Leena Brusiin

Miksi missilegenda Leena Brusiinin kuolema pysyi salassa vuosia? Eino Makunen järkyttyi suru-uutisesta: "En tosiaan ole kuullut"

Kotimaa | 23.06.2021 15:21

Seiska uutisoi keskiviikkona, että vuoden 1968 Miss Suomi ja Miss Eurooppa Leena Brusiin on kuollut. Kuoleman Seiskalle vahvistaa Kaarina Suonio, Leenan sisko.

Brusiinin kuolema on pysynyt poissa julkisuudesta lähes kaksi ja puoli vuotta, sillä hän menehtyi 11. helmikuuta 2019. Hän oli kuollessaan 72-vuotias.

Seiska tavoitti entisen missikeisarin Eino Makusen, jolle uutinen Brusiinin kuolemasta tuli täytenä yllätyksenä.

- En tosiaan ole kuullut tällaisesta. Onpa ikävää! Hän taitaa olla jo viides meidän valitsemistamme misseistä, joka on menehtynyt. Leenaa edelsivät Ritva Lehto (Miss Suomi 1967), Maj-Len Grönholm (o.s. Eriksson, Miss Suomi 1972), Armi Aavikko (Miss Suomi 1977) sekä Kirsi Westerlund (o.s. Syrjänen, Miss Suomi 1992), Makunen sanoo.

Lue lisää: Miss Suomi ja Miss Eurooppa Leena Brusiin on kuollut - missilegendan poismeno pysyi salassa reilusti yli 2 vuotta

Jo viides edesmennyt missi

Makunen oli selvästi järkyttynyt kuulemastaan suru-uutisesta. Erityisesti Leenan kuolemasta kuluneet vuodet ihmetyttävät Makusta.

- Ai hänen kuolemastaan on jo pari vuotta! Makunen huudahti. 

- Minun täytyy kyllä tunnustaa, että en ole ollut Leenan kanssa tekemisissä vuosikymmeniin. Emme ole nähneet 2000-luvulla kertaakaan. Hän oli kyllä sellainen vetäytyvä henkilö, sen muistan. Leenahan oli silloin aikoinaan yhtiökumppanini palveluksessa, kun vielä työskentelin Finnartist Oy:llä. Siellä tapasin hänet aina silloin tällöin.

Leena Brusiin vuonna 1974.
Leena Brusiin kuvattuna vuonna 1974.

 

Makusella on kuitenkin runsaasti muistoja yhdestä Suomen historian kirkkaimmasta missihelmestä.

- En muista yhtään, kuka hänet ilmoitti aikanaan Miss Suomi -kilpailuun. Leena oli hyvin sellainen suomalainen vaaleaverikkö. Oikein komea nainen kaikin puolin ja tavoin.

Myös Miss Eurooppa -titteli oli monin tavoin historiallinen.

- Afrikassa järjestettiin 1968 Miss Eurooppa -kilpailu, ja hän voitti silloin sen tittelin. Voitto oli kuulemma tuolloin aivan ylivoimainen. Niin komea blondi! Hän oli jo tuolloin kyllä laihtunut aika paljon, Eino muistelee Kongossa käytyjä kisoja. 

Erikoinen episodi vuonna 1969

Eino muistaa Leenan myös hieman erikoisemman tapahtuman tiimoilta. Miss Eurooppa -kruunua kantaneen Leenan olisi nimittäin pitänyt olla kruunaamassa myös seuraava voittaja vuonna 1969 Marokossa järjestetyissä kisoissa. Leena ei kuitenkaan tuolloin henkilökohtaisista syistä saapunut paikalle.

- Se oli aikamoinen sokki silloin. Leena soitti minulle Lontoosta, että hän kääntyykin takaisin Suomeen. Onneksi sain tilalle tuolloin Miss Espanjan tuuraamaan Leenaa. Muut maat kävivät tuolloin kimppuuni ja kyselivät, että miten Suomen tyttö käyttäytyykin tuolla tavalla, Makunen naurahtaa.
 

Teksti:Elina Niemi
Kuvat:Lehtikuva & MTV
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!