fbq
Kotimaa
25.11.2021 08:14
Teksti: Eetu Ampuja, Joensuu|Kuvat: Timo Korhonen & Claudian kotialbumi
Sanna ja Claudia Päivänurmi
Hoitaja itki jo ovella: joensuulainen Sanna sai synnytyksen jälkeen huonoja uutisia – fitnesstähti Claudia Päivänurmen uskomaton selviytymistarina
Kotimaa
25.11.2021 08:14
Teksti: Eetu Ampuja, Joensuu|Kuvat: Timo Korhonen & Claudian kotialbumi

Joensuulainen Sanna Päivänurmi oli 30. marraskuuta 2001 onnensa kukkuloilla. Hän oli juuri synnyttänyt neljännen lapsensa, jonka kanssa suunnitteli kotiinlähtöä heti synnytystä seuraavana päivänä. Yllättäen heitä ei kuitenkaan päästetty sairaalasta.

Vauvan sydämestä kuului sivuääni. Se tarkistettiin seuraavana päivänä, ja ääni kuului edelleen. Asia eteni lastenkardiologille, jolla oli kerrottavanaan huonoja uutisia.

– Uutiset tuonut hoitaja itki jo ovella, eikä saanut sanotuksi mitään muuta kuin että tilanne on tosi vakava ja että olisi kova kiire, Sanna muistelee nyt, 20 vuotta myöhemmin.

Pikaristiäisistä ambulanssiin

Ilmeni, että vastasyntyneellä oli välitöntä avosydänleikkausta vaativa sydänvika. Pienokaisen aortta ja keuhkovaltimo olivat väärinpäin. Hätäleikkausta ei kuitenkaan voitu suorittaa Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.

– Meille annettiin kymmenen minuuttia aikaa ristiä lapsemme. Pikahälytimme paikalle vihkipappimme, ja annoimme nimeksi Claudia. Häntä ei voitu laittaa edes hätähelikopteriin, vaan vauva kiidätettiin erikoisambulanssilla Helsinkiin, Sanna kertaa.

Lue myös: Pohjois-Karjalan treenatuin takapuoli? Claudian, 19, pakarat villitsevät ympäri Joensuuta – ”Jokaisen äidin pahin painajainen”

– Ambulanssiin mahtuivat vain lääkäri ja hoitaja. Myöhemmin kävi ilmi, ettei sydänlääkäri uskonut tyttäremme selviävän perille asti. Oli kauheaa jäädä sairaalan pihaan katsomaan, kuinka pientä tyttöämme lähdettiin kiidättämään pääkaupunkiin.

Claudia Päivänurmi syntyi Joensuussa 30. marraskuuta 2001 vaikeasti sydänvikaisena.
Claudia Päivänurmi syntyi Joensuussa 30. marraskuuta 2001 vaikeasti sydänvikaisena.

Menetti tehohoitopaikan

Helsingin yliopistollisessa sairaalassa Claudia operoitiin heti. Hätäleikkauksessa sydämessä ollutta reikää suurennettiin.

Seuraavaksi oli vuorossa vaativa avosydänleikkaus. Siinä sepelvaltimot, aortta ja keuhkovaltimo saatiin käännettyä oikeinpäin, mutta seuraava leikkaus oli vielä edessä. Se oli määrä tehdä 8. joulukuuta eli yli viikko syntymän jälkeen.

Leikkausta edeltävänä päivänä tuli lunta tupaan: oli tapahtunut liikenneonnettomuus, jonka uhri sai Claudian tehohoitopaikan. Leikkausta olikin siirrettävä vielä kolmella päivällä.

– Silloin romahdin täysin. Olin varma, ettei tyttäremme ikinä selviäisi, äiti muistelee silmäkulmiaan pyyhkien.

