fbq
Kotimaa
16.12.2021 09:33
Teksti | Kuvat: Seiskan Toimitus
SortterSortter
Onko nyt järkevää ottaa lainaa?
Kotimaa
16.12.2021 09:33
Teksti | Kuvat: Seiskan Toimitus

Väliaikainen 10 prosentin korkokatto päättyi syyskuussa 2021. Miten yleinen korkotaso on muuttunut, ja kannattaako nyt hakea lainaa? Nousevatko korot vuonna 2022?

Moni miettii, onko edullisten lainatarjousten aika ohi, kun korkokatto päättyi syksyllä. Olemme kuulleet syksyn ajan kauhukuvia korkojen nousemisesta, mutta mitä lainan hakemisesta tulisi nyt tietää?

Kotimainen vertailupalvelu Sortter kokosi tietopaketin ajankohtaisista asioista lainaan liittyen. Ota vinkit talteen ja kilpailuta lainasi ennen sopimuksen allekirjoittamista.


Lainan korkotasossa ei suuria muutoksia

Moni ehti nauttia edullisesta korkotasosta, kun koronan takia säädetty väliaikainen korkokatto rajasi kulutusluottojen enimmäiskoron 10 prosenttiin.

Korkokaton päättymisen jälkeen lainojen korkotasossa ei ole nähtävissä suuria muutoksia. Osa luotonantajista nosti pienintä ja/tai suurinta ilmoittamaansa korkoa joko heti lokakuussa tai marras-joulukuun vaihteessa. Myös ilmoitetun korkotason laskemista on havaittu muutamilla pankeilla.

Pienituloisten mahdollista saada taas lainaa

Suurin muutos näkyy erityisesti pienituloisten mahdollisuudessa saada taas lainaa.

Korkokaton aikana pienituloisten, eli alle 2 000 euroa kuukaudessa tienaavien, hakijoiden hyväksymisaste laski ennätysalhaiseksi. Tämä johtui erityisesti pankkien tiukentuneista luotonmyöntökriteereistä.

Korkokaton päättymisen jälkeen monen pankin on taas mahdollista myöntää lainaa laajemmalle hakijakunnalle. Lisäksi kova kilpailu rahoitusalalla hyödyttää erityisesti kuluttajia, kun pankit pyrkivät tekemään entistä parempia lainatarjouksia.

Lainaa ainoastaan tarpeeseen

Omakotitalon remontti tai autohuolto tuovat kustannuksia, joita harva pystyy rahoittamaan pelkästään säästöillä tai luottokortilla. Silloin vakuudeton laina voi tulla tarpeeseen, sillä lainaa voi hakea ilman vakuuksia tai takaajia.

Moni rahoittaa uudet ostokset, esimerkiksi kodinkoneet, urheiluvälineet tai huonekalut automaattisesti luottokortilla tai osamaksulla. Vakuudeton laina eli kulutusluotto voi monissa tapauksissa olla edullisempi rahoitusvaihtoehto kuin luottokortti tai osamaksusopimus. 

Kulutusluoton korko on noin 4-20 prosenttia hakijan henkilökohtaisen tilanteen mukaan, kun taas luottokortin korko asettuu usein 10 prosentin ja osamaksusopimuksen 20 prosentin tienoille.

Miten varautua lainan korkojen nousuun?

Korkojen noususta puhutaan paljon, mutta asiantuntijat harvoin antavat vinkkejä, kuinka lainan korkojen nousuun voi varautua ennakolta.

Korkojen muutoksiin voi varautua usealla eri tavalla. Yksi vaihtoehto on maksaa lainoja pois ennenaikaisesti tai neuvotella uudelleen maksuaikaa lainanantajan kanssa. Maksuajan pidentäminen nostaa kuitenkin usein korkokustannuksia.

Useat pankit tarjoavat myös korkosuojausta, jolloin korko ei nouse holtittomasti, mikäli yleinen korkotaso nousee. Myös lainasopimuksen kilpailuttaminen voi olla hyvä vaihtoehto, jolloin voit saada nykyiselle lainallesi edullisemman tarjouksen, ja näin saada säästöjä talouteesi.

Muista kilpailuttaa laina ennen sopimuksen hyväksymistä

Oli mielessäsi lainan hakeminen nyt tai tulevaisuudessa, kannattaa lainat aina kilpailuttaa ennen lainasopimuksen hyväksymistä. Kilpailuttaminen on ainut keino varmistua siitä, että lainatarjous on sinulle sopiva.

Voit kilpailuttaa lainan joko itse kysymällä tarjouksia eri pankeista tai käyttää Sortterin ilmaista vertailupalvelua. Kilpailuttaminen Sortterin kautta onnistuu täyttämällä lainahakemus Sortterin verkkosivuilla.

Sortter vertaa eri pankeilta saamasi henkilökohtaiset lainatarjoukset, jonka jälkeen sinun on helpompi tehdä päätös sopivasta lainasta. Vertailu on sinulle aina ilmainen.

Tutustu Sortterin vertailuun ja säästä lainakustannuksissa
 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »