fbq
Kotimaa
02.04.2021 20:01
Teksti: Carmen Heikkilä|Kuvat: Pasi Murto ja Jennan albumi
Jenna Mäkelä
Pelivelat ulosotossa – porilainen Jenna rötösteli pikavippejä läheistensä nimiin
Kotimaa
02.04.2021 20:01
Teksti: Carmen Heikkilä|Kuvat: Pasi Murto ja Jennan albumi

Porilainen Jenna Mäkelä, 36, työnsi ensimmäisen kerran hedelmäpeliautomaattiin viikkorahansa 9-vuotiaana.

– Sinne ne viikkorahat pääsääntöisesti menivät, myös rippilahjarahoista suurin osa meni pelaamiseen, Jenna muistelee.

Tunne ilmaisesta rahasta ja voittamisesta veivät Jennan mennessään jo varhain. Pelaaminen muuttui.

Riippuvuus vei rikolliseksi

Yhden pelipanoksen summa saattoi olla jopa sata euroa, ja vuorokaudessa Jenna saattoi pelata jopa tuhat euroa. Kahdessa vuodessa pelaamiseen upposi 300 000 euroa Jennan omaa rahaa sekä lisäksi hänen vanhempiensa ja miehensä nimiin salaa ottamat pikavipit.

Peliriippuvainen menettää vääristyneessä ajatusmaailmassaan käsityksen rahan arvosta sekä kadottaa normaalin moraalin. Tärkeintä on päästä pelaamaan ja voittamaan menetettyjä rahoja takaisin.

– Minustakin tuli rikollinen. Otin toisten nimiin pikavippejä, ja kuvittelin voittavani ison pääpotin ja maksavani kaikki velat kerralla pois. Sehän on ihan mahdotonta.

– Kävin ratsaamassa vanhempieni postilaatikon joka aamu, etteivät he löytäisi heidän nimissään tulevia karhukirjeitä. Se oli tosi stressaavaa.

Jenna ei halua kuvaan peliautomaatin vieressä. – Niitä ei pidä mainostaa millään tavalla. On noloa, että maassamme on voimakasta riippuvuutta aiheuttavia automaatteja kaikkialla.
Jenna ei halua kuvaan peliautomaatin vieressä. – Niitä  ei pidä mainostaa millään  tavalla. On noloa, että  maassamme on voimakasta  riippuvuutta aiheuttavia  automaatteja kaikkialla.

Kirjoitti kirjan

Jenna kirjoitti Kun pelihimo ottaa vallan -kirjan, ja hän työskentelee nykyään Porin kaupungille auttaen muita peliriippuvuudesta kärsiviä.

Jennan palkasta menee joka kuukausi osa ulosottoon, mutta korot ovat niin korkeat, ettei itse velka juuri pienene.

– Siihenkin tulisi saada muutos. Monet haluavat saada maksaa velkansa rehellisellä työllä, mutta se ei onnistu ihan noin vain. Jennan elämää iso ulosottovelka ole kuitenkaan pilannut.

– Olen onnellinen saatuani elämäni takaisi, eikä minun tarvitse tehdä rikoksia, valehdella tai salailla enää mitään. Se on paljon enemmän kuin mikään rahamäärä, Jenna summaa.

Jennan kirjoittama kirja Kun pelihimo ottaa vallan on mennyt hyvin kaupaksi. – Minulla itsellänikään ei ole enää yhtään kappaletta jäljellä.
Jennan kirjoittama  kirja Kun pelihimo  ottaa vallan on mennyt  hyvin kaupaksi.  – Minulla itsellänikään  ei ole enää yhtään  kappaletta jäljellä.

Tätä on peliriippuvuus

* Suomessa rahapeliongelmista kärsii noin 124 000 henkilöä, joista suurin osa on 18–34-vuotiaita miehiä. Ongelmapelaajia löytyy kaiken ikäisistä ja kaikista sosiaaliryhmistä.

* Ongelmapelaaminen vaikuttaa kielteisesti pelaajan ajatuksiin, mielialaan, toimintaan, ta-louteen, terveyteen, ajankäyttöön, läheisten hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin.

* Peliriippuvuus vaihtelee lievästä vaikea-asteiseen. Ongelmapelaamista on, jos pelaa enemmän kuin olisi varaa tai on suunnitellut, karsii muista tarpeellisista menoista pelatakseen, yrittää voittaa rahoja takaisin tai pelaa lainaksi. Muita merkkejä on vetäytyminen sosiaalisista tilanteista ja ihmissuhteiden laiminlyöminen pelaamisen vuoksi, sekä työn tai opiskelun laiminlyöminen.

* Jos koet olevasi ongelmapeluri, hae apua rohkeasti, älä anna häpeän estää hakemasta apua. Apua saa ammattilaiselta, ja tarjolla on laitos- ja intensiivihoitoa.

www.peluuri.fi