Sanna Päivänurmi ei voi muistella ilman kyyneliä tyttärensä syntymää. – Claudia on loistava esimerkki pohjoiskarjalaisesta sisukkuudesta ja periksiantamattomuudesta!
Sanna Päivänurmi ei voi muistella ilman kyyneliä tyttärensä syntymää. – Claudia on loistava esimerkki pohjoiskarjalaisesta sisukkuudesta ja periksiantamattomuudesta!

Vaativa avosydänoperaatio

Lopulta leikkaukseen päästiin. Claudia kytkettiin sydän- ja keuhkokoneeseen, joka piti pienokaisen elintoimintoja yllä. Vauvalle annettiin 80 prosentin todennäköisyys selviytyä.

Lue myös: Claudian, 19, pakarat villitsivät Joensuussa – härskit huutelut loppuivat kuin seinään, kun rinnalle ilmestyi 188-senttinen muskeli-Miika: ”Näin sen pitää ollakin”

– En ymmärrä vieläkään, miten kahden ison miehen käpälät mahtuvat leikkaamaan vastasyntyneen pikkuruisia suonia. Mutta kyllä ne kirurgin kädet mahtuvat, Sanna hämmästelee.

Kaikeksi onneksi leikkaus sujui hyvin. Siinä kuitenkin selvisi Claudian sepelvaltimoiden olevan poikkeavan spiraalimaiset, mutta ne silti toimivat normaalisti.

– Se oli ihan valtava helpotus.

Sanna Päivänurmi ei voi muistella ilman kyyneliä tyttärensä syntymää. Claudia on esimerkki pohjoiskarjalaisesta periksiantamattomuudesta.
Sanna ja Claudia Päivänurmi ovat paitsi äiti ja tytär, myös ylimmät ystävykset. – Olen aina sanonut, että Claudia on hyvin erityinen. Erittäin kaunis sisältä ja ulkoa. Hyvin ihana tyttö, Sanna-äiti liikuttuu.

Uusi hätätilanne iski

Kun Sanna perheineen pääsi vihdoin katsomaan tytärtään, heidät ohjattiinkin kiireesti tehohoitohuoneesta odotustilaan. Siellä oli summeri, jota olisi tarvittaessa voinut soitella ja kysellä tilanteesta.

– Siihen ei kuitenkaan koskaan vastattu. Soitin sitä ensin puolen tunnin välein, sitten vartin ja viiden minuutin välein ilman minkäänlaista vastausta. Lopulta sain tarpeekseni ja ajattelin, että menen kohta koko ovesta läpi!

– Lopulta kirurgi saapui kertomaan, että Claudian sydänpussi oli äkillisesti täyttynyt verellä. He eivät ehtineet edes leikkaussaliin, vaan rintakehä avattiin uudestaan siellä tehohoitohuoneessa hätäleikkausta varten.

”Pahin painajainen”

Kuin ihmeen kaupalla Claudia selvisi siitäkin. Tosin toisen hätäleikkauksen jälkeen oli vielä vaara, että vauva jäisi vammaiseksi aivojen hapenpuutteen vuoksi.

– Kaikki ne päivät Claudian syntymän jälkeen olivat vanhemmalle pahinta mahdollista painajaista. Tunsin täydellistä epätoivoa, kun en itse voinut tehdä mitään muuta kuin vain toivoa parasta, liikuttunut Sanna hakee sanojaan.

– Se oli niin raskasta ja ahdistavaa, ettei meinannut pystyä edes hengittämään. Onneksi Claudia kuitenkin selvisi, ja pääsimme kotiutumaan 23. joulukuuta. Se oli kyllä kaikkien aikojen joululahja.

Maailmanmestari

Vaikean sydänvian kanssa syntynyt Claudia Päivänurmi ei ainoastaan selvinnyt elossa vaan on myös menestynyt elämässään erinomaisesti. Tänään hän on body fitnessin 16–20-vuotiaiden tuore maailmanmestari.

Lue lisää Claudian firnessurasta torstaina ilmestyneestä Seiskasta!

TILAA SEISKA TÄSTÄ!

Tilaa Seiskan uutiskirje! »