Katso videot!

Ikävä keikoille! Saija Varjus avautuu ms-taudistaan: Nousen vielä lavalle laulamaan

Kotimaa | 13.04.2021 07:14

Vuoden 1996 tangokuningatar Saija Varjus, 56, sairastui ms-tautiin ollessaan 33-vuotias. Hänet oli kaksi vuotta aiemmin kruunattu tangokuningattareksi, ja pitkiä keikkamatkoja ajaessaan hän alkoi ihmetellä silmissä leijuvia mustia läikkiä.

– Kävin terveyskeskuslääkärillä, mutta hän sanoi oireiden johtuvan stressistä. Kävin yksityisellä silmälääkärillä ja magneettikuvauksessa, joista molemmista sanottiin, että kyseessä saattaa olla ms-taudin ensioire. Lopullisen ms-diagnoosin sain tammikuussa 1998.

Diagnoosi oli Saijalle kova järkytys. Hän ei ollut ennen kuullut koko taudista ja luki siitä kaiken, mitä käsiinsä sai.

– Minulla oli pelonsekainen fiilis, että onko minulla tällainen tauti. Salasin asian jopa lapsiltani. Äiti ja silloisen orkesterini johtaja olivat ainoita, joille kerroin diagnoosista.

Vuosi 2016 oli erityisen raskas, sillä Saija menetti neljä läheistään. – Itkut jäivät siihen, sen jälkeen en ole itkenyt. En pysty enää itkemään.
Vuosi 2016 oli erityisen raskas,  sillä Saija menetti neljä läheistään. – Itkut jäivät siihen, sen  jälkeen en ole itkenyt. En pysty  enää itkemään.

Lue myös: Selkäranka murtui sairaalassa! MS-taudin riivaama Saija Varjus loukkaantui vakavasti!

Kielsin sairauden

Diagnoosin jälkeen Saija osti moottoripyörän, lenkkeili koirien kanssa päivittäin ja aloitti laskuvarjohyppäämisen.

– En hyväksynyt sairautta, kielsin sen itseltäni. Liikuin hirveästi ja tein kahta työtä: arkisin olin ope, ja kun perjantaina koulu loppui, ajoin suoraan keikkapaikalle. Ajattelin, että kerranhan sitä vain eletään. Hullu mikä hullu, sitä kuvitteli jaksavansa.

Jatkuva kiire ja unenpuute kostautuivat, ja ms-tauti otti pykälän eteenpäin.

– Tauti oli siihen asti ollut toissijaisesti etenevä, mutta uudet magneettikuvat paljastivat sen muuttuneen progressiivisesti eteneväksi. Olin sairastanut tautia tuolloin 11 vuotta.

– Tein kaikkeni pysäyttääkseni taudin etenemisen. Vuonna 2010 päätin mennä Puolaan laskimoiden pallolaajennusleikkaukseen. Olin niin luottavainen, että teroitutin luistimetkin jo valmiiksi, sillä ajattelin pääseväni kohta luistelemaan. Leikkauksesta ei kuitenkaan ollut mitään hyötyä, mikä masensi tosi paljon, Saija hymähtää.

Maalaaminen on rakas harrastus. – Tyttäreni puhuu aina mummon maalauksista mutta äidin töherryksistä, Saija nauraa.
Maalaaminen on rakas harrastus.  – Tyttäreni puhuu aina mummon  maalauksista mutta äidin töherryksistä, Saija nauraa.

Lue myös: MS-taudin runtelema Saija Varjus tuskailee kovien kipujen kanssa: Olen valmis sähköhoitoihin!

Minua luultiin keikkajuopoksi

Myös keikkapaikoilla huomattiin taudin eteneminen. Koska Saija ei ollut kertonut sairaudestaan, se aiheutti ikäviä väärinkäsityksiä.

– Kävelyni oli töksähtelevää, minkä vuoksi minun luultiin olevan humalassa. Lehdetkin kirjoittelivat minun olleen keikoilla kännissä. Jotkut keikkajärjestäjät eivät suostuneet maksamaan minulle edes palkkaa. Se oli rankkaa, sillä elääkin piti. Siksi päätin kertoa sairaudestani julkisesti.

Vuonna Saijan 2018 sairaus eteni siihen pisteeseen, että hänen piti ryhtyä käyttämään pyörätuolia.

– Se oli ihan kamalaa. Siitä voisi masentua ihan kunnolla ja odottaa vain kuolemaa. Välillä olikin tunne, että ottakaa minut jo pois, Saija sanoo hiljaa.

Lääkearsenaali on melkoinen, ja siihen palaa paljon rahaa.
Lääkearsenaali on  melkoinen, ja siihen palaa paljon rahaa.

Lue myös: MS-tauti vei Saija Varjukselta laulukyvyn – ”Uskon nousevani omin jaloin yleisön eteen!”

Lääke toi kävelykyvyn takaisin

Ms-diagnoosin saadessaan laulaja kieltäytyi beetainterferonilääkityksestä sivuoireiden vuoksi. Kieltäytymisen vuoksi hänelle ei tarjottu enää muuta lääkettä sairauden hoitoon.

Saija on käyttänyt nyt noin vuoden yksityislääkäriltä saamaansa uutuuslääkettä.

– Kela ei korvaa sitä, ja se maksaa noin 500 euroa kuukaudessa. Siihen menee iso osa sairauseläkkeestäni. Lääkkeestä on kuitenkin ollut suuri apu, pystyn taas kävelemään rollaattorin avulla, kun ennen lääkettä en ollut kävellyt enää ollenkaan. Nyt pääsen kävelemään myös portaat ylös. On ihan mieletön fiilis kävellä taas, Saija iloitsee.

Saija jumppaa aktiivisesti päivittäin. Uuden lääkkeen myötä hän sanoo vielä joku päivä kävelevänsä jälleen ilman tukea.
Saija jumppaa  aktiivisesti  päivittäin. Uuden  lääkkeen myötä  hän sanoo vielä  joku päivä kävelevänsä jälleen ilman tukea.

Lue myös: Selkärankansa murtanut Saija Varjus teki sairaalasta valituksen – ”Kärsin helvetillisistä kivuista!”

Hirveä ikävä keikoille

Uuden lääkkeen myötä Saija on alkanut uskoa kävelevänsä vielä joku päivä ilman tukea ja pääsevänsä lavalle.

– Kaipaan elämää ennen sairautta, minulla on hirveä ikävä keikoille. Ikävöin myös asioideni hoitamista omin päin. Nyt olen muiden armoilla, ja se harmittaa.

– Olen tulevaisuuden suhteen hyvin toiveikas. Tiedän, että joku päivä nousen vielä lavalle ja laulan, teen sen ihan piruuttanikin. Haluan myös maalata tauluja. Ja olen päättänyt, että ensi kesänä kävelen kokonaan ilman tukea muutaman metrin!

– Ruuhkavuosina ystäviä oli niin paljon, että ei enää tiennyt, kuka on oikea ystävä. Nyt kun ystäviä oikeasti tarvitsisi, niin kummasti ovat vähentyneet, Saija hymähtää.
– Ruuhkavuosina ystäviä  oli niin paljon, että ei enää  tiennyt, kuka on oikea  ystävä. Nyt kun ystäviä  oikeasti tarvitsisi, niin  kummasti ovat vähentyneet, Saija hymähtää.

Lue myös: Tässä on Saija Varjuksen uusi rakas: Romanssi Keijoon roihahti 16 vuotta ensitapaamisen jälkeen!

Keijo palautti elämänhaluni

Saija Varjus ja vantaalainen sähkömies Keijo Sylander, 60, tapasivat ensimmäisen kerran vuosituhannen alussa.

– Olimme molemmat prätkillä liikkeessä, ja tapasimme sattumalta yhdellä parkkipaikalla. Juttelimme, mutta jatkoimme siitä sitten eri suuntiin.

– Vuonna 2018 tulin Saijan luo ostamaan taulua. Annoin samalla Saijalle puhelinnumeroni. Saija pyysi minut isänsä 85-vuotissyntymäpäiville, ja siitä se sitten lähti, Keijo muistelee.

Vuonna 2019 kihlautunut pari asuu tällä hetkellä vielä erillään, vaikkakin Keijo viettää suurimman osan ajastaan Saijan luona Tervakoskella. Keijon mukaan he ovat kuitenkin harkinneet yhteen muuttamista.

– Se voisi olla järkevämpää, kun tässä joutuu sukkuloimaan molempien kotien välillä. Ja kyllä minua aina pelottaa jättää Saija yksin, jos jotain sattuu. Onneksi hänellä on käytössään ranneke, jolla pystyy hälyttämään apua.

Saija ja Keijo asuvat vielä erillään. Häät oli kyllä jo suunniteltu viime kesäksi, mutta korona esti nekin.
Saija ja Keijo asuvat vielä erillään.  Häät oli kyllä jo suunniteltu viime  kesäksi, mutta korona esti nekin.

Lue myös: MS-tautia sairastava Saija Varjus hehkuttaa uutta rakastaan: En pärjäisi kotona ilman häntä!

Korona esti häät

Saijan ja Keijon oli tarkoitus mennä naimisiin viime vuoden helmikuussa, mutta korona sotki pariskunnan suunnitelmat.

– Ei tässä olla jäniksen selässä, vielä ehditään. Olen kyllä pyytänyt Saijan isältä jo luvan. Hän vastasi, että tehkää mitä haluatte, olette aikuisia, Keijo nauraa.

Saijalle miehen rakkaus ja tuki on ensisijaisen tärkeää.

– En pärjäisi ilman Keijoa, hän auttaa kaikessa niin paljon. Olin lin aika maassa ja elämänhaluton tavatessamme, mutta sitten jostain kumman syystä en enää halunnutkaan kuolla.

Saijan uusi Keijo-rakas on häntä neljä vuotta vanhempi.
Saijan uusi Keijo-rakas  on häntä neljä vuotta  vanhempi.

Lue myös: Saija Varjus ja uusi Keijo-rakas: Suhde alkoi kolmiodraamasta!

Asiat puhutaan suoraan

Saija kertoo, että heillä tapellaan harvoin, ja asiat puhutaan suoraan. Mököttää ei osaa kumpikaan.

– Ei Keijon kanssa pysty tappelemaan. Tosin joskus hän on kyllä tosi ärsyttävä, niin kuin olen minäkin. Minulla on hyvä olla hänen kanssaan, ja ilmeisesti hänellä myös minun kanssani.

– Olen onnellinen, että olen saanut Keijon rinnalleni. Muuten en jaksaisi olla enää olemassa, Saija sanoo.

Teksti:Kirsi Pöllänen
Kuvat:Atte Kajova
Jaa Artikkeli:

KATSO SEURAAVAKSI

Katso video!

Vuokra- ja ruokarahat tiukassa! Marianne Kiukkonen elämästään yh-äitinä: Kadun, etten ollut enemmän läsnä poikani elämässä

Katso video!

Mr. Finland -suosikki Lauri Mäntysalo pääsee juhannuksena muotimaailman katseiden alle: Haluan kansainvälisen uran!

Katso video!

Huutokauppakeisarin suosikkimyyjä Mersu-Matti: ”Aki Palsanmäki himoitsee aarteitani” – katso video huikeasta kokoelmasta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!