fbq
Kotimaa
21.10.2021 01:01
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: All Over Press
Linda Lampenius
Kirja: Peter Nygård vaati Linda Lampeniukselta 40 miljoonaa dollaria – naurettavat ehdot: ”Halusi nöyryyttää minua”
Kotimaa
21.10.2021 01:01
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: All Over Press

Viulisti Linda Lampenius julkaisi tänään (21.10.) elämäkertakirjansa Kesytön elämäni (Otava). Kirjassaan Linda taustoittaa mittavaksi paisunutta lakijupakkaansa suomensukuisen multimiljonäärin Peter Nygårdin kanssa.

Linda ei tuntenut Peteriä, jonka Los Angelesin -kotiin toimittaja Rita Tainola oli junaillut Lindan asumaan Seura-lehden artikkelia varten vuonna 1997.

Peter esitteli Lindalle Michael Reynoldsin. Peterin mukaan Michael oli Losissa arvostettu manageri. Suositusten perusteella Linda solmi Michaelin kanssa managerisopimuksen tietämättä, että tämä oli alalla täysi amatööri. Linda ei myöskään tiennyt, että Peter oli yksi managerifirman omistajista.

Myöhemmin Michaelin luihuus paljastui Lindallekin. Sopimuksessa oli kohta, jonka mukaan kaikki Lindan työkeikkojen palkkiot tuli kierrättää Chaos Group -managerifirman kautta. Firma nappasi tuloista 20 prosenttia. Linda ei kuitenkaan saanut managerifirmasta lanttiakaan sopimusta seuranneen vuoden aikana, vaikka hän toi firmaan paljon rahaa.

Linda olisi halunnut sopia arvokkaan levydiilin Andrew Lloyd Webberin levy-yhtiön kanssa, mutta Michael suhmuroi ja painosti Lindan allekirjoittamaan sopimuksen EMIn kanssa. Michael saapui kerran myös Suomeen, mutta ei osallistunut Lindan kanssa sovittuun tärkeään palaveriin. Sen sijaan Michael oli humalassa huviveneseurueessa, johon kuului myös Rita Tainola.

Lopulta Linda päätti haastaa Michaelin oikeuteen päästäkseen eroon manageristaan ja epäedullisesta EMIn sopimuksesta.

Lue myös: Linda Lampenius julkaisi säikäyttävän kuvan sairaalapediltä - avautuu kaularankaleikkauksestaan: "Tulen olemaan sairauslomalla melko pitkään"

Linda Lampenius
Lindan vierailu Peter Nygårdin luona poiki myöhemmin ison lakijupakan ja Lindan sairastumisen.

Kunnianloukkaussyyte

Kesken managerin oikeusprosessin Linda sai kuulla, että Peter Nygård syytti häntä kunnianloukkauksesta ja vaati 10 miljoonan dollarin korvauksia. Linda pääsi irti Michaelin ikeestä suostumalla suuriin rahallisiin tappioihin, mutta pahempaa oli vielä luvassa.

Peter nosti vaatimuksensa 40 miljoonaan dollariin. Multimiljonääri syytti Lindaa siitä, että tämä oli sanonut 7 päivää -lehdessä toivovansa, ettei naisia enää esiteltäisi Nygårdille. Lisäksi Linda oli kertonut Peterin näyttäneen hänelle valokuvia alastomista tytöistä ja naisista makaamassa ruokapöydällä Bahamalla.

- Minun tulee aivan kylmä. Tuntuu kuin maailmani romahtaisi. Haluan vain itkeä äidin sylissä. Tunnen olevani kovin pieni ja voimaton, Linda kuvailee kirjassa tuntojaan haastehakemuksen vastaanottamisen jälkeen.

Linda uhrasi vuosikaudet rahaa oikeustaistoon Yhdysvalloissa. Vuonna 2000 hänen oli pakko tehdä Peterin kanssa sopu, jotta asianajajille ei tarvitsisi enää maksaa. Peter saneli kaikki ehdot.

Lindan piti kirjoittaa salassapitosopimus, jossa hän lupasi olla puhumatta aiemmin julkisuudessa kertomistaan asioista. Peteristä ei saanut sanoa mitään negatiivista. Lisäksi Lindan piti suostua Ilta-Sanomien toimittajan haastatteluun ja ostaa koko sivun ilmoitus Ilta-Sanomista. Sivuilla julkaistaisiin Peteriltä tullut teksti, jossa Linda esittäisi julkisen anteeksipyyntönsä.

-  Nygård haluaa nöyryyttää minua, Linda linjaa kirjassaan.

Peterin edustajalta saadussa tekstissä Linda pyysi anteeksi ja hehkutti Peteriä hyväntekijänä ja ihmisenä maasta taivaisiin. Tekstissä myös väitettiin, että Peter olisi maksanut Lindan matkakulut Yhdysvaltoihin vuonna 1997, vaikka Lindalle oli kerrottu Seura-lehden vastaavan kuluista.

Linda myös epäilee, ettei kirjoitusvirheitä sisältänyt Peterin alkuperäinen ilmoitusteksti voinut olla natiivin amerikkalaisen kirjoittama.

Kun Linda oli suostunut Peterin ehtoihin, oikeusjuttu raukesi.

Oikeustaisto vei kuitenkin Lindan terveyden. Hänelle puhkesi sen aikana bulimia, jonka kanssa hän kamppaili vuosia.

Lue myös: Peter Nygårdin hampaisiin joutunut Linda Lampenius oikeussotkun seurauksista ”Oksensin kahdeksan kertaa päivässä”

Linda kiittää Seiskaa

Nygårdia, 80, syytetään nyt Yhdysvalloista useista rikoksista, kuten ihmiskaupasta ja alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Nygård pidätettiin joulukuussa 2020 kotimaassaan Kanadassa. Hän on kiistänyt kaikki syytteet ja vaatinut vapaaksi pääsyä takuita vastaan, mutta pysyy toistaiseksi vangittuna.

Linda kommentoi kirjassaan myös Peterin rikossyytteitä.

- Olen järkyttynyt. Tiesin, että hän on paha, mutta hän näyttää olevan vieläkin pahempi, Linda summaa kirjassa.

Linda kiittää kirjassaan Seiskan päätoimittajaa Jari Peltomäkeä luottamuksen osoittamisesta.

-  Kaikkien näiden vuosien ajan minua on kohdeltu kuin valehtelijaa. Olen joutunut sietämään sen, että minun on väitetty keksineen kaiken Nygårdista ja Chaosista. Vain toimittaja Jari Peltomäki 7 päivää -lehdestä on uskaltanut puolustaa minua, vaikka Nygård haastoi hänet, hänen lehtensä ja koko Aller-konsernin oikeuteen. Ajatella, että tarvittiin maailmanlaajuinen MeToo-liike ja ryhmäkanne Nygårdia vastaan, ennen kuin ihmiset uskoivat minua.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »