fbq
Klubi
26.01.2020 06:00
Teksti: Anuliina Liukkonen|Kuvat: Seiskan toimitus
Pikku naisia
Pikku naisia - neljän tähden versio klassikkoteoksesta!
Klubi
26.01.2020 06:00
Teksti: Anuliina Liukkonen|Kuvat: Seiskan toimitus

Lukuisia elokuva- ja tv-sarjaversioita vuosikymmenten varrella saanut Louisa May Alcottin klassikkoteos nähdään uutena, erinomaisesti onnistuneena Greta Gerwigin (Lady Bird) käsikirjoittamana ja ohjaamana sovituksena, jonka pääosiin on valikoitu uuden sukupolven kärkinäyttelijät. 

Kertojana toimii tällä kertaa Jo, jonka kehitystarina villistä ja omapäisestä poikatytöstä itsenäiseksi naiseksi ja naisten tasa-arvoa ajavaksi taiteilijaksi on nostettu keskiöön. Marchin siskokset esitellään ensin aikuisina, minkä jälkeen tarina hyppii eri aikatasoilla esitellen perheen elämän tutut kuviot iloineen ja suruineen. 

Elokuva on juuri niin ihana ja lämminhenkinen kuin odottaa saattaa. Eloisan sisarusparven lapsuus on sotavuosienkin keskellä huoletonta ja mielikuvituksekasta, ja jokainen perheenjäsen tuo siihen oman vivahteen persoonallaan. Filmi tuo hyvin esiin haikeuden siitä, miten merkityksellinen, mutta ohikiitävä aika lapsuus on ja miten kipeältä voi tuntua kasvaa ja kohdata aikuisuus. Puhumattakaan siitä, millainen rikkaus sisaruussuhde parhaimmillaan on. Eikä tarinan sanoma naisten tasa-arvosta ole vanhentunut sitten 1860-luvun, vaan se on todellakin ajaton.

Kaikki päänäyttelijät ovat rooleissaan elementissään ja istuvat saumattomasti rakastettujen hahmojen nahkoihin. Elokuva saikin kuusi Oscar-ehdokkuutta, mukaan lukien Saoirse Ronanin pääosaehdokkuus kiivaasta tulkinnasta Jona.

****

Draama. O: Greta Gerwig. N: Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson, Timothée Chalamet, Eliza Scanlen. (Little Women, USA 2019). 135 min.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »