Televisiosta tuttu kokki Meri-Tuuli Väntsi, 40, rakastaa tehdä kesäisin grillivartaita. Hänellä on ehdoton tärppi onnistuneisiin varrasherkkuihin.
– Kannattaa ostaa metalliset grillivartaat, koska puiset syttyvät aina tuleen, vaikka niitä kuinka liottaisi etukäteen. Minulla on olleet samat tikut käytössä jo 15 vuotta.
– Ne ovat käytännössä ikuiset, kunhan vain muistaa pestä ne huolellisestä käytön jälkeen ja laittaa kuivumaan.
Rasvasta mehukkuutta
Meri-Tuulin uusimpia lempireseptejä ovat possuvartaat, jotka saavat makunsa laakerinlehdistä.
– Kasslerista tulee herkästi liian rasvaisia paloja. Siksi ulkofile on paras, koska siihen voi paistaa hyvän pinnan, mutta sisältä liha voi jäädä hieman punaiseksi.
– Ulkofileen lisäksi vartaaseen kannattaa lisätä jotain rasvaista, kuten paksun kamaran omaavaa talouskyljystä. Lihakauppiaalta voi pyytää myös silavaa. Rasvaisten palojen ansiosta ulkofile pysyy mehukkaana.

Marinoituna mökille
Koska varraslihojen tulee saada marinoitua riittävästi, ne voi laittaa maustumaan jo edellisenä iltana elintarvikepussiin.
– Marinoin lihat jo etukäteen kaupungissa mökkimatkaa varten. Voin ottaa ne mukaan kätevästi kylmälaukkuun, eikä mökillä tarvitse huolehtia lihan leikkaamisesta tai ilman juoksevaa vettä tiskaamisesta.
Väistele liekkejä
Tarkkaa aikaa kypsymiselle ei voi määritellä, sillä se riippuu esimerkiksi grillistä ja tuulesta.
– Possuvartaille grilli kannattaa lämmittää mahdollisimman kuumaksi. Näin niihin saa aitoa kreikkalaista rantaravintolafiilistä, Meri-Tuuli painottaa.
– Ja toisin kuin pihvien kanssa, vartaita saa käännellä ahkerasti koko ajan noin 10-15 sekunnin välein. Liekkien kosketusta lihaan kannattaa välttää, koska muuten mukaan tulee kitkerää ja nokista makua.
Meri-Tuulin mehevät laakeripossuvartaat
Porsaan ulkofilettä
Silavaa/pekonia (tai muuta rasvaista esim. talouskyljys, jossa on kamaraa)
1dl valkoviiniä
6 laakerinlehteä
6 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
elintarvikepussi

Tee näin:
1. Kuutioi liha ja silava/pekoni paloiksi. Laita ne elintarvikepussiin.
2. Murskaa laakerinlehdet kädessä lastuiksi. Hienonna tai murskaa valkosipulinkynnet. Lisää ne lihan joukkoon pussiin. Mausta suolalla. Kaada pussiin valkoviini. Sekoita ja anna marinoitua vähintään kuusi tuntia.
3. Tikuta vartaat niin, että laitat lihan jälkeen parin kolmen palan välein silavan/pekonin vartaaseen. Valmista vartaat kuumalla grillillä säännöllisesti käännellen niin, etteivät liekit pääse ”nuolemaan” vartaita.