Tuija ja Ellen

Joka viides suomalainen pariskunta kärsii tahattomasta lapsettomuudesta – Ellen Jokikunnas ja Tuija Pehkonen valaisevat arkaa aihetta: ”Vanhemmuus ei ole koskaan itsestäänselvää!”

Kotimaa | 08.05.2021 19:15

Sunnuntaina taas juhlistetaan kaikkia valovoimaisia, vahvoja ja rakkaita äitejä. Äitienpäivän varjoon usein jää eräs moniin kohdistuva aihe, mikä voi aiheuttaa paljon ahdistusta. Lapsettomuuteen liittyvistä ikävistä tunteista puhutaan nyt juhlapyhän alla kovasti sosiaalisessa mediassa. 

Kotimaiset julkisuuden henkilöt, kuten Ellen Jokikunnas ja Tuija Pehkonen nostavatkin esiin äitienpäivää edeltävän lapsettomuuden lauantain. 

Lue myös: "Seksin ylipapitar" Ellen Jokikunnas avautuu harvinaisella tavalla aviomiehestään - romanttinen hääyökuva julki! 

Radio- ja tv-juontaja Ellen julkaisi hyvin koskettavan Instagram-päivityksen, jossa hän kertoo avoimesti lapsettomuudesta. 

- Huomenna on taas edessä yksi äitienpäivä, jolloin en ole vieläkään äiti. Lapsettomien lauantai muistuttaa, että vanhemmuus ei ole koskaan itsestäänselvää. Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä pariskuntaa. Lapsettomuus voi johtua myös elämäntilanteesta, kuten siitä, että ei ole puolisoa, hän kirjoitti päivitykseensä. 

Hän neuvoi julkaisussaan, miten jokainen meistä voi ottaa huomioon tämän aran aiheen keskustelussa. 

- Ethän kysy keneltäkään, onko hänellä lapsia, milloin hänelle tulee lapsia tai miksi hänellä ei ole lapsia. Kysy mieluummin, keitä hänen perheeseensä kuuluu. Tällöin vastaaja saa itse määritellä perheensä kokoonpanon ilman ennakko-oletuksia.

Ellen oli saanut kunniamaininnan teoistaan tahattamasti lapsettomien hyvinvoinnin edistämisestä Simpukka -yhteisöltä, joka auttaa asian kanssa kamppailevia ihmisiä.  

Huomaavainen äiti

Syyskuussa esikoisensa saanut Tuija puolestaan pohti omassa päivityksessään, onko hänellä oikeutta tuoda lapsettomuutta esiin. 

- Kirjoitan kuitenkin, koska aihe tuntuu tosi tärkeältä ja tahaton lapsettomuus koskettaa noin joka viidettä suomalaista. Mulla ei ole viisaita sanoja tähän, mutta sen tiedän, että utelut lapsihaaveista voivat tuntua tosi pahalta tilanteessa, jossa lasta ei toiveista huolimatta kuulu, Tuija kertoo.

Lue myös: Hulppea hankinta villitsi Tuija Pehkosen: ”En meinaa pysyä housuissani!” – osti mökin lautailijamiehensä kanssa: kuva! 

Hän korostaa, kuinka ikävältä perheenlisäyksen uteleminen voi tuntua, jos sellaista kovasti toivotaan. 

- Jos et ole ihan varma, ei ehkä kannata udella perheen perustamisesta tai heitellä kommentteja mahdollisesta jälkikasvusta. Tahaton hassu heitto saattaa viiltää tosi syvältä. Halaus tähän lauantaihin.

Teksti:Niki Miettinen
Kuvat:Seiskan toimitus, Instagram
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!