fbq
Kotimaa
29.10.2021 09:12
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Kimmo Korhonen / Fisher King
Sorjonen: Muraalimurhat.
Kommentti: Miten he kehtaavat? Sorjonen-elokuva on yksi kaikkien aikojen härskeimmistä – tällainen tekele on vaatinut tekijöiltään poikkeuksellista pokkaa
Kotimaa
29.10.2021 09:12
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Kimmo Korhonen / Fisher King

Keskiviikkona (27.10.) ensi-iltansa saanut Sorjonen: Muraalimurhat on loistava sarjamurhaajatrilleri.

Näin voi sanoa, jollei ole eläessään nähnyt ainuttakaan sarjamurhaajatrilleriä.

Mutta jos on – varsinkin ne kaikista kuuluisimmat – niin mieleen herää väkisinkin kysymys: Miten tällainen tekele on kehdattu tehdä?

Kyseessä lienee nimittäin yksi kaikkien aikojen härskeimmistä kopioista, joita valkokankailla on kuunaan nähty.

Lue myös: Seksikkyysmittari vilkkui punaisella! Uskomattoman upea Kristiina Halttu, 58, varasti show'n Sorjosen punaisella matolla – Ville Virtanen, 60, vitsaili nuuskasta ja yleisö ulvoi naurusta!

Sorjonen: Muraalimurhat on ammuttu täyteen elokuvagenren kliseitä, mutta silti komeaa katseltavaa.
Sorjonen: Muraalimurhat on ammuttu täyteen elokuvagenren kliseitä, mutta silti komeaa katseltavaa.

 

Sorjonen sai niskavillani pystyyn jo syksyllä 2016, kun sarjaa alettiin esittää Yle TV1:llä. En ollut tuolloin uskoa näkemääni: jo pelkkä sarjan alkutunnus oli kuin sellaisenaan siirretty tanskalais-ruotsalaisesta Silta-sarjasta (2011–2018).

Lappeenrantaan sijoittuvan Sorjosen tapahtumat toivat myös erehdyttävästi mieleen tanskalaisen Rikos-sarjan (2007–2012). Sarjan päähahmo Kari Sorjosen yli-inhimilliset kyvyt eleineen päivineen olivat puolestaan kuin suoraan BBC:n Uudesta Sherlockista.

Lue myös: Ville Virtanen sai erityiskohtelua Sorjonen-elokuvaa tehdessä – ”Se oli oma toivomukseni”

Näin ollen ei ole yllätys, että myös Sorjosesta tehty elokuva noudattaa samaa copy paste -linjaa. Tällä kertaa mallia on tosin haettu Yhdysvalloista ja eritoten vuoden 1991 Oscar-gaalan suurvoittajasta, Jonathan Demmen ohjaamasta Urhrilampaista.

Kuin nuori Jodie Foster! Rikostutkija Kari Sorjosen Janina-tytär (Olivia Ainali) joutuu kovaan paikkaan uudessa sarjamurhaajajahdissa. Tässäkö tuleva superpoliisi?
Kuin nuori Jodie Foster! Rikostutkija Kari Sorjosen Janina-tytär (Olivia Ainali) joutuu kovaan paikkaan uudessa sarjamurhaajajahdissa. Tässäkö tuleva superpoliisi?

 

Sorjonen: Muraalimurhat ei edes löyhästi viittaa Uhrilampaisiin, vaan toistaa häpeilemättä monia kohtauksia lähes suoraan sellaisenaan. Teemat ovat tuttuja:

On nuori poliisinurasta kiinnostunut nainen, joka lähetetään vapisevana haastattelemaan pirullisen pahamaineista sarjamurhaajaa. On vaarallinen ja tarkasti vartioitu superrikollinen, joka leikittelee poliisin kanssa ja vaatii itselleen erivapauksia.

Ja sitten on tietysti se vaarallinen vanginkuljetus, jonka aikana nähdään ennalta-arvattava karmea käänne. Ei voi olla totta.

Lue myös: Tiesitkö? Jumalaisen kaunis suomalaisnäyttelijä Olivia, 23, on maailmankuulun oopperalaulajan lapsenlapsi: ”Ukki on varmasti vaikuttanut uraani”

Klassinen kissa ja hiiri -leikki. Kari Sorjonen (Ville Virtanen) yrittää puristaa tietoja pirullisen älykkäästä pahiksesta, Lasse Maasalosta (Sampo Sarkola).
Klassinen kissa ja hiiri -leikki. Rikostutkija Kari Sorjonen (Ville Virtanen) yrittää puristaa tietoja pirullisen älykkäästä pahiksesta, sarjamurhaaja Lasse Maasalosta (Sampo Sarkola).

 

Olisi silti liian hätäinen johtopäätös osoittaa syyttävällä sormella pelkästään käsikirjoittajakaksikko Miikko Oikkosta ja Antti Pesosta. He ovat olleet ainakin osittain tekemättömässä paikassa.

Elokuvan ensi-iltakekkereillä koettiin tiistai-iltana tahattoman kiusallinen tilanne, kun onnensa kukkuloilla olleet elokuvan tuottajat möläyttivät totuuden tiskiin.

Lue myös: Faneja ympäri maailmaa! Sorjonen teki nuorista naisnäyttelijöistä tähtiä – suosio lähtemässä jo lapasesta: ”Eräs nimesi oman lapsensa minun mukaani”

He kertoivat, kuinka Sorjosesta kertovaa elokuvaa oli kaupiteltu alkuvuodesta 2020 Berliinissä, jossa suomalaiset olivat tavanneet suoratoistojätti Netflixin edustajia. Tuottajien mukaan Netflix innostui ideasta heti, Ylekin oli projektissa välittömästi messissä.

Siinä vaiheessa käsikirjoituksesta ei ollut kuulemma vielä muuta kuin hahmotelmia.

– Siitä täytyy pyytää Miikolta anteeksi. Välillä meillä menee vähän liian lujaa, tuotanto hohotteli kuin ohimennen ja jatkoi:

– Kesällä kun rahoitus oli kasassa, Miikko naputteli vielä tekstiä yhdessä Antin kanssa! Loppuvuodesta oltiinkin jo kuvaamassa ja nyt olemme jo tässä… Supermageeta.

Turha koittaa, Sorjonen voittaa! Vaikka luottoa ei aina löydy, Kari Sorjosen älykkyys yllättää työkaverit kerta toisensa jälkeen.
Kari Sorjonen hoitaa! Vaikka luottoa ei aina löydy, Sorjosen älykkyys yllättää työkaverit kerta toisensa jälkeen.

 

Kommentteihin kiteytyy monia kotimaisia elokuvia ja sarjoja riivaava ongelma. Tärkeintä tuntuu olevan haistaa sopiva markkinarako ja suoltaa kovalla rummutuksella äkkiä jotakin julki sen sijaan, että pysähdyttäisiin oikeasti miettimään, mitä ja miten kannattaisi tehdä. 

Kun kysyin pääkäsikirjoittaja Miikolta Muraalimurhien umpisuorista viittauksista muihin elokuviin, mies myönsi rehdisti, miten asiat olivat:

– Katsoimme etukäteen sarjamurhaajaleffoja, kuten David Fincherin Seven, Hannibalin (Uhrilampaiden jatko-osa, toim. huom.) ja vielä uudestaan Sherlock Holmesin. Päätimme, että ehkä se antaisi elokuvaan pientä kepeyttä, että tekijät tietävät genrensä, hän myönsi.

No niin, siinähän ne tulikin lueteltua. Kopiolinja oli siis tekijöiden tietoinen valinta. Asia selvä. Katsojalle se ei tosin välttämättä näyttäydy niinkään kepeytenä, vaan ennemminkin omintakeisuuden puutteena.

Ville Virtanen näyttelee varsin suurieleisesti superpoliisi Kari Sorjosta.
Makuasioita: Ville Virtanen näyttelee varsin suurieleisesti omintakeista rikostutkijaa Kari Sorjosta.

 

Puhdas makuasia on sekin, miten Muraalimurhien näyttelemiseen suhtautuu. Omaan silmääni Ville Virtanen ampuu rikostutkija Kari Sorjosen roolin vaivaannuttavasti överiksi. Tykkään yleensä miehen rooleista, mutta Sorjosena hän on kuin jatkuvasti nytkähtelevä ja hiuksiaan harova ihmisraunio, joka saa yli-inhimillisillä kyvyillään konnat kiinni.

Ja se jatkuva ohimoon kopauttelu takautumien vuoksi! Voi herranjestas sentään.

Lue myös: Ruotsia valloittava näyttelijä Ville Virtanen levittelee käsiään: Suosioni on täysi mysteeri

Myös superpahis Sampo Sarkola sortuu ylinäyttelemiseen. Sarjamurhaaja Lasse Maasalon pirullisuus tulisi ilmi ilman silmien jatkuvaa siristelyä ja kähisevää mie-murrettakin. Hahmon habitus on outo sekoitus Hannibal Lecteriä ja Anders Breivikiä.

Mielestäni muut näyttelijät suoriutuvat urakastaan paremmin, eli vähäeleisemmin.

Ymmärrätsie, et mie oon vaarallinen? Sarjamurhaaja Lasse Maasaloa näyttelee Sampo Sarkola.
Ymmärrätsie, et mie oon supervaarallinen? Sarjamurhaaja Lasse Maasaloa näyttelee Sampo Sarkola.

 

Raivostuttavuudestaan huolimatta ohjaaja Juuso Syrjä onnistuu kasaamaan saamistaan palikoista kaikkinensa jouhevan paketin. Muraalimurhia katsoessa ei tule tylsää. Köykäistä ja ennalta-arvattavaa tarinaa kuljetetaan vauhdikkaasti ja taidolla eteenpäin.

Syrjä myös ansaitsee erityiskehut elokuvan action-osuuksista. Varsinkin moottoritiellä kuvattu kohtaus on kansainvälistä tasoa ja kestää kevyesti vertailun jättibudjetin Hollywood-tuotantoihin. Tällaista ei ole ennen kotimaisessa elokuvassa nähty.

Lue myös: Näyttelijä Anu Sinisalo lyö tiskiin karun faktan: Oma ikäryhmäni on pudonnut elokuvamaailmasta pois!

Sorjonen: Muraalimurhat on muutonkin teknisesti komeaa katseltavaa – muttei kuunneltavaa. Suomalaisia tv-sarjoja ja elokuvia piinaavasta ikiongelmasta eli käsittämättömän heikosta äänityksestä ei ole tässäkään tapauksessa päästy eroon.

On onni, että valkokankaalla juoksee ruotsinkielinen tekstitys. Siitä voivat kieltä ymmärtävät välillä vilkaista, mitä elokuvassa mumistaan.

Eetu Ampuja, erikoistoimittaja

Tilaa Seiskan uutiskirje! »