Katso kuvat!
Kai Merilä

Kai Merilä avoimena monivaiheisesta musiikkiurastaan: bändikaveri kuoli takahuoneessa syliin - tv-laulukisan voitto poikki levytystarjouksia!

Kotimaa | 17.06.2021 15:04

Tänään torstaina uutuussinglensä ja musiikkivideonsa Do You Still Love Me julkaisseen julkkistoimittajan Kai Merilän musiikillinen tausta on saattanut jäädä monilta pimentoon vuosien varrella.

Siitä huolimatta Kaitsu on musarintamalla kaikkea muuta kuin uusi tulokas. Hänellä on keikkakokemusta laulajana ja soittajana eri bändeissä jo yli 40 vuoden ajalta. Merilä on myös säveltänyt ja sanoittanut kappaleita mm. Juhamatille, Janne Hurmeelle ja Turkka Malille.

– Aikoinaan 1990-luvulla tuli asuntovelalliselle melkoisen iloisena yllätyksenä, kun iskelmälaulaja Juhamatti lauloi listojen kärkiin kaksi mun tekemää tanssibiisiä, Onnenapilan ja Penninkynttilän. Kyllä niistä tulleet teostokorvaukset olivat kuin taivaanlahja juuri oikeaan aikaan, kun meinasi henkilökohtainen konkurssi tulla, Kaitsu muistelee nyt.

Lue lisää: Matti Nykäsen luottotoimittaja Kai Merilä teki vaimolleen huikean kasarirock-rakkausbiisin - katso musiikkivideo! "Ylistys pitkälle rakkaudelle"

Katso alta Kai Merilän musiikkivideo Do You Still Love Me!

 

Rankkaa elämää Tukholmassa

Vuosina 1988–1990 Kaitsu lauloi Ruotsissa ollessaan tukholmalaisen Hiroshima -heviyhtyeen jäänteille kasatussa Wild Child -bilebändissä. Nopeaa hevimetallia soittanut Hiroshima ehti tehdä ennen hajoamistaan yhden albumin, jonka tuotti Hurriganes-legenda Albert Järvinen.

– Tuttu muusikko pyysi Ruotsiin bändiin. Asuin soittokavereiden nurkissa, erään ajanjakson kaverin yksiön kylppärin ammeessa. Oli siinä sentään pieni patja. Joskus jouduin nukkumaan öitä metroasemalla roskiksesta löytyneiden pahvipalasten alla. Siellähän ne Hanoi Rocksin jäbätkin olivat majailleet vuosia mua aikaisemmin, Kaitsu sanoo.

Tukholman-vuosiaan Kaitsu kuvailee rokkarin korkeakouluksi.

– Tehtiin bändin kanssa keikkaa usein seitsemänä yönä viikossa. Tukholmassa oli silloin monia prätkäklubeja ja pimeitä yökerhoja, joissa oli aina bileet päällä, kellonajasta ei väliä.

Lue myös: Matti Nykäsen luottotoimittaja Kai Merilä täytti lupauksensa mäkilegendan haudalla – kuva!

Kaitsu kuvattuna Ruotsissa vuonna 1988.
Kaitsu kuvattuna Ruotsissa vuonna 1988.

 

Raskas elämä vaati kuitenkin myös veronsa.

– Tulihan sitä 1980-luvun lopussa hieman päälle parikymppisenä maisteltua kaikenmoisia päätä sekoittavia aineksia. Tuolloin huumeita tyrkytettiin ihan joka paikassa ja meno oli sen mukaista.

Yhdellä Kaitsun bändin keikalla ammuskeltiin, kun kahden eri jengin jäsenet selvittelvät reviirejään. 

– Luulin ensin, että meidän omat savupommit räjähtivät hieman väärään aikaan, mutta kun salissa alkoi paniikki ja pari tyyppiä makasi verissään maassa, tajusin tilanteen vakavuuden. 

Lue myös: Luottotoimittaja Kai Merilä seikkailuistaan Matti Nykäsen kanssa: ”Muutaman päivän vaihtaisin pois!”

Soittokaverin kuolema herätti 

Reilun parin Tukholmassa vietetyn vuoden jälkeen Kaitsu päätti, että se maailma ei ole häntä varten. Lopulta Kaitsun rokkielämä länsinaapurissa tuli päätökseen äärimmäisen karulla tavalla.

– Se herätti, kun soittokaveri kuoli takahuoneessa keikan jälkeen mun syliin huumeiden yliannostuksen vuoksi. Mä päätin sinä yönä, että se oli siinä. Lähdin aamupaatilla Suomeen.

Kotimaassa Kaitsu lähti kulkemaan päätoimittajaisänsä jalanjäljissä ja pääsi opiskelemaan tiedotusoppia Alkio-opistoon.

Musiikki kulki kuitenkin koko ajan Kaitsun mukana.

Kaitsu (vas.) perusti ensimmäisen bändinsä 8-vuotiaana.
Kaitsu (vas.) perusti ensimmäisen bändinsä 8-vuotiaana.

 

Kiitorata oli aikansa Idols

90-luvun puolivälissä Kaitsu osallistui MTV3:n tv-laulukisa Kiitorataan.

Alkukilpailuun ilmoittautui lähes 3 000 hakijaa kasettihaulla, ja heistä televisioon karsittiin Kaitsun muistin mukaan yhteensä 12 esitystä. 

– Kiitorata oli eräänlainen Idolsin esivaihe. Silloin ei muita vastaavanlaisia tv-kisoja ollut, Kaitsu sanoo.

Lue myös: ”Tehtiin haastattelu ja painittiin!” Matti Nykäsen ja Kai Merilän ystävyys alkoi motellin katolla!

Kaitsu vuonna 1996.
Kaitsu vuonna 1996.

 

Kiitorata-kisan finaaliin yleisö äänesti lopulta kuusi esiintyjää. Kaitsu oli nimekkäässä seurassa, sillä kilpakumppaneina olivat muun muassa sittemmin tähtikaartiin nousseet Nylon Beat -duo ja Anna Eriksson.

Kaitsu ylsi Kiitorata-kisassa lopulta kolmanneksi ja oli mukana Kiitorata-kokoelmalevyllä, joka tehtiin kilpailun finalistien esityksistä.

Albumille Kaitsulta on tallennettu kappaleet Unessain ja Taas tunnen sen

–Muistan kyllä hyvin telkkarinauhoituksista Nylon Beatin juuri rippi-ikään yltäneet kaksi kikattavaa nasaaliäänistä tyttöä. Näkyihän se jo heti silloin, että noista likoista tulee iso juttu. Samoin ajattelin, kun kuulin Anna Erikssonin upean äänen. Tiesin heti, että tähti oli syttynyt.

Iskelmä toi menestystä, mutta ei kiinnostanut

Jatkettuaan ahkerasti keikkailua viikonloppuisin Kaitsu päätti osallistua kaksi vuotta myöhemmin niin ikään MTV3:n lanseeraamaan laulukisaan.

Juhlatähti-niminen mittelö oli järjestetty MTV3:n 40-vuotisjuhlien kunniaksi. Kyseiseen televisioitavaan laulukisaan ilmoittautui taas tuhansia innokkaita, joista kahdeksan valittiin itse kilpailuun.

– Mä lauloin sellaisen hieman huvittavan sanoituksen omaavan tanssi-iskelmän nimeltä Maalaan aitaa. Se kertoi kaverista, jonka naapuritaloon muutti kaunis nainen. Sitten tämä kaveri maalaili aina kesäisin aitaansa, koska se nainen otti aurinkoa omalla pihallaan. 

Kaitsu keikkailee nykyään oman bändinsä kanssa. Kuva Karjurockista parin vuoden takaa.
Kaitsu keikkailee nykyään oman bändinsä kanssa. Kuva Karjurockista.

 

Kaitsu nauraa, että siinä oli samalla pieni tahaton yhteys hänen kotipaikkansa legendaan Rauli Badding Somerjokeen.

– Badding fiilasi ja höyläsi, mä maalasin. Remonttimiehiä kaikki tyynni!

Kaitsu voitti Juhlatähti-kisan ja hän kertoo saaneensa voiton jälkeen levytystarjouksia useiltakin eri levy-yhtiöiltä.

– Kulunutta sanontaa mukaillakseni ja hieman tuunatakseni, niin rockmusiikki ei voi lähteä rokkarista, eikä rokkari rockmusasta. Olen tehnyt parit karvalakki-iskelmähitit, mutta ei meikäläisestä iskelmälaulajaa saisi millään.

Lue myös: Kai Merilä nousee lavalle Matti Nykäsen muistokonsertissa – sävelsi surutyönä ystävälleen heviballadin!

Kiireisten toimittajatöiden vastapainona Kaitsu päättikin keikkailla ja tehdä musaa täysin omin ehdoin.

– Opin soittamaan kitaralla Hurriganesia veljeni Lassen innoittamana viisivuotiaana ja siitä saakka musa on kuulunut mun elämään. Tänä päivänä se on elintärkeä henkireikä ja tietynlainen elämäntapa.

Kai Merilä on tehnyt pitkän uran toimittajana.
Kai Merilä on tehnyt pitkän uran toimittajana.

 

Teksti:Mika Seppänen
Kuvat:Kai Merilä
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!