelu korvausten saamiseksi  vaati paljon lomakkeita ja lakipykälien osaamista. – Sihteerin  koulutukseni auttoi minua. Olin  tarkkana joka asian kanssa.

Unelmat jäivät lattialle

Eniten Jaanaa surettaa, miten kaupan lattialle jäivät koko hänen yrittäjä- ja työuransa, terveytensä sekä unelmat tulevaisuudesta.

– Ihmiset kysyvät, mitä aion tehdä. Vastaan, ettei minulla ole enää unelmia, koska en pysty tekemään mitään.

Jaana on ollut neljän seinän sisällä miehensä ja koiransa kanssa. Sisälläkään hän ei pääse liikkumaan ilman tukea.

– Olen nämä vuodet taistellut vakuutusyhtiön kanssa korvauksista, mikä on ollut melkoista vääntöä.

Jaana oli saanut kaatuessaan polveensa vääntövamman lisäksi nivelkierukan repeämän. Fysioterapiassa jalka voitiin ainoastaan teipata. Polvea korjattiin leikkauksella, joka ei juurikaan auttanut.

Leikkauksen jälkeen Jaanalle puhkesi monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä crp-syndrooma.

Kotona aika kuluu nojatuolissa jalat asetettuna rahin päälle turvotuksen ehkäisemiseksi. – Eniten pelkään, että jonakin päivänä joudun pyörätuoliin, Jaana sanoo.
Kotona aika kuluu nojatuolissa jalat asetettuna rahin  päälle turvotuksen ehkäisemiseksi. – Eniten pelkään,  että jonakin päivänä joudun  pyörätuoliin, Jaana sanoo.

Korvausriita tuloista

Ruokakaupan vakuutusyhtiön mielestä crps ei ollut tapaturman seurausta. Jaana vei asian vakuutuslautakuntaan, joka katsoi, että crps-oireilla ja tapaturmalla oli syy-yhteys. He suosittelivat vakuutusyhtiötä korvaamaan Jaanalle sekä tilapäisen että pysyvän haitan ansionmenetykset.

– Riidatonta oli kauppiaan vakuutusyhtiön maksuvelvollisuus ja se, että menetin kompastumisessa työkykyni. Vakuutusyhtiö maksaa minulle joka kuukausi ansionmenetyksistä, kunnes täytän 65 vuotta.

Riitaa jouduttiin myös käymään siitä, minkä vuoden tulojen mukaan korvaukset maksettaisiin. Toissa vuonna Porin käräjäoikeus velvoitti vakuutusyhtiön maksamaan Jaanalle 60 000 euron korvauksen vuosien 2011–2019 ansionmenetyksistä. Vakuutusyhtiö vei asian hovioikeuteen.

Jotkut ovat sanoneet Jaanalle, ettei tämä näytä kipeältä. – Itken itkuni kotona.
Jotkut ovat sanoneet  Jaanalle, ettei tämä  näytä kipeältä. – Itken  itkuni kotona.

Sain luovutusvoiton

Juuri ennen oikeudenkäynnin alkua kaupan vakuutusyhtiö peruutti valituksensa, ja käräjäoikeuden päätös jäi voimaan. Jaana oli voittanut.

– Hinta, jonka maksoin voitosta, oli kova. Korvaus on olematon, sillä elän kipujeni kanssa loppuelämäni. Kaiken lisäksi verottaja vei korvauksesta melkein puolet, sillä kyse oli ansionmenetyskorvauksista.

 – Minulla on henkilökohtainen avustaja viitenä päivänä viikossa seitsemän tuntia kerrallaan.
 – Minulla on henkilökohtainen avustaja  viitenä päivänä  viikossa seitsemän  tuntia kerrallaan.

Jaana tarvitsee kotona apua kaikessa. Hän ei pysty kävelemään ilman keppejä, ja kädet ovat kovassa rasituksessa kipeytyneet.

– Minulle on sanottu, etten näytä sairaalta, jos olen avustajani kanssa käymässä kirpputorilla tai kaupassa. Miltä sairaan tulisi sitten näyttää? Sen kerran kun pääsen kotiovesta ulos, en lähde sinne itkeskelemään. Poraan kotona, kun kukaan ei näe.

Teksti:Carmen Heikkilä
Kuvat:Pasi Murto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!