fbq
Kotimaa
08.10.2021 13:44
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan arkisto
Renny Harlin
Kirjapaljastus: Renny Harlinilla miljoonatappiot ja hurjat verovelat – luovutti vapaaehtoisesti arvoautonsa varkaalle: Hyvästi Ferrari, Mersu ja Cadillac Eldorado
Kotimaa
08.10.2021 13:44
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan arkisto

Kun elokuvaohjaaja Renny Harlin päätti karistaa 2000-luvun puolivälissä Los Angelesin pölyt jaloistaan, hän laittoi kotinsa myyntiin. Kolmea arvoautoaan, Ferraria, Mercedes-Benz 600S:ää ja Cadillic Eldoradoa sekä Harley Davidson -moottoripyöräänsä hän ei halunnut myydä.

Veli-Pekka Lehtosen kirjoittamasta elämäkerrassa Ainutlaatuinen elämäni (Tammi) selviää, kuinka Harlin luovutti arvoautonsa varkaalle. Hänelle kerrottiin autonvuokrausyhtiöstä, joka oli erikoistunut luksusautojen vuokraamiseen. Bisnesideaan kuului se, että yrityksen puolesta autot huollettiin ja vuokraustulot jaettiin yrityksen ja auton omistajan kesken. 

– Vuokraamon bisnesidea oli kuin luotu minulle: jos ja kun tulisin piipahtamaan Losissa, saisin
ajaa omilla autoillani. Jätin kaikki ajopelini heidän hoiviinsa, mutta omistajuus pysyi minulla,
Harlin kertoo elämäkerrassaan.

Lue myös: Antti Jokisen ja Renny Harlinin liki 20 vuoden välirikko paljastuu uutuuskirjassa: Renny elätti Anttia kotonaan vuoden – sitten tulivat törkeät oharit.

Renny Harlinin hulppea asunto Los Angelesissa.
Renny Harlinin hulppea asunto Los Angelesissa.

Arvoautot katosivat

Kun Renny seuraavan kerran saapui Los Angelesiin, hän ei enää löytänyt kyseistä yritystä, paikalla oli vain tyhjä parkkialue. Myöhemmin selvisi, että vuokraamon omistaja oli vienyt ajoneuvot Floridaan, väärentänyt rekisteriotteet ja myynyt autot. 

– Rahat hän oli hassannut. Sinne menivät minun autoni ja prätkä. Vuokraamon kundi joutui vankilaan, mutta se ei paljoa lohduttanut. Oliko autojuttu vertauskuva elämäntilanteestani? Olin saanut Hollywoodilta paljon, ja nyt sitä oltiin viemässä minulta pois.

Postikortti paljasti

Renny joutui vieläkin törkeämmän huijauksen uhriksi, sillä hänen entinen talousmanageri osoittautui systemaattiseksi huijariksi. Renny oli palkannut kyseisen talousmanagerin jo 80-luvun lopulla hoitamaan pankki- ja raha-asioitaan. Renny piti kyseistä miestä myös ystävänään.

Harlin itse ei edes käynyt pankissa, eikä hän tiennyt kuinka paljon rahaa hänellä oli. Hän luotti täydellisesti mieheen, eikä hän koskaan käynyt itse läpi laskujaan tai tilejään.

Lue myös: Kirjapaljastus: Renny Harlinilla oli tulinen salasuhde Salma Hayekin kanssa – hurjassa naisruletissa julkkiskaunottaria Katariina Sourista Playboyn keskiaukeamatyttöön

Renny Harlin menetti miljoonia.
Renny Harlin menetti miljoonia.

Renny kutsuu kirjassa häntä nimeltä John Smith, mutta kyseessä on keksitty nimi, sillä Renny ei halua kertoa miehen henkilöllisyyttä. Rennyn nokkela assistentti Nikki Stanghetti paljasti koko huijaustapauksen. Vyyhti lähti purkautumaan postikortin avulla.

– Postikortti oli lähetetty floridalaisesta jalokiviliikkeestä nimelläni, ja siinä kerrottiin, että tilaukseni ensimmäinen erä on lähetetty ja toinen osa saapuisi piakkoin. 

Selvisi, ettei Renny ollut tilannut mitään kyseisestä liikkeestä, vaan talousmanagerin kirjanpitäjä oli tilannut jalokivet Rennyn piikkiin. Samalla paljastui iso vyyhti muita talousepäselvyyksiä. 

Rennyltä oli isoja summia kateissa. Jo yksistään kirjanpitäjä oli huijannut mieheltä ainakin 220 000–240 000 dollaria. Renny antoi sekä talousmanagerille että kirjanpitäjälle potkut. 

Vuosien verovelat

Erityistilintarkastuksessa selvisi myös se, että Renny oli korviaan myöten veroveloissa.

– Varojani oli kateissa miljoonia dollareita, ja verojani oli jätetty maksamatta pitkältä ajalta.

– Olin siis jotenkin menettänyt miljoonia, ja sen lisäksi olin vielä velkaa toiset miljoonat Yhdysvaltain verohallinnolle. En vieläkään tiedä, miten verot oli voitu jättää maksamatta ja niin monelta vuodelta.

Lue myös: Kirjapaljastus: Tämä oli Rennyn uran pahin moka – tarjottiin James Bondia, valitsi Kurkunleikkaajien saaren: "Se oli kiitos ja näkemiin"

Renny Harlinilta upposi paljon rahaa huoltajuuskiistassa. Tässä Lukas-poika ja Tiffany ristiäisissä.
Renny Harlinilta upposi paljon rahaa huoltajuuskiistassa. Kuvassa Renny, Luukas-poika sekä Tiffany ristiäistunnelmissa.

Jälleen kerran Rennyn juristit neuvoivat, että miehen kannattaisi välttää oikeustaisto. Nimittäin jenkkioikeudessa juristikuluihin saattoi mennä helpostikin lisää miljoonia. Renny suostui sovintoon ja kertoo saaneensa nimellisen summan takaisin.

– Tämä miljoonatappio on iso osa minun elämäntarinaani. Siitä ei pääse mihinkään. Juonenkäänne, jota en olisi kaivannut. Tarpeeton mutka Suomi-pojan maailmanmatkalla. 

– Minulta on viety rahaa kahteen kertaan, yhteensä kymmeniä miljoonia dollareita.

Rennyn mukaan huijattujen miljoonien lisäksi häneltä kului miljoonia myös Luukas-poikansa huoltajuustaistoon, jota käytiin usean vuoden ajan oikeudessa. Menetetyt rahat harmittavat miestä. Hän oli aikoinaan suunnitellut sijoittavansa rahat eläkerahastoonsa. 

– Miten kukaan voi hukata miljoonia? Sitä voi olla hankala ulkopuoliselle selittää.

Kursivoidut kohdat ovat Veli-Pekka Lehtosen kirjoittamasta Renny Harlinin Ainutlaatuinen elämäni -elämäkertakirjasta (Tammi).

Tilaa Seiskan uutiskirje! »