Maukka Perusjätkä

Krapula-aamut jäivät! Muusikko Maukka Perusjätkän herätys elämäntaparemonttiin: Elopainoa oli 180 kiloa ja rapia päälle!

Kotimaa | 03.08.2021 07:14

Vuonna 1979 juuri 18-vuotiaaksi yltänyt klanipäinen Maukka Perusjätkä eli Mauri Airta, 60, ärjyi levylle ensimmäisen hittikappaleensa, ja hänestä tuli kansallinen punkilmiö. Vihaisen nuoren miehen sanomaa korosti Säpinää-kappaleen alussa uhkakkaasti soiva moottorisaha.

– Se tuli mukaan puolivahingossa. Mua ei päästetty sisään Helsingin punk-mekan Kill Cityn studioon. Hain avaimen eli moottorisahan, tempaisin sen oven takana käyntiin, niin johan ovi aukeni, komeat 60 vuotta täyttänyt Maukka Perusjätkä kertoo.

Maukka Perusjätkän tavaramerkki Partner-moottorisaha kulkee yhä mukana keikoilla. – Tää on mun soitin!
Maukka Perusjätkän tavaramerkki Partner-moottorisaha kulkee yhä mukana keikoilla. – Tää on mun soitin!

Kaija Koo taustalaulajana

Maukka Perusjätkä oli alusta asti mukana nuorisotoiminnassa, josta kehkeytyi 1970-luvun lopulla Helsingin Kallioon Kill City -nimeä kantanut erilaisten nuorisoryhmien päämaja.

Kill Cityssä perustetussa uuden aallon bändissä olivat Maukan lisäksi mukana vuosien varrella muiden muassa sellaiset tutut nimet kuin Jimi Sumén, Andy McCoy, Meiju Suvas ja Kaija Koo.

– Ne mimmit olivat ihan loistavia rokkareita. Molemmat laulavat taustoja varhaisilla levyilläni. Kill Cityssä siedettiin kaikkia ja oletettiin, että jos otamme kaikki mukaan lavalle, niin muutkin sietävät meitä. Ei se kuitenkaan aina niin mennyt, Maukka hymähtää.

Maukka Perusjätkä nousi valtakunnan nuorison tietoisuuteen 1979 Säpinää-hitillään.
Maukka Perusjätkä nousi valtakunnan nuorison tietoisuuteen 1979 Säpinää-hitillään.

Lue myös: 60 vuotta täyttävä Maukka Perusjätkä tyrmistyi Punkstoo-ahdistelukohun paljastuksista: "Väkivalta ja ahdistelu ei kuulu punkskeneen!"

Keikoilta oikeisiin töihin

Maukan suurimmaksi hitiksi, vielä Säpinääkin isommaksi, nousi 1980 julkaistu Vaatteet (on mun aatteet).

– Ensin sitä diskomeininkiä hieman kummasteltiin, kun minut oli mielletty kovaksi punkkariksi. Biisin tarttuva rytmi ja kertosäe veivät kuitenkin jengin mukanaan.

– En ole pitänyt itseäni punkkarina. Mielimusaani on kasarirock, siis sellainen sukkahousuhevi.

Vaatteet-hitti synnytti jopa huvittaviakin ilmentymiä.

– Pääsin, tai oikeastaan jouduin Apu-lehteen paperinukeksi, Maukka toteaa.

Vaikka menestyshitit veivätkin Maukkaa kovaa vauhtia pitkin Suomea keikoille, oli hän kuitenkin kouluttautunut jo aiemmin sähköasentajaksi.

– Olen aina tehnyt oikeitakin töitä. Hyvin usein menin sunnuntaina viikonloppukeikkojen jälkeen työpaikan pukuhuoneeseen nukkumaan, että olin maanantaiaamuna aina ajoissa työmaalla.

Maukka spreijasi Helsingin kalasatamassa sijaitsevalla luvallisella graffiti-alueella Seiskan pyynnöstä omakuvansa. – Toihan on ihan mun näköinen.
Maukka spreijasi Helsingin kalasatamassa sijaitsevalla luvallisella graffiti-alueella Seiskan pyynnöstä omakuvansa. – Toihan on ihan mun näköinen.

Krapula-aamut jäivät

Vuodet ovat myös muuttaneet Maukkaa. Edessä istuu nyt aivan eri kokoinen Perusjätkä kuin muutama vuosi sitten.

– Heräsin siihen, että elopainoa oli 180 kiloa ja rapiat päälle. Alkoi tympiä se krapulainen ja ähisevä olotila. Kaikkein ensimmäiseksi laitoin korkin kiinni ja jätin roskaruualla mässäilyn.

Elettyään totaalisesti uudella ja terveellä tavalla vuoden päivät, hän hakeutui ja pääsi mahalaukun ohitusleikkaukseen, eli kansanomaisesti sanottuna lihavuusleikkaukseen.

Toimenpiteessä mahalaukusta jää käyttöön yleensä noin 50 millilitran pussi, johon ohutsuoli yhdistetään.

– Nyt olen jo 70 kiloa kevyempi, eikä ole enää krapula-aamuja!

Teksti:Kai Merilä
Kuvat:Atte Kajova ja Lehtikuva
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!