fbq
"Olisi hyvä saada selvyys, miten on biletetty ja kenen rahoilla?" Sanna Marin vaikenee ja uusia tietoja bilekohuun tihkuu jatkuvasti: IL:n mukaan kuluja ei ole laskutettu, IS:n mukaan poliitikkojen juhlat peruttiin kesällä! | Seiska
Kotimaa
22.10.2021 13:52
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: Seiskan toimitus
Sanna Marin
"Olisi hyvä saada selvyys, miten on biletetty ja kenen rahoilla?" Sanna Marin vaikenee ja uusia tietoja bilekohuun tihkuu jatkuvasti: IL:n mukaan kuluja ei ole laskutettu, IS:n mukaan poliitikkojen juhlat peruttiin kesällä!
Kotimaa
22.10.2021 13:52
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: Seiskan toimitus

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on, ainakin toistaiseksi, kieltäytynyt kommentoimasta Seiskan paljastamia Kesäranta-bileitä.

Bilekohun lähtölaukaus kajahti 10.10., kun Sanna Marin järjesti virka-asunnollaan paljon puhutun illanvieton kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijoille. Kyseinen tapahtuma päätyi kyseenalaiseen valoon, koska kaksi päivää juhlien jälkeen Marinin hallituksen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) toi julki kaavaillun leikkauslistan, joka olisi saksinut muun lisäksi kulttuurin määrärahoja noin 18 miljoonaa euroa. Tieto herätti etenkin musiikkialalla suurta närkästystä ja moni poppari kommentoi leikkaussuunnitelmaa kitkerään sävyyn.

Lue myös: Sisäpiirin paljastus Sanna Marinin bileistä: Viini virtasi Kesärannassa – kuka kustansi kaiken?!

Lue myös: Sanna Marinin kulttuurikekkerit raivostuttivat suomalaisjulkkikset - Cheekin ex-manageri jyrähti Instagramissa osallistujille

Sitten tapahtui jotain, mitä moni politiikan asiantuntija osasi odottaa: Sanna Marinin hallitus perui leikkauksen perjantaina 15.10. pidetyssä kokouksessa. Ulospäin tilanne näytti siltä, että pääministeri ensin yritti sumentaa tulevaa porua kulttuurileikkauksista ja kun totuus tuli ilmi, hän riensi pyörtämään päätökset.

Pääministeri radalla

Suomalaiset saivat huomata tänä syksynä, että Sannan asiakeskeinen imago alkoi äkisti muuttua. Seiska kertoi esimerkiksi pääministerin viettäneen iltaa helsinkiläisessä trendikuppilassa silmäätekevien seurassa.

Sanna Baarissa
Sanna viihtyi syyskuussa Helsingin yössä Anna Abreun ja Benjamin Peltosen kanssa.

Lue myös: Sanna Marin juhli julkkisporukassa pilkkuun asti – kuva päämisterin hilpeästä baari-illasta!

Uutispommi

Kuluneella viikolla eli lokakuun 21. päivä jysähti. Seiska paljasti, että Sanna on kestinnyt poppareita useamminkin kuin laajaa huomiota saaneessa ns. Kesärannan kulttuuritapaamisessa. Yksi kulttuurialan sisäpiirilähde sanoo Seiskalle kuulleensa ensimmäistä kertaa jo heinäkuussa pääministerin järjestämistä vapaa-ajan juhlista tämän virka-asunnolla. Tuolloin ohjelmassa julkkisten kanssa olisi ollut ainakin saunomista ja uimista. Seiska on myös saanut haltuunsa paljonpuhuvan kuvan, jossa Sanna näkyy olevan silminnähden juhlatuulella. Kuvassa pääministerin rinnalla bilettävät popparit Anna Abreu, 31, ja Benjamin Peltonen, 24.

Lue myös: Sanna Marinin bileremmi koostuu useista julkkiksista – viihtyvät usein jatkoilla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa

Tietoja pääministerin vapaa-ajan vietosta on kerrottu myös Yleisradiolle. Torstaina 21.10 Yle kertoi pitkässä artikkelissaan seikkoja, jotka vahvistavat vielä kertaalleen Seiskan lähteiden kertomukset Kesärannan jatkobileistä. 

Ylen lähteen mukaan pääministeri oli koonnut artisteista, näiden ystävistä ja tutun tutuista joukon, joka oli yöllä kahden aikaan lähtenyt jatkoille Kesärantaan pääministerin virka-asunnolle viidellä tilataksilla. Vieraiden henkilötietoja ei tarkistettu Kesärannan portilla. Mukana on ollut 20–30 henkilöä. Juhlien jatkuttua Kesärannassa jonkin aikaa pääministeri oli äkisti kehottanut joukkoa lähtemään.

Iltalehti: Ei laskutettavia kuluja

Pääministeri itse katsoo, että hänen juhlimisensa on yksityiselämän piiriin kuuluva asia. Näin toki onkin, mutta kysymyksiä ovat herättäneet virka-asunnon käyttö, tarjoilut ja turvajärjestelyt. Iltalehti julkaisi perjantaina 22.10. jutun, johon oli yritetty selvittää Kesärannan bileiden kuluja ja muita järjestelyitä.  Tulos oli, että mitään tietoja ei ollut saatavilla.

Sannalta ei ole laskutettu yksityistilaisuuksien kuluja. Se tarkoittaa, että joko Sanna on tarjonnut jatkot omasta pussistaan tai sitten kyseisiä yksityistilaisuuksien (jatkojen) kuluja ei ole laskutettu asianmukaisesti. Pääministerin turvallisuudesta vastaavien tahojen tulisi myös olla selvillä siitä, keitä virka-asunnolla vierailee ja milloin. Tämä selonantovelvollisuus koskee myös yksityistilaisuuksia. Iltalehden mukaan kohutuista jatkobileistä ei ole tällaisia ilmoituksia tehty.

Poliitikkojen juhlat peruttiin

Ilta-Sanomat puolestaan kertoo, että Sanna peruutti oppositiopuolueille tarkoitetut juhlat elokuussa. Tähän oli syynä koronakriisi. Myöskään perinteistä pääministerin tilaisuutta politiikan toimittajille ei kesällä järjestetty koronatilanteen vuoksi.

Keskustelu paisuu somessa

Bilepaljastukset ovat luonnollisesti kuuma puheenaihe sosiaalisessa mediassa. Poliitikot ovat selvästikin karttaneet aiheen kommentointia, mutta kansalaisia askarruttaa ainakin se, kenen varoilla bileitä on pidetty.

Samaa asiaa on kysellyt Seiska, vastauksia saamatta.

Toimittajan kommentti: Sanna Marinin bilekohusta: Miksi pääministeri vaikenee?