fbq
Kotimaa
06.07.2021 06:03
Teksti: Elina Niemi, Mika Seppänen ja Miikka Ylä-Jussila|Kuvat: Lehtikuva, MTV ja Matti Matikainen
Leena Brusiin
Menehtyneen missilegendan Leena Brusiinin viimeinen leposija on maailmankuulun isän rinnalla – sukuhistoria näkyy hautapaikalla
Kotimaa
06.07.2021 06:03
Teksti: Elina Niemi, Mika Seppänen ja Miikka Ylä-Jussila|Kuvat: Lehtikuva, MTV ja Matti Matikainen

Yksi kaikkien aikojen missilegendoista, vuoden 1968 Miss Suomi ja Miss Eurooppa Leena Brusiin on kuollut kaikessa hiljaisuudessa. Leena muistetaan myös Miss Universum -kisojen toisena perintöprinsessana.

Seiskan selvityksessä paljastui, että Leena on kuollut jo yli kaksi ja puoli vuotta sitten helmikuussa 2019. Tästä huolimatta kaunottaren menehtymisestä ei olla kerrottu julkisuudessa ennen Seiskan uutistyötä.

Lue myös: Miss Suomi ja Miss Eurooppa Leena Brusiin on kuollut - missilegendan poismeno pysyi salassa reilusti yli 2 vuotta

Veskun näyttelijäpari

Leena jätti kuollessaan taakseen yhden missihistorian suurimmista mysteereistä.

Kun hänet kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 1968, tähti oli syntynyt. Maailmalta pokattujen missitittelien lisäksi hän teki uraa filmitähtenä.

Hän esiintyi kahdessa Spede Pasasen elokuvassa vuonna 1970. Speedy Gonzales – Noin 7 veljeksen poika -rainassa hän esitti Speden roolihahmon vaimoa, ja Jussi Pussi -elokuvassa hänen näyttelijäparinaan oli Vesa-Matti Loiri.

Lisäksi hänellä on ollut roolit Speden 50 pientä minuuttia -sarjassa (1970), Spede show -ohjelmassa ja Veli-Matti Saikkosen ohjaamassa Lumiakka-elokuvassa (1968).

Speden suojelukseen päässeellä vaalealla kaunottarella olisivat olleet portit auki merkittävämpäänkin elokuvauraan.

Jussi Pussi -elokuvassa Leena näytteli niin ikään legendaarisen Vesa-Matti Loirin rinnalla.
Jussi Pussi -elokuvassa Leena näytteli niin ikään legendaarisen Vesa-Matti Loirin rinnalla.

Lue myös: Mystisesti kuolleen Leena Brusiinin uskomaton elämä: professorin tyttärestä missilegendaksi, Vesku Loirin näyttelijäpariksi ja julkkiskirjailijan puolisoksi – sitten hän katosi täysin

Maailmankuulu isä

Leena ei ponnistanut maailmanmaineeseen aivan tyypillisistä missitaustasta.

Ministerinä kunnostautuneen isosiskon lisäksi hänen isänsä oli maailmankuulu oikeusfilosofi ja professori Otto Brusiin. Kuuluisa suku tunnettiin myös Hämeenlinnan ja Janakkalan rajalla sijaitsevan Harvialan kartanon entisinä omistajina.

Missilegendan viimeinen leposija on Harvialan kartanon sukuhaudassa Hämeenlinnan  hautausmaalla.
Missilegendan viimeinen leposija on Harvialan kartanon sukuhaudassa Hämeenlinnan  hautausmaalla.

 

Merkki Leenan sukuhistoriasta on nähtävissä myös hänen hautapaikallaan. Missilegenda nukkuu nimittäin Harvialan kartanon sukuhaudassa, joka on ollut Brusiinien viimeinen leposija 1800-luvulta asti. Leena  ja hänen vuonna 1973 kuollut Otto-isänsä lepäävät samassa haudassa.

Hautakivi

Lue myös: Leena Brusiinin sisko Kaarina Suonio edesmenneestä missilegendasta: Silloin tiesin, että on hänen vuoronsa lähteä

Outo katoamistemppu

Hetkessä tullut julkisuus oli kuitenkin Leenalle liikaa. Vuonna 1969 hän teki katoamistempun vuoden 1969 Miss Eurooppa -finaalista.

Hänen piti olla kruunaamassa seuraajaansa mutta jätti saapumatta kilpailupaikalle Marokkoon.

– Se oli aikamoinen shokki silloin. Leena soitti minulle Lontoosta, että hän kääntyykin takaisin Suomeen. Onneksi sain tilalle tuolloin Miss Espanjan tuuraamaan Leenaa. Muut maat kävivät tuolloin kimppuuni ja kyselivät, että miten Suomen tyttö käyttäytyykin tuolla tavalla, missikeisari Eino Makunen muistelee.

1970-luvulle tultaessa Leena oli kadonnut julkisuudesta täysin, ja missikaunottaren myöhemmistä vaiheista tiedetään vain vähän. Hän sai vuonna 1972 pojan tunnetun kirjailijan ja päätoimittajan Jussi Talven kanssa. Vuonna 2007 kuollut Jussi oli 26 vuotta Leenaa vanhempi.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »