fbq
Klubi
08.10.2020 05:33
Teksti: Kirsi Pöllänen|Kuvat: Atte Kajova
Juhani ja Leila Palmu
Kuvat huutokaupasta! Kotinsa menettävät Juhani ja Leila Palmu myyvät omaisuutensa: ”Tervetuloa helvettiin!”
Klubi
08.10.2020 05:33
Teksti: Kirsi Pöllänen|Kuvat: Atte Kajova

Seiska kertoi viikko sitten, että taidemaalari Juhani Palmun, 76, ja hänen vaimonsa Leila Palmun, 54, koti on myyty eikä heidän vuokrasopimustaan jatketa. Ikävän tilanteen vuoksi pariskunta joutuikin myymään omaisuuttaan huutokaupalla viime viikonloppuna.

Alahärmässä sijaitsevan Juhani Palmu Gallerian pihapiiriin Knuuttilanraitille oli saapunut paikalle paljon uteliaita seuraamaan huutokauppaa. Myyjien iloksi moni oli paikalla myös todellisissa ostoaikeissa. Lauantain ja sunnuntain aikana huutokaupassa kävi arviolta lähes kolmesataa ihmistä.

Paikalla olivat itseoikeutetusti myös myyjät, Juhani ja Leila. Taiteilijalegenda istui pääasiallisesti sisällä sikaria poltellen ja huutokaupan hälinää ihmetellen, kun taas Leila hääräsi pihalla ja piti lankoja käsissään.

– Tervetuloa helvettiin, Leila huikkaa, kun Seiska saapuu tavarapaljouden keskelle.

Lue myös: Juhani Palmun järkytys! Taiteilijaa uhkaa häätö kodistaan!

Aitoittain tavaraa

Ja tavaraa todella riittää. Päärakennuksen lisäksi taidetta, huonekaluja ja muuta arvotavaraa on kertynyt peräti yhdeksän aitallisen verran. Aitoissa on esillä paljon myös Juhanin taidetta. Yhden aitan seinää koristaa taiteilija Timo Hutun tekemät monta metriä korkeat teokset Juhanista ja Leilasta. Juhanin kesäateljee on sijoitettu yhteen aittarakennukseen, missä taiteilija on maalannut viimeksi viime keväänä.

Huutokauppa herätti paljon kiinnostusta.
Huutokauppa herätti paljon kiinnostusta.

 

Leila kertoo, että tämän viikonlopun lisäksi huutokauppoja varmasti järjestetään enemmänkin.

– Tavaraa on niin paljon, että tämähän on vasta alkua. Juhanin taiteestakin suurin osa on vielä myymättä. Niin pitkään jatketaan, kun tavaraa vain riittää.

– On ollut ihana huomata, että kukaan tänne tulleista ei ole ollut röyhkeä tai halunnut loukata meitä, hän lisää.

Leila viihdytti vieraita pihalla.
Leila viihdytti vieraita pihalla.

Lue myös: Omaisuus huutokaupataan! Häätöuhan alle joutuneen Juhani Palmun järkyttynyt Leila-vaimo: Ahneus tuntuu voittavan!

Maalauksilla on pohjahinta

Pihalla esitellään upeita vanhoja kaapistoja ja muita monta sataa vuotta vanhoja huonekaluja. Pelkkiä messinkisiä kynttilänjalkoja on tarjolla yli kaksisataa. Yksi niistä vaihtaa omistajaa 50 eurolla, eräs antiikkinen pöytä taas 40 eurolla. Juhanin 2 000 euron galleriahintainen sekatekniikalla tehty teos huudetaan 900 eurolla.

– Tavaroiden myyminen ei tunnu enää miltään. Olen itkuni itkenyt, Leila huokaa alakuloisesti.

Aviopari hyväksyi jokaisen huutokaupassa esitetyn tarjouksen itse. Vaikka rahalle onkin tarvetta, niin Leila sanoo, että kaikkia tarjouksia he eivät kuitenkaan hyväksy.

– Kaikilla tavaroilla on kuitenkin tarinansa. Eilen kieltäydyin myymästä muutamaa Juhanin maalausta, ei niitä kuitenkaan ihan millä hinnalla tahansa myydä. Kyllä niillä on pohjahinta.

– Myymällä pari Juhanin veistosta saisimme tämän talon hinnan kasaan, mutta tuntuu, että ei ole sellaisia ostajia, Leila sanoo.
– Myymällä pari Juhanin veistosta saisimme tämän talon hinnan kasaan, mutta tuntuu, että ei ole sellaisia ostajia, Leila sanoo.

Lue myös: Lottomiljonääri osti Juhani Palmun taulut – taiteilija sytytti kuubalaisen sikarin!

Yhteiskuvat kiinnostavat

Huutokauppa alkaa lähestyä loppuaan, ja uudet tyytyväiset omistajat kuljettavat tavaroita pois. Taitelija itsekin on saapunut pihalle seuraamaan huutokauppaa ja saa aikaan heti kuhinaa. Ihmiset tulevat paikalle ottamaan hänen kanssaan yhteiskuvia tai pyytämään omistuskirjoitusta ostamaansa teokseen.

Vaikka Juhanin kunto on huono ja käsi ei enää toimi kuten ennen, kirjoittaa hän omistuskirjoituksia tauluihin mukisematta.

– Kas, kirjoitin tämän oikealla kädellä, vasenkätinen taiteilija sanoo hämmästyneenä.

Leilan ja Juhanin mietteet ovat jo tulevaisuudessa.
Leilan ja Juhanin mietteet ovat jo tulevaisuudessa.

Lue myös: Sikareiden suurkuluttaja Juhani Palmu teki merkittävän muutoksen – ”Yritämme nauttia elämästä!”

Korona pysäytti liiketoiminnan

Juhani istuