Katso videot!

Nyrkkeilijä Arslan Khataev pakeni Suomeen – ”Nyrkkeily pelasti minut”

Kotimaa | 25.07.2021 15:01

Nyrkkeilijä Arslan Khataev, 23, esittelee taitojaan Seiskan reportterille helsinkiläisellä nyrkkeilysalilla. Nyrkit vain viuhuvat, kun katossa roikkuva säkki saa kyytiä helteisellä salilla. Arslanille nyrkkeily ei ole enää aikoihin ollut harrastus vaan elämäntyö.

– Isäni laittoi minut salille, kun olin ala-asteella. Lajissa ei ollut kyse urheilusta, vaan ensisijaisesti minun piti oppia puolustamaan itseäni. Olin pienikokoinen, minkä vuoksi jäin monesti alakynteen kiusaajilleni. Sain aika usein turpaani, vaikka pistin kyllä vastaankin.

– En varmaan olisi tässä, jos en olisi aloittanut nyrkkeilyä. Tämä laji on pelastanut minut. Se on ollut kuin kantava voima kaikkien vaikeuksieni läpi.

Arslan syntyi vuonna 1998 Venäjällä Tšetšenian tasavallassa lähellä maan pääkaupunkia Groznyita. Maassa käytiin sotaa, mikä vaikutti monella tapaa nuoren pojan elämään.

– Minut laitettiin 10-vuotiaana urheilukouluun, joka sijaitsi kaukana vanhemmistani. Olin siellä turvassa, vaikka minua kiusattiin sielläkin. En nähnyt vanhempiani pitkään aikaan, mutta opin henkisesti vahvaksi niissä oloissa. Elämä oli oikeasti selviytymistä.

Arslan on viimeksi nähnyt vanhempiaan ennen korona-aikaa vuonna 2019, kun hän oli nyrkkeilyleirillä lähellä synnyinseutujaan.
Arslan on viimeksi nähnyt vanhempiaan ennen korona-aikaa vuonna 2019, kun hän oli nyrkkeilyleirillä lähellä synnyinseutujaan.

Veli toi Suomeen

Kun Arslan oli 12-vuotias, hänen veljensä tuli eräänä päivänä urheilukoululle ja käski häntä lähtemään välittömästi mukaansa. Tapahtumien kulusta Arslanilla on vain hataria muistikuvia.

– Lähdimme pitkälle matkalle. Istuimme bussissa ja sen perään taas uudessa bussissa. Matka tuntui kuin se ei olisi loppunut koskaan. Lähdön syy oli minulle yhtä suuri arvoitus kuin päämäärä. Saavuimme lopulta maahan, jonka nimeä en edes tiennyt.

Näin tuleva ammattinyrkkeilijä päätyi Kotkaan, jossa hänet majoitettiin vastaanottokeskukseen. Hän asui siellä pari vuotta.

– Vasta myöhemmin tajusin, että tulimme tänne turvaan. Veljeni halusi suojella meitä kumpaakin.

Lajista on tullut Arslanin ammatti, vaikka hän harrasti sitä aluksi vain itsepuolustuksen vuoksi.
Lajista on tullut Arslanin ammatti, vaikka hän harrasti sitä aluksi vain itsepuolustuksen vuoksi.

Taidot huomattiin

Pakolaisena Suomeen saapuneelle Arslanille sopeutuminen oli melko helppoa alkuvaikeuksien jälkeen.

– Olin paljon yksin. Minulla ei ollut aikuisen mallia, joka olisi opettanut, mikä täällä oli oikein ja mikä väärin. Muutamien virheiden jälkeen sitten opin.  

– Minua kiusattiin myös täällä jonkin verran, muttei niin pahasti kuin kotimaassa. Jälkeen päin olen ajatellut, etten enää selviäisi, jos minua olisi kiusattu Suomessa yhtä pahasti.

Joukkuelajeista pitävä Arslan harrasti jonkin aikaa myös jalkapalloa, mutta nyrkkeily vei lopulta voiton.

– Opin harrastuksen kautta nopeasti suomen kielen ja sain myös kavereita. Aloin kehittyä lajissa, ja pian minun taitoni huomasivat muutkin. Erityisesti olen kiitollinen valmentajalleni. Ilman häntäkään en varmasti olisi tässä.

Lue lisää Arslanin lapsuudesta tuoreimmasta Seiskasta!

Teksti:Henryk Björkström
Kuvat:Atte Kajova ja All Over Press
Jaa Artikkeli:

KATSO SEURAAVAKSI

Esko Kovero jakaa intohimoisen harrastuksen rakkaansa kanssa: Voi katsoa yhdessä auringonlaskun kaunista hetkeä ja fiilistellä luontoa

Katso video!

Pahamainen betonikeskittymä kätkee sisäänsä vaikuttavia nähtävyyksiä! Kimmo Vehviläinen esittelee Seiskalle Keravan – video!

Katso video!

”Vierähti siinä kyynel jos toinenkin” Muutto palautti Nina Mikkosen unohtuneet muistot: Timo ehti asua siellä kanssamme 24 päivää

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!