fbq
Kaksi paavia - Two popes

Elokuva-arvio: Kaksi paavia - "Anthony Hopkins ja Jonathan Pryce briljantteja!"

Katolisen kirkon perinteiden ja uskonoppien jyrkkänä puolustajana tunnettu kardinaali Joseph Ratzinger valittiin paaviksi 19. huhtikuuta 2005. Benedictus XVI -nimen ottanut Ratzinger oli valituksi tullessaan 78-vuotias, mikä teki hänestä vanhimman paavin sitten vuoden 1730.

Valinta oli tyrmäys kaikille, jotka toivoivat katolisen kirkon muuttuvan nuoremmaksi ja suvaitsevammaksi. Tähän ryhmään kuului myös Buenos Airesin arkkipiispa Jorge Bergoglio, joka oli tunnettu halustaan muuttaa kirkkoa modernimpaan ja liberaalimpaan suuntaan.

Elokuva-arvio: Ilmestyskirja. Nyt. – Final Cut - "Tämän vuoden kenties merkittävin kulttuuriteko!"

Benedictus toimi paavina vuoden 2013 helmikuuhun saakka, jolloin tämä ilmoitti yllättäen jättävänsä tehtävän terveyssyihin vedoten. Uudeksi paaviksi valittiin Franciscus-nimen ottanut Bergoglio, joka ryhtyi heti uudistamaan kirkon vanhoillisia näkemyksiä.

Tämä katolisen maailman historiallinen käännekohta on aiheena Netflixin tuottamassa draamassa Kaksi paavia, jossa Ratzingeria ja Bergogliota esittävät Anthony Hopkins ja Jonathan Pryce. Odotetusti molemmat veteraaninäyttelijät ovat rooleissa briljantteja. Kiitos kuuluu toki myös ohjaaja Fernando Meirellesille (City of God, Uskollinen puutarhuri), joka todistaa jälleen kyntensä häikäisevänä henkilöohjaajana.

Filmi perustuu pitkälti Ratzingerin ja Bergoglion kahdenvälisille keskusteluille, jotka avaavat kaksi äärilaitaa ja asettavat nämä hienovireiselle, koskettavalle ja lopulta radikaalille törmäyskurssille. Mahtavasta dialogista on vastuussa brittiläinen Anthony McCarten, joka tunnetaan muun muassa elokuvien Kaiken teoria (2014) ja Synkin hetki (2017) käsikirjoittajana.

Kaksi paavia saapuu valikoituihin teattereihin kautta maan ennen kuin se julkaistaan Netflixissä 20. joulukuuta.

Draama. O: Fernando Meirelles. N: Anthony Hopkins, Jonathan Pryce. (The Two Popes, Britannia/Italia/Argentiina/USA 2019). 125 min.

* * * *

Elokuva-arvio: This Train I Ride - "Dokumentti tavarajunissa salamatkustavista kulkureista"

Elokuva-arvio: The Wind - "Amerikansuomalaisen Emma Tammen kauhuwestern on vaikuttava tunnelmapala!"

Elokuva-arvio: Veitset esiin - kaikki ovat epäiltyjä - "Vaikea kuvitella, kuinka dekkarin voisi tehdä tätä paremmin!"

Elokuva-arvio: The Irishman - "Viiden tähden vintage-Scorsesea, jossa Robert De Niro tekee uransa ehkä parhaan suorituksen!"