Heli haki turhaan apua kipuihinsa – syöpä ehti levitä syvälle elimistöön

Kotimaa | 15.05.2021 20:02

Hiljattain Nokialle muuttanut Heli Tuikka, 61, hakeutui vuonna 2018 vielä Keski-Suomessa asuessaan lääkäriin outojen vatsakipujen vuoksi.

– Vatsakivut tuntuivat siltä kuin joku olisi repinyt ja vääntänyt sisuskalujani oikein kunnolla. Oireitani ei otettu vakavasti kokonaiseen vuoteen, Heli harmittelee.

Särkylääkettä ja lepoa

Kymmenien turhien lääkärireissujen jälkeen Heli pääsi tähystykseen. Siihen asti häntä oli vain kehotettu menemään kotiin lepäämään ja ottamaan särkylääkettä.

– On kova paikka, kun kärsii kovista kivuista eikä oteta silti vakavasti. Kerran nuori lääkäri huudahti minut nähdessään: ”Mitä sinä taas täällä teet!”

Helin aviomies Juha on seissyt vaimonsa rinnalla ja auttanut minkä on pystynyt.

– Olin mukana jokaisella lääkärikäynnillä ja tiedän, mitä Helille on sanottu ja tehty. Hänellä itsellään ei olisi ollut voimia puolustautua ja penätä oikeuksiaan.

Aviomies Juha auttaa ja tukee Heliä. – Teen kaiken voitavani. Olen nähnyt, miten ala-arvoisesti Heliä on kohdeltu.
Aviomies  Juha auttaa  ja tukee  Heliä. – Teen  kaiken  voitavani.  Olen nähnyt,  miten ala-arvoisesti Heliä  on kohdeltu.

Puutteelliset tutkimukset

Heli pääsi kyllä tähystykseen, mutta kameralla ei päästy suolistossa tarpeeksi pitkälle eikä tarvittavaa tietoa saatu.

– He uskottelivat minulle, että tutkimus tehtiin asianmukaisesti ja ettei mitään vikaa ei ollut. Lisäksi pieleen mennyt operaatio teki suolistoon reiän.

Tämä selvisi myöhemmin ensimmäisessä syöpäleikkauksessa 2019. Kirurgin mukaan kyseessä on vakava hoitovirhe, sillä jos tähystämällä ei päästä suolessa loppuun saakka, pitää tehdä jatkotutkimuksia. Niitä ei Helille koskaan tehty, eikä hänelle kerrottu suolistoon tulleesta reiästä. Verikokeitakaan ei koskaan otettu.

– Jos minut olisi otettu tosissaan, syöpä ei olisi päässyt leviämään näin pitkälle, että minulta on pitänyt poistaa molempien munasarjojen lisäksi kohtu sekä paksu- että ohutsuolesta pitkiä pätkiä.

Helillä on sairausvuosiltaan muistona leikkauksista koko vatsan mittaiset arvet. – Ne ovat pikku juttu sen rinnalla, että pelkään syövän kolmatta uusiutumista.
Helillä on sairausvuosiltaan muistona leikkauksista koko vatsan  mittaiset arvet. – Ne ovat pikku  juttu sen rinnalla, että pelkään  syövän kolmatta uusiutumista.

Elinaikaa annettiin vuosi

Tämän vuoden tammikuussa Heli leikattiin Helsingissä uudelleen. Hänen syöpänsä oli uusiutunut, ja hänelle arvioitiin ennen hoitoja, että elinaikaa olisi vuoden verran.

– Suomessa on lukemattomia sairaita ihmisiä, joiden kipuja ja vaivoja ei oteta tosissaan. Sen vuoksi he jäävät ilman asianmukaista hoitoa. Koko kansanterveys on vaarassa, jos lääkäreillä on tällainen asenne, Heli huokaa.

Juha vie Heliä reippailemaan päivittäin. – Yritämme saada muutakin ajateltavaa kuin tämä syöpä. Siksi on hyvä mennä välillä ihastelemaan luontoa.
Juha vie Heliä  reippailemaan  päivittäin.  – Yritämme  saada muutakin  ajateltavaa kuin  tämä syöpä. Siksi on hyvä  mennä välillä  ihastelemaan  luontoa.

Saan sytostaattihoitoa

Tällä hetkellä Heli käy sy-tostaattihoidoissa kolmen viikon välein. Hän kärsii myös anemiasta ja alimmillaan hänen hemoglobiiniarvonsa on ollut 58.

– Muutettuamme Keski-Suomessa terveyskeskuksessa uskottiin enemmän edellisen terveyskeskuksen muistiinpanoihin kuin puheisiini. Lääkärit pitivät minua luulotautisena.

– Tein ilmoituksen potilasvahinkolautakuntaan, sillä hoidon ja oikean diagnoosin puuttuessa syöpäni levisi.
– Tein ilmoituksen potilasvahinkolautakuntaan, sillä  hoidon ja oikean diagnoosin puuttuessa syöpäni levisi.

 

Heli muistuttaa, ettei läheskään kaikilla ole varaa täydentää hoitoja yksityislääkärien vastaanotoilla.

– Nyt elämme päivän kerrallaan ja toivomme asianmukaista hoitoa. Minulla on onneksi tukenani tyttäreni ja rakas aviomieheni, jonka kanssa meillä oli juuri kymmenes hääpäivä, Heli iloitsee.

Teksti:Carmen Heikkilä
Kuvat:Matti Matikainen ja Helin albumi
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!