fbq
Kotimaa
22.07.2021 10:35
Teksti: Kai Merilä|Kuvat: Atte Kajova
Maukka Perusjätkä
60 vuotta täyttävä Maukka Perusjätkä tyrmistyi Punkstoo-ahdistelukohun paljastuksista: "Väkivalta ja ahdistelu ei kuulu punkskeneen!"
Kotimaa
22.07.2021 10:35
Teksti: Kai Merilä|Kuvat: Atte Kajova

"Säpinää, säpinää, säpinää Helsingin kaduilla!" Kyseinen lause iskostui koko valtakuntamme nuorison mieliin vuonna 1979.

Tuolloin juuri 18-vuotiaaksi yltänyt klanipäinen Maukka Perusjätkä ärjyi levylle ensimmäisen hittikappaleensa ja hänestä tuli kansallinen pop-kulttuuri-ilmiö. Vihaisen oloisen nuoren miehen sanomaa korosti Säpinää-kappaleen introssa kuultava moottorisahan ääni.

- Se tuli mukaan puolivahingossa. Mua ei päästetty sisään Helsingin punk-mekan, eli Kill Cityn studioon. Mä hain "avaimen", eli moottorisahan, tempaisin sen oven takana käyntiin, niin johan ovi aukeni. Olisi se muutenkin kyllä auennut, nauraa tänään torstaina (22.7.) komeat 60 vuotta täyttävä Maukka Perusjätkä.

Miehen soittokaverit olivat siltä istumalta sitä mieltä, että moottorisaha pitää ottaa mukaan levylle ja keikoille.

- Siitä tuli mun soitin ja tavaramerkki.

Tältä Maukka näytti uransa alkuvuosina. Kuva: Ylen elävä arkisto
Maukka Perusjätkä nousi valtakunnan nuorison tietoisuuteen 1979 Säpinää-hitillään. Tältä Maukka näytti uransa alkuvuosina. Kuva: Ylen elävä arkisto

 

Meiju ja Kaija Koo taustalaulajina

Maukka Perusjätkä oli alusta asti mukana nuorisotoiminnassa, josta kehkeytyi 1970-luvun lopulla Helsingin Kallioon Kill City -nimeä kantanut erilaisten nuorisoryhmien oma päämaja.

Kill Cityssä perustetussa uuden aallon bändissä olivat Maukan lisäksi mukana vuosien varrella muiden muassa sellaiset tutut nimet kuin Jimi Sumén, Andy McCoy, Meiju Suvas ja Kaija Koo.

- Noi mimmit olivat ihan loistavia rokkareita. Molemmat laulavat taustoja mun varhaisilla levyillä. Kill Cityssä siedettiin kaikkia ja oletettiin, että jos me otetaan kaikki mukaan lavalle, niin muutkin sietää meitä. Ei se kuitenkaan aina niin mennyt, Maukka hymähtää.

Maukka Perusjätkän tavaramerkki, Partner-moottorisaha kulkee yhä mukana miehen keikoilla. - Tää on mun soitin!
Maukka Perusjätkän tavaramerkki, Partner-moottorisaha kulkee yhä mukana miehen keikoilla. - Tää on mun soitin!

 

Keikoilta oikeisiin töihin

Maukka Perusjätkän suurimmaksi hitiksi muodostui 1980 julkaistu Vaatteet (on mun aatteet).

- Ensin sitä diskomeininkiä hieman kummasteltiin, kun mut miellettiin kovaksi punkkariksi. Biisin tarttuva rytmi ja kertosäe vei kuitenkin jengin mukanaan. En mä ole pitänyt itseäni punkkarina. Mun mielimusaa on kasarirock, siis sellainen sukkahousuhevi.

Vaatteet-hitti synnytti jopa hieman huvittaviakin ilmentymiä.

- Pääsin, tai oikeastaan jouduin Apu-lehteen paperinukeksi.

Maukka spreijasi Helsingin kalasatamassa sijaitsevalla luvallisella graffiti-alueella Seiskan pyynnöstä omakuvansa. – Toihan on ihan mun näköinen.
Maukka spreijasi Helsingin kalasatamassa sijaitsevalla luvallisella graffiti-alueella Seiskan pyynnöstä omakuvansa. – Toihan on ihan mun näköinen.

 

Vaikka menestyshitit veivätkin Maukkaa kovaa vauhtia pitkin Suomea keikoille, oli hän kuitenkin kouluttautunut jo aiemmin sähköasentajaksi.

- Mä olen aina tehnyt myös "oikeitakin töitä". Hyvin usein menin sunnuntaina viikonlopun keikkojen jälkeen työpaikan pukuhuoneeseen nukkumaan, että olin maanantaiaamuna aina ajoissa työmaalla.

Moottorisaha soi kirkossakin!

Kuudenkymmenen ikävuoden merkkipaalun saavuttanut Maukka toimii nykyisin sähköalalla projektinvetäjänä. Musiikki ja bändiesiintymiset kuuluvat myös edelleen vahvana osana miehen elämään.

- Loppuvuodesta tulee levyllinen uutta musaa. Olkaa varuillanne! Ensi vuonna koronan salliessa teen 60-vuotissynttärikiertueen. Ja muuten, mua on pyydetty esiintymän myös kirkossa. 

Aiotko ottaa kirkkokonserttiin mukaan moottorisahan?

- Totta ihmeessä! Sehän on mun soitin! Ja eihän Suomesta löydy varmaan yhtäkään kirkkoa, jonka rakentamisessa ei olisi käytetty moottorisahaa.

Katso Maukan 60-vuotissynttäreiden kunniaksi tehty videohaastattelu!

 

Punkstoo ihmetyttää

Tällä viikolla suomalaisia musiikkipiirejä on kuohuttanut Punkstoo-sometili, jonka kautta on paljastunut suomalaisissa punkpiireissä tapahtuneita ahdistelu-, väkivalta- ja hyväksikäyttötapauksia.

Lue lisää: Rajut syytökset Suomen punkpiirien ahdistelusta ja häirinnästä leviävät: Pää Kii -yhtyeen keikat peruttu - Teemu Bergman kiistää törkeät rikokset: "Pahoittelen kaikille"

Myös Maukka on huomannut uutisoinnin aiheesta ja hän ihmettelee asiaa suuresti.

- Ihme meininkiä, ei punkkarit ole ikinä olleet väkivaltaisia. Niissä piireissä oli ainakin mun nuoruudessa tosi turvallista. Väkivalta ja ahdistelu ei kuulu punkskeneen. Tässä varmaan pari kusipäätä saanut ton aikaan, Maukka sanoo Seiskalle.

Lue lisää: YleX:n radio-ohjelma tauolle - syynä Punkstoo-ahdistelukohu