Katso kuvat!

Kunnanvaltuutetulle rajut syytteet! Yli 80 nautaa kuoli nälkään ja mätäni pellolle: isäntä syytti apulantamyrkytystä - haluaisi vielä koiran

Kotimaa | 13.04.2021 11:37

Seiska kertoi toukokuussa 2018 Siikajoen Relletissä sijaitsevalta karjatilalta löytyneistä kuolleista ylämaankarjan naudoista.

Lue myös: Siikajokelaista Vesaa epäillään törkeästä eläinsuojelurikoksesta - yli 80 nautaa mätäni pellolla! ”Elämässäni on ollut helvetillisiä vaikeuksia!”

Sulaneiden lumien alta pellolta löytyneistä ruhoista kertoi poliisille eläinlääkäri, joka oli ollut tekemässä tilalla eläinsuojelutarkastusta. Osa naudoista oli ollut kuolleena jo pitkään. Poliisi tutki tapausta törkeänä eläinsuojelurikoksena ja ympäristön turmelemisena. Poliisin lisäksi tapausta tutki elintarviketurvallisuusvirasto Evira, joka selvitti eläinten kuolinsyytä.

Tilan omisti Siikajoen kunnanvaltuutettu ja valtuuston 2. varapuheenjohtaja Vesa Koskela (kesk.).

Huhtikuun 8. päivänä 2021 Koskelalle luettiin Oulun käräjäoikeudessa syytteet törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja ympäristön turmelemisesta. Syyttäjä vaatii Koskelalle ehdollista vankeutta ja yhdyskuntapalvelua.

Talousvaikeuksissa kamppaillut Vesa luuli, ette voinut myydä karjaa, koska korvamerkit ja rekisteröinnit eivät olleet kunnossa. – Kukaan ei kertonut, että olisinkin voinut saada erikoisluvan.
Talousvaikeuksissa kamppaillut Vesa luuli, ette voinut myydä karjaa, koska korvamerkit ja rekisteröinnit eivät olleet kunnossa. – Kukaan ei kertonut, että olisinkin voinut saada erikoisluvan.

Epäilykset heräsivät 2017

Eläinten surullinen kohtalo alkoi paljastua kesäkuussa 2017, kun tarkastuseläinlääkärille tuli useita ilmoituksia Koskelan tilalta karanneista naudoista. Ilmoituksia naudoista tuli sekä aluehallintoviraston läänineläinlääkäreille että Raahen poliisille. Naudat olivat karanneet naapureiden laitumille, pelloille ja pihoille. Koskelan tilan aidat eivät olleet estäneet eläinten karkaamisia.

Valvontaeläinlääkärin raportista selviää, minkälaisia havaintoja tuolloin tehtiin. Tarkastuksessa havaittiin, että ympärivuotisesti ulkona pidettäville naudoille ei ollut asianmukaista säänsuojaa kylmää vuodenaikaa varten. Laitumella oli tarpeetonta roskaa, kuten metallilankaa ja paalimuovia, joihin eläimet voisivat vahingoittaa itseään. Koskela keräsi osan pois tarkastuskäynnin aikana. Hän kertoi aloittaneensa ylämaankarjan pitämisen jo vuonna 2010, eikä kukaan ollut aikaisemmin huomauttanut hänelle puutteista.

Tarkastuksessa tunnusteltiin myös muutamia emonautoja ja todettiin niiden olevan luisevia ja kulmikkaita eli tarkoituksenmukaista laihempia. Emonaudoille tarjottavasta lisäruokinnasta keskusteltiin, ja Koskela lupasi hoitaa asiat kuntoon.

– Jäin yksin hoitamaan 200 elukkaa keskellä pimeintä talvea, eron kokenut Vesa kertoo.
– Jäin yksin hoitamaan 200 elukkaa keskellä pimeintä talvea, eron kokenut Vesa kertoi vuonna 2018.

Uusintatarkastus estettiin

Eläinlääkärit yrittivät tehdä Koskelan tilalle uusintatarkastuksen marraskuussa 2017 ennalta ilmoittamatta. Pääsy tilalle oli kuitenkin estetty aitaamalla tilalle vievä Kujatie kiinni. Vesa Koskela tavoitettiin puhelimitse. Hän ilmoitti, että säänsuojaa naudoille ei ole rakennettu ja pyysi tarkastusta suoritettavaksi pari viikkoa myöhemmin. Lupauksista huolimatta parannuksia tilalla ei tapahtunut.

Tammikuussa 2018 Vesa Koskelan tilalta lähti yhdeksän sonnia teuraaksi. Sonnien ajo teurasautoon oli ELY-keskuksen tarkastajien kertoman mukaan järjestetty huonosti, eikä teurasautoa saatu täyteen Koskelan sonneista. ELY-keskuksen tarkastajat olivat valvomassa teuraiden laittoa autoon, koska Koskelan karja oli edelleen siirtokiellossa merkintöjen ja rekisteröinnin puutteiden vuoksi. Vesa Koskelaa autettiin poikkeusjärjestelyin ja mahdollistettiin eläinten siirto tilalta pois siirtokiellosta huolimatta.

Raadot hangessa

Huhtikuussa 2018 eläinsuojeluilmoituksia alkoi jälleen tulla viranomaisille, tällä kertaa valveutuneilta kansalaisilta.

Valvontaeläinlääkärin raportti tilan olosuhteista on karua luettavaa. Talvi 2017-2018 oli luminen ja laitumella oli paksu hanki. Kujatien vasemmalla puolella näkyi naudanraatoja. Lumihangesta raatoja pystyi laskemaan kahdeksan. Raadoista näkyi vain sarvenkärki tai kohoumaa hangessa. Raadot olivat kauttaaltaan lumen peitossa. Vesa Koskela kertoi raatoja olevan yhteensä kymmenkunta ja epäili nautojen kuolleen apulantamyrkytykseen, koska naudoilla oli pääsy Kujatielle, jossa apulantasäkit olivat.

Koskelalla oli huhti-toukokuussa 2018 satakunta rehupaalia Kujatien alkupäässä. Useat paaleista olivat rikki. Rikkinäinen paalimuovi aiheuttaa rehun pilaantumisen. Paalattu rehu pääsee reiän kautta kosketuksiin ilman kanssa, jolloin pilaantumisprosessi lähtee käyntiin. Koskelan mielestä rikkinäiset paalit eivät olleet ongelma kylmään vuodenaikaan, mutta elettiin huhti-toukokuun vaihdetta, jolloin lämpötilat lähtevät nousemaan ja aurinko lämmittää paistaessaan.

Eläinlääkärin mukaan apulantamyrkytys vaikutti kuitenkin epäuskottavalta.

Poliisin mukaan tilalta löydettiin yli 80 kuollutta nautaa, mutta ruhojen määrä voi vielä kasvaa, kun tutkimukset etenevät.
Poliisin mukaan tilalta löydettiin yli 80 kuollutta nautaa.

Puolet karjasta kuoli nälkään

Tilalla oli ollut nautoja yhteensä noin 180. Huhtikuun 2018 tarkastuksessa tilalla oli enää 93 elossa olevaa nautaa - loput olivat kokeneet nälkäkuoleman. Elossa olevista naudoista osa oli laihoja, eli ne eivät olleet saaneet riittävästi riittävän ravitsevaa ravintoa. Elossa olevien nautojen pito-olosuhteissa oli huomautettavaa.

Tarkastuseläinlääkärille jäi Koskelan puheiden ja käytöksen perusteella kuva, että mies ei tiennyt, missä kaikkialla kuolleita nautoja oli. Hän väitti, ettei ollut tiennyt, kuinka paljon eläimiä oli kuollut, vaikka karjakoon pieneneminen puoleen on huomattava muutos. Kuolleita oli jopa tilakeskuksen pihalla ja siten nähtävissä hänen talonsa etuovelta.

Kuolleet naudat vaikuttivat itsestään kuolleilta. Koskela kertoi, että ei ollut lopettanut yhtäkään naudoista. Kuolleiden joukossa oli pikkuvasikoita, synnyttävä emo sekä laihoja ja pitkäsorkkaisia nautoja. Koskela ei ollut hankkinut yhdellekään tilan naudalle, jo kuolleelle tai vielä elossa olevalle, eläinlääkärin hoitoa. Käräjäoikeudessa näytettiin kuvia kuolleista naudoista, joiden sorkat olivat kasvaneet pitkiksi ja kaareviksi.

Alamäki alkoi 2015

Eläinsuojelurikosepäilyjen tultua julki Koskela myi karjansa isälleen. Kauppakirja on päivätty 11.5.2018, mutta hän toi kaupan ilmi vasta kuukausi myöhemmin 12.6.2018. Koskela jatkoi edelleen eläinten hoitajana vastaavasti kuin ne itse omistaessaan.

Seiskan haastattelussa 2018 Koskela kertoi, että murheelliseen tilanteeseen johtivat monet raskaat tapahtumat. Alamäki alkoi vuonna 2015. Tulot romahtivat hänen mukaansa EU-tukipoliitikan vuoksi. Avopuolison vanhempien sairastumisen vuoksi  Koskela joutui yksin huolehtimaan eläimistä.  Sitten tuli ero avopuolisosta. Koskelalla oli krooninen rahapula ja eläinten siirtokielto tuli voimaan. Siirtokiellon aikana Koskela ei voinut viedä nautoja teuraaksi, eikä näin saanut niistä tuloja. Koskelan terveys petti. Masennus ja uupuminen veivät häneltä voimat.

- Minulla oli sellaisia päiviä, joista en muista mitään, Koskela kertoi oikeudessa.

Joulukuun 4. päivä vuonna 2018 Koskela laittoi viimeiset naudat teurasautoon.

Vesa Koskela

Koskela kiistää törkeän eläinsuojelurikoksen, mutta myöntää tavallisen eläinsuojelurikoksen.

Syyttäjä hakee Koskelalle ehdollista vankeusrangaistusta ja sen ohessa yhdyskuntapalvelua. Näiden lisäksi syyttäjä hakee Koskelalle eläintenpitokieltoa.

Koskela pyysi oikeudelta määräaikaista eläintenpitokieltoa, jotta voisi hankkia jossakin vaiheessa koiran itselleen. Tuotantoeläimiä Koskela ei enää aio hankkia.

Lue myös: Yli 80 nautaa mätäni pellolla - törkeästä eläinsuojelurikoksesta epäilty Vesa tilittää murheellista tilannetta ja syyttää byrokratiaa: ”Jäin tyhjän päälle!”

Teksti:Ari Kettunen
Kuvat:Ari Kettunen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!