fbq
Markku Haussila

Näyttelijä Markku Haussilan tärkeä viesti: ”Olen pelännyt, että en koskaan saa töitä, koska olen niin homo”

Näyttelijä ja tanssija Markku Haussila julkaisi Instagram-sivullaan sydäntäsärkevän päivityksen, jossa kertoo pitkästi homoseksuaalisuuden vuoksi kohtaamistaan epätasa-arvoisista tilanteista ja kommenteista.

- "Sinä et osaa näytellä heteroa", "Olet kyllä hauska kun olet niin homo mutta sitten osaatkin seistä kuin oikea mies", "Tässä tuotannossa ei ole yhtään roolia homoille", Markku luettelee kuulemiaan kommentteja.

Lakimuutos korjasi prinsessa Amalian ihmisoikeudet - saa avioitua naisen kanssa

- Olen saanut kutsun sukulaiseni häihin saatesanoin "Sinä saat tulla mutta poikaystäväsi ei koska en halua järkyttää isääni".

Markku ottaa viestillään osittain kantaa kotimaiseen televisiosarjaan Hymyä!, jonka hahmokaartiin kuuluu Monsieur Mosse, Suomen ensimmäinen avoimesti homoseksuaalinen julkisuuden henkilö. Sarjassa Mosse esitetään komediallisena henkilönä.

- En koe minkäänlaista voimaantumista siitä, että kyseinen henkilö herätettiin eloon tällä tavalla ja näillä asetuksilla, Markku kirjoittaa.

Tutkimus: Nuoret aikuiset USA:ssa suvaitsevat seksuaalivähemmistöjä aiempaa huonommin

- Olemme kyllästyneet siihen ketkä tarinoitamme kertovat. Vähemmistöt eivät ole tuote, me emme ole osa imagoa tai mauste. Me olemme oikeita ihmisiä ja paljon enemmän kuin kotimaisen viihteen sketsihahmot, hän puhuu seksuaalivähemmistöjen puolesta.

Homoseksuaalisuus on vaikuttanut Markun töihin teatterialalla. 

- Olen pelännyt, että en saa koskaan mistään töitä, koska olen niin homo, hän kertoo.

Wau, mikä pari! Elina Gustafsson ja Ansku Bergström taistelevat tasa-arvon puolesta tanssien: ”Tehdään vähän historiaa!”

- Minä olen pelännyt näytteleväni koko loppuelämäni pelkkiä homoja koska olen niin homo, että en mitenkään saa tätä kaikkea homouttani enää piiloon, näyttelijä kirjoittaa.

- Oletko sinä koskaan pelännyt mitään näistä asioista ollessasi hetero? Markku kysyy seuraajiltaan tekstin lopussa.

Teatteritähti on saanut päivityksensä alle tukea seuraajiltaan ja monilta julkisuuden henkilöiltä.

- Markku. Kiitos kun puhut, raivoat, väännät rautalangasta, näytät, osoitat. Vaadin omalta alaltani ja sen ammattilaisilta parempaa ajattelua ja parempaa tekemistä. Aina myös itseltäni. Virheitä täytyy kai tehdä, jotta voi oppia. Tää on hyvä paikka sille, aina sanavalmis julkkistoimittaja Maria Veitola kommentoi.

- Markku, sinä hieno ja rakas, laulaja Anna Abreu kirjoittaa.

- Kiitos että avasit sun maailmaa rohkeasti ja avoimesti. Uskon että se auttaa monia ymmärtämään enemmän ja muuttamaan käytöstään, eräs Markun seuraajista kommentoi.

Delta Airlines laittoi homofobialle pisteen - Elton Johnin elämästä kertova Rocketman-elokuva saa pyöriä lennoilla ilman sensuuria

Sydämiä ja tukea Markun päivitykseen ovat osoittaneet myös muiden muassa muusikko Olavi Uusivirta, radiojuontaja Alma Hätönen sekä näyttelijä ja laulaja Elias Gould.