fbqArman Alizad on ikuisesti kiitollinen mestarilleen – Auvo Niiniketo opetti tv-tähden ottamaan turpaan! | Seiska
Auvo Niiniketo ja Arman Alizad

Arman Alizad on ikuisesti kiitollinen mestarilleen – Auvo Niiniketo opetti tv-tähden ottamaan turpaan!

Kotimaa | 21.03.2021 18:01

Vuonna 2008 elettiin käännekohtaa Arman Alizadin elämässä.

Kaapelikanava MoonTV:llä kulttimainetta nauttinut ruutukasvo oli kyllästynyt esiintymään vain juontajana muiden tekemissä ohjelmissa.

Arman pohtikin vakavasti, hautaako hän tv-uransa kokonaan ja keskittyy räätälintyöhönsä. Hänellä oli kuitenkin vielä yksi unelma.

– Olin haaveillut pitkään, että tekisin ohjelman kamppailulajeista. Idea oli, että kiertäisin maailmalla ottamassa turpaan eri taistelulajien mestareilta. Aluksi kukaan ei innostunut ajatuksesta. Suurin osa ihmisistä pitivätkin sitä ennemminkin täysin hulluna ideana, Arman muistelee.

– Kaikki paitsi Auvo Niiniketo.

Seiska sai houkuteltua alkuvuodesta 50-vuotisjuhliaan viettäneen Arman Alizadin Auvo Niinikedon ju-jutsu-rääkkiin.
Seiska sai houkuteltua alkuvuodesta  50-vuotisjuhliaan viettäneen Arman Alizadin Auvo Niinikedon ju-jutsu-rääkkiin.

Lue myös: Tiesitkö?! Arman Alizad aloitti julkkisuransa skeittaajana – nostalgiset kuvat Seiskassa!

”Loppu on historiaa”

Auvo, 67, on suomalaisen kamppailulajimaailman grand old man, mestareiden mestari.

Tasavallan presidentin nimittämä liikuntaneuvos tunnetaan oman hokutoryu ju-jutsu-tyylisuunnan kehittäjänä ja lajin korkeimman vyöarvon, 10. danin mustan vyön kantajana.

– Auvo lupasi, että saan harjoitella ja kuvata ohjelman demovideon hänen salillaan. Sen perusteella kanava innostui ja osti sarjan. Loppu on historiaa, Kill Armanin oikeudet myytiin 135 maahan, Arman sanoo.

Kuvausten alussa Armanin lähtötilanne ei ollut hääppöinen. Ensimmäiseen otteluun oli aikaa vain neljä kuukautta, ja vastassa oli buddhalainen kungfu-munkki Kiinassa.

– Olin todella huonossa kunnossa, enkä osannut kuin korkeintaan lyhentää ju-jutsupuvun lahkeita. Muistan Auvon tokaisseen, että ei sitä niin hyvässä kunnossa tarvitse olla, jos menee vain ottamaan turpaan, entinen vaatturi hekottaa.

rmanin aktiivisesta treenaamisesta on jo tovi aikaa, hänen potkuissaan on edelleen ruutia.
Vaikka Armanin aktiivisesta treenaamisesta on jo tovi aikaa, hänen  potkuissaan on edelleen ruutia.

Lue myös: ”Taitaisi olla laitonta!” Arman Alizad tarttuu ohjelmassaan todelliseen tabuun – video!

Persialainen taistelija

Auvon treeneissä keskityttiin siihen, että Arman saisi ”raajansa liikkeelle” ja pystyisi puolustautumaan kehässä.

– Huomasin äkkiä, että Armanissa on liikunnallisuutta ja luontaista kamppailusilmää. Hänen sisällään on persialainen taistelija. Jos Arman olisi aloittanut harjoittelun aiemmin, hänestä olisi voinut tulla vaikka mitä, Auvo kehuu.

Arman ylistää mestariaan erityisesti tämän suoraviivaisuudesta.

– Auvo on niin kuin hokotoryu ju-jutsu: suoraviivainen ja tehokas. Muistan, miten kuntotestissä hän pudisteli päätä ja sanoi: ”Nyt näyttää vaikealta”. Myöhemmin Auvo kommentoi kyykkyhyppyjäni, että hyvinhän se sujui – alaspäin, hän nauraa.

– Mutta treenit tuottivat tulosta. Opin suojautumaan kehässä, ja ohjelman toisella kaudella olin jo aika hyvässä kunnossa.

Auvon ja Armanin ystävyyteen liittyy hauska traditio. – Annamme toisillemme jouluna ja merkkipäivinä aina samanlaisen konjakkipullon. Näin vältetään lahjanoston vaikeus eikä tule pettymyksiä, Auvo kertoo.
Auvon ja  Armanin  ystävyyteen  liittyy hauska traditio.  – Annamme  toisillemme  jouluna ja  merkkipäivinä aina  samanlaisen  konjakkipullon. Näin  vältetään  lahjanoston  vaikeus  eikä tule  pettymyksiä,  Auvo kertoo.

Lue myös: Arman Alizadin lapsuuden maisema rapistuu – tässä ovat palkitun tv-persoonan suosikkipaikat Espoossa

Viisauden lähde

Armanista ja Auvosta tuli kuvausten aikana hyviä ystäviä.

– Hän on uskottu mies, mutta myös mentorini. Tiedän, että jos joku asia mietityttää, voin aina kysyä neuvoa Auvolta. Hän on ikuisen viisauden lähde, Arman suitsuttaa.

– Olen Auvolle äärimmäisen kiitollinen, että hän osaltaan mahdollisti Kill Armanin tekemisen. Sarja muutti elämäni suunnan: lopetin räätälintyöt ja aloin tehdä lisää tv-ohjelmia omilla ehdoillani.

Päätös on kannattanut, sillä Armanilla on nykyään menestyvä tuotantoyhtiö, ja kirjahyllyä koristaa peräti seitsemän Kultainen Venla -pystiä.

– Meillä on ollut Armanin kanssa hieno matka. Ajatuksemme ovat menneet aina hyvin yhteen. Tunnen myös Armanin isän ja siskon. Hänen perheessään on paljon viisautta ja yritteliäisyyttä, Auvo kehaisee.

Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:Pasi Murto ja Armanin albumi

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!