Elina Knihtilä

Näyttelijä-professori Elina Knihtilä harrastuksestaan: Pidän järkeä päässä avantouinnilla

Kotimaa | 13.06.2021 13:03

Elina Knihtilä oli noin seitsemänvuotias, kun hän ilmoitti vanhemmilleen kotonaan Oravalan maalaiskylässä, että haluaa tulla näyttelijäksi. Unelmaa kuuluisuudesta siivitti kostofantasia. Elina halusi näyttää närhen munat serkkupojilleen, jotka häntä olivat kiusanneet ja itkettäneet.

Lue lisää: Missiura tyssäsi! Viisikymppisiään juhlinut Elina Knihtilä: Näytteleminen oli kostofantasia

Lavalta opettajaksi

Elina ei arvottaisi teatterin, elokuvan ja television tekemistä, näyttelemiään tyylilajeja tai roolisuorituksiakaan. Hän työskenteli freelancerina 20 vuotta, ja tuona aikana häntä viehätti juuri työn monipuolisuus.

Vuonna 2013 näyttelijä astui erilaiseen työelämään, jossa alkoi säännöllinen työaika yhdeksästä viiteen… tai ei sittenkään.

– Ajattelin, että se olisi sitä, ja että aloittaisin uuden säännöllisen harrastuksenkin, mutta en ole alkanut harrastaa mitään – paitsi avantouintia, jonka avulla pidän järkeä päässä, Elina kommentoi Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön laitoksen opettajaksi siirtymistä.

Opinahjon valintakokeiden tiukka seula on Suomessa tunnettu. Tällä hetkellä käynnissä on arviointiprosessi, jossa tarkastellaan, miksi tietyt hakijat päätyvät Teatterikorkeakoulun opiskelijoiksi.

– Huomaan, että se on aika jännittävää, kun tutkija istuu mukana valintakokeissa. Tarkoituksena on kehittää itse valintaprosessia, Elina kertoo.

Elina on naimisissa suosikkinäyttelijä Tommi Korpelan kanssa. Pariskunnalla on yhteinen lapsi.
Elina on naimisissa suosikkinäyttelijä Tommi Korpelan kanssa. Pariskunnalla on yhteinen lapsi.

Lue myös: Elina Knihtilä kyynelehti näyttelijäkollegan raiskauskertomuksen kuultuaan – Outi Alanen sivalsi tylysti Twitterissä: ”Tekopyhää!”

Tietoinen vallastaan

Asemassaan Elina on koettanut oppia tiedostamaan, että hänellä on valtaa.

– Silloin minun pitää yrittää pysyä tietoisena omasta asemastani ja vallankäytöstäni, omista sokeista pisteistäni.

Jos hän pystyisi jotenkin vaikuttamaan taiteen ja kulttuurin asemaan yhteiskunnassa, valinnat olisivat selviä.

– Tapahtumakentän täysi jäädyttäminen viime keväästä asti on tehnyt järkyttävää jälkeä. Haluaisin vaikuttaa siihen asenteeseen, että taidetta ja kulttuuria ei koeta merkittävänä tai sen arvoa ei nähdä. Se on sokeutta tai lyhytnäköisyyttä.

Elinan mukaan edelleen vuonna 2021 naisen on miestä vaikeampi rakentaa uraansa Suomessa.

– Piilossa olevaa naisvihaa ja rakenteissa olevaa syrjintää on. Mielestäni tasa-arvo on yksi ihmisoikeus, joten pidän näiden asioiden aktiivista työstämistä todella tärkeänä, jos kerran pyrimme olemaan demokratia.

Näyttelijä oli mukana ensimmäisellä Putous-kaudella vuonna 2010.
Näyttelijä oli mukana ensimmäisellä Putous-kaudella vuonna 2010.

Lue myös: Jättiyllätys! Dome Karukoski palkkasi Elina Knihtilän ulkomaalaiseen uutuusprojektiinsa!

Putouksesta Sisäilmaan

Elina ei ole pitänyt itseään erityisen lahjakkaana koomikkona, vaikka huumori on aina kulkenut hänen mukanaan.

Elina oli luomassa lauantai-iltojen tv-viihdyttäjää Putousta, joka aloitti vuonna 2010. Yksi viimeisimmistä tuotannoista, joissa hän esitti ylistettyä pääosaa, oli TE-toimiston arjesta kertova minisarja Sisäilmaa.

– Heti kuvausten loppumista seuraavina päivinä Suomea alettiin laittaa kiinni, hän kommentoi tuolloin hullulta tuntunutta hetkeä.

Näyttelijäntyön professori sai paljon kiitostaan roolistaan Sisäilma-sarjasta tänä vuonna.
Näyttelijäntyön professori sai paljon kiitostaan roolistaan Sisäilma-sarjasta tänä vuonna.

Sarja esitettiin televisiossa tämän vuoden puolella. Elinan mukaan sen nähtyään moni katsoja totesi, että fiktio vastasi todellisuutta monessa kohdin.

– Monta kertaa fiktion tekijät yllättyvät todellisista tilanteista – niistä on usein vaikea pistää paremmaksi. Huumori auttaa havaitsemaan asioita ja tuomaan havaintoja esille.

Teksti:STT/Anna Pesonen-Smith
Kuvat:Seiskan arkisto, MTV ja Yle
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!