fbq
Kotimaa
05.11.2021 19:27
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: AOP
Toivo Sukari
Kirsti Paakkanen antoi ystävälleen Topi Sukarille mykistävän elämänohjeen: näin näkö säilyy
Kotimaa
05.11.2021 19:27
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: AOP

Liikemies Toivo "Topi" Sukarille tulee itku silmään, kun hän muistelee ystäväänsä ja liikekumppaniaan Kirsti Paakkasta. STT uutisoi 92-vuotiaan Kirstin kuolemasta tänään perjantaina (5.11.).

- Kirsti oli niin määrätietoinen ja virtaa täynnä oleva nainen. Hänen kanssaan oli mukava keskustella ja hänellä oli lämmin ja iso sydän, Topi muistelee Seiskalle.

Lue myös: STT: Kirsti Paakkanen on kuollut

Kaksikko tutustui 2000-luvun alussa, kun Topi houkutteli Kirstiä tuomaan Marimekon myymälän tuolloin kehitteillä olleeseen Lempäälän Ideaparkiin. Kirsti oli ensimmäisiä Ideaparkin ideasta syttyneitä Topin liikekumppaneita. Topi muistelee lämmöllä, kuinka Kirstin luotsaamasta Marimekosta tuli Ideaparkin ensimmäinen vuokralainen. Sen jälkeen muutkin toimijat innostuivat.

- Ilman Kirstin kanssa tehtyä sopimusta Ideaparkia tuskin olisi syntynyt, Topi sanoo.

Kirsti sai Ideaparkin Marimekon myymälään toivomansa monumentin. Siellä katosta roikkuu yhä hänen kättään esittävä iso kultainen kämmen.

Toivo Sukari
Kun Topi ja Kirsti kokoustivat, Topi levitteli Ideaparkin suunnitelmiaan pitkin toimiston pöytiä ja lattiaa. - Kerran Kirsti oli kompastua papereihin, onneksi ei käynyt kuinkaan.

Bisnesaamiaisia

Kaksikko palaveerasi Ideaparkin kehittelyvaiheessa usein Kirstin toimistolla Helsingissä. Aamuvirkku bisnesnainen halusi pitää palaverit heti aamutuimaan. Tarjolla oli aina Kirstin toimiston keittiön väen tekemää kaurapuuroa.

- Kirsti sanoi aina, että "Kuule Topi, aamu täytyy aina aloittaa kaurapuurolla. Muista laittaa siihen voisilmä", Topi kertaa saamaansa elämänohjetta.

Kirsti oli sitä mieltä, että joka-aamuisen puuron ja voisilmän ansiosta hänen näkönsä pysyi hyvänä, eikä hän tarvinnut silmälaseja.

Topi naurahtaa muistellessaan, että ystävykset muistuttivat toisiaan ulkoisesti. Kirsti pukeutui aina mustaan ja Topin tyylin kulmakivet olivat takavuosina mustat levikset ja musta t-paita.

Kirsti Paakkanen
Kirsti Paakkanen pukeutui mielellään mustaan. Tässä Linnan juhlien tyylinäyte vuodelta 2007.

Matkaseuraa

Ystävykset tapasivat toisiaan myös Etelä-Ranskassa. Topi on käynyt vierailuilla Kirstin molemmissa Ranskan-kodeissa.

- Tämä Kirstin uudempi asunto sijaitsi muistaakseni neljännessä tai viidennessä kerroksessa ja se oli todella hieno, maailmankuulun arkkitehdin luoma.

Lue myös: Näin upeassa Westendin lukaalissa Kirsti Paakkanen asui - omisti hulppean asunnon myös Nizzassa

- Lensimme jokunen vuosi sitten yhdessä Nizzasta Helsinkiin. Kirstillä oli kaksi isoa matkalaukkua, jotka painoivat aika paljon. Autoin häntä siinä hihnalla, Topi muistelee.

Topi ja Kirsti puhuivat paljon bisneksestä ja etenkin riskinotosta. Kun Kirsti osti riskillä talousvaikeuksissa kamppailleen Marimekon 1990-luvun lama-aikana, moni otaksui, että hän antaisi potkuja henkilökunnalle kuluja säästääkseen. Toisin kuitenkin kävi.

- Hän pistikin johtoportaan vaihtoon! Hänelle työntekijöiden arvostaminen oli tärkeää, Topi kehuu.

Topi toivoo, että olisi ehtinyt vielä kerran kahvitella Kirstin kanssa.
 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »