Samuil Angelov

Kansainvälisesti palkittu viinimestari Samuil Angelov vinkkaa parhaat grilliviinit: Yhdistä makkara ja skumppa!

Kotimaa | 21.06.2021 17:19

Suomen tunnetuin sommelier eli viinimestari Samuil Angelov, 41, peräänkuuluttaa viiniä grilliherkkujen seurana. Savuisen maun ja tummemman pinnan saaneet kesäruuat pitävät etenkin punaviinistä.

– Punaviinissä on hyvä olla hieman tanniinia ja hapokkuutta. En valitsisi kovin tuhtia viiniä, sillä siitä voi tulla raskas olo. Keskitäyteläinen sen sijaan sopii mahtavasti.

Samuil toteaa rosé-viinin olleen nouseva trendi jo parin kesän ajan suomalaisten keskuudessa.

– Vaikka grillissä olisikin pihviä ja muuta lihaa, niihin käyvät erinomaisesti esimerkiksi mausteiset ja yrttisemmät eteläranskalaiset rosé-viinit.

Sommelier yhdistää naposteltavia ja juhlajuomia kekseliäästi. – Samppanja ja sipsit ovat huikea yhdistelmä!
Sommelier yhdistää naposteltavia ja juhlajuomia kekseliäästi. – Samppanja ja sipsit ovat huikea yhdistelmä!

Lue myös: Suomen tunnetuin sommelier Samuil Angelov kulki pitkän tien ravintolamaailman huipulle: Olin liian huono kokiksi!

Lihan ja kalan kumppanit

Naudan grillipihvien kanssa Samuil suosittelee keskitäyteläisiä punaviinejä, kuten sangiovesea Italian Toscanan aluelta. Naudan kylkipalat ovat oma lukunsa.

– BBQ-ribsien makean marinadin kanssa menevät oikein mainiosti argentiinalainen malbec tai australialainen shiraz. Lisäksi australialainen grenache toimii kylkipalojen seurassa.

Punaviini ei ole ainoastaan lihan vaan myös kalan kaveri, jota Samuil siemailisi grillatun lohen kanssa.

– Sille sopisi kalifornialainen Zinfandel-rypäleestä valmistettu punaviini. Jos nauttii vaaleampaa kalaa, kuten kokonaisena valmistettua ahventa, siikaa tai kuhaa, valitsisin kylkeen raikkaan ja hapokkaan rieslingin.

Samuil on julkaissut Viinien maailma -kirjan. – Viini ei ole eliitin herkkua, vaan ruokajuoma ja maataloustuote siinä missä maitokin.
Samuil on julkaissut Viinien maailma -kirjan. – Viini ei ole eliitin herkkua, vaan ruokajuoma ja maataloustuote siinä missä maitokin.

Oluelle on paikkansa

Mikäli ruuan ohessa ei tee mieli juoda viiniä, olutkin käy aterian kyytipojaksi.

– Halloumiburgerin kanssa ottaisin kylmän vehnäoluen. Sinappikuorrutteiselle makkaralle valitsisin puolestaan lagerin.

Yllättävätkin vastakohdat voivat sommelierin mukaan täydentää toimivasti toisiaan.

– Ajatellaan, että makkara on todella perusruokaa, kun taas kuohuviini yhdistetään yleensä juhlaan. Makkaroille cava tai prosecco on kuitenkin loistava pari, samaten valkoviinit sauvignon blanc tai kevyt pinot grigio.

Teksti:Henryk Björkström
Kuvat:Seiskan arkisto ja Readme
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!