Kukapa ei haluaisi olla aikaansaava ja rohkea! Tietokirjailija Sari-Marika Durchman: Liikunnasta apua ADHD-ihmisille

Kotimaa | 13.04.2021 15:01

Muutosvalmentaja, yrittäjä Sari-Marika Durchman harmittelee, että ADHD:hen liitetään yleensä vain negatiivisia asioita. ADHD – Supervoimani -tietokirjan tehneen Sari-Marikan mukaan diagnoosin saaneilla ihmisillä on useita vahvuuksia, jotka jäävät usein taka-alalle.

– Kutsun niitä supervoimiksi. Halusin tehdä tietokirjan, jossa avaan näitä mahtavia piirteitä, mutta kerron myös tarkkaavaisuushäiriön tuomista haasteista.

Tietokirjailija puhuu mielellään piirteistä, ei oireista. Hän eli itse pitkään ilman virallista diagnoosia.

– Tiesin pitkään, että minulla on ADHD, mutta tarvitsin diagnoosin, jotta voisin kirjoittaa siitä uskottavasti.

Lue myös: Vahvuudet jäävät taka-alalle! Muutosvalmentaja Sari-Marika Durchman: ADHD voi olla supervoima

Riidat riskinä

Ihmisen ylivilkkaudella on tärkeä neurologinen tehtävä. Vilkkauteen auttaa liikunta.

– Sen avulla jaksan keskittyä työhöni, kun saan purkaa energioita urheiluun.

ADHD-ihminen pyrkii liikehtimisellä pitämään yllä aivojen aktiivisuustasoja. Se näyttäytyy levottomuutena, kiireenä tai tarpeena livahtaa ”läsnäolopakosta” eli vaikkapa työpaikan pitkäksi venähtävästä palaverista.

– Riski konflikteihin etenkin työpaikoilla ja kouluissa on suuri. ADHD-ihmisillä on vahva oikeudentaju ja tavallista matalampi kynnys puuttua toisten asioihin, jos he näkevät epäkohtia.

He ajautuvat herkästi tappeluihin etenkin, jos näkevät kiusaamista.

– Lapsena tunsin olevani erilainen kuin muut. Konflikteissa olin usein heikompien puolella.

Sari-Marikan mukaan hyviltä yrittäjiltä löytyy ADHD-ominaisuuksia. – Minulle on paljon etua työelämässä siitä, että suoriudun mainiosti paineen alla nopean reaktiokykyni ansiosta.
Sari-Marikan mukaan hyviltä yrittäjiltä löytyy ADHD-ominaisuuksia. – Minulle on paljon etua työelämässä siitä, että suoriudun mainiosti paineen alla nopean reaktiokykyni ansiosta.

Lapsella sama diagnoosi

Muutama vuosi sitten Sari-Marika löysi neurolingvistisen ohjelmoinnin eli NLP:n ja opiskeli sen valmentajaksi.

– Se on joukko ajattelu- ja toimintamalleja, joiden avulla omaa osaamistaan voi kehittää. Harmittaa, etten löytänyt NLP:tä aiemmin, jolloin olisin osannut tukea poikaani paremmin hänen haasteissaan.

Sari-Marikan pojalla todettiin ADHD jo varhain. Tietokirjailija kiitteleekin, että nykylapset saavat diagnoosin yleensä hyvissä ajoin.

– Kun diagnoosi on tiedossa, voi ohjata lasta oikein. Myös tähän annan työkaluja kirjassani.

Diagnoosin varjossa

Sari-Marikan lapsuudessa ADHD:ta ei tunnettu, oli vain häiriköitä. Hän on toisaalta huolissaan diagnoosin tuomasta varjosta, joka saattaa heijastua ikävästi koko elämään.

– ADHD-ihmiset ovat ihastuttavia, älykkäitä ja nokkelia, heistä pitäisi vain saada paras potentiaali esiin.

– Pienillä arjen muutoksilla ADHD-lapsikin voi tuntea olevansa yksi muista. Yhteenkuuluvuuden tunne on eräs tärkeimmistä lapsuuden kokemuksista, NLP-valmentaja kertoo.
– Pienillä arjen muutoksilla ADHD-lapsikin voi tuntea olevansa yksi muista. Yhteenkuuluvuuden tunne on eräs tärkeimmistä lapsuuden kokemuksista, NLP-valmentaja kertoo.

Pois avokonttorista

Kirjailijan mukaan työelämän avokonttorikulttuuri ja koulumaailman suuret opetusryhmät, sekä oppilaiden paikoillaan istuttaminen on myrkkyä kenelle tahansa, mutta ADHD-ihminen kärsii näistä myös fyysisesti.

– Miksi ihmisten pitää sopeutua johonkin, joka on heille fysiologisesti sietämätöntä? Ei kenellekään tee hyvää istua pitkiä aikoja paikoillaan.

– Nyky-yhteiskunnassakin tarvitaan monia eri taitoja. Olisi tärkeää huomata ADHD-lasten erityistaidot ja sitä kautta vahvistaa heidän itsetuntoaan. Ei tarvitse olla kuten muut, vaan hyödyntää omia parhaita puoliaan.

Sari-Marika haluaa tuoda ADHD-piirteistä esiin kadehdittaviakin ominaisuuksia.

– Kukapa ei haluaisi olla oikeudenmukainen, rohkea, aikaansaava, idearikas ja optimistinen?

Teksti:Anna Tenhu
Kuvat:Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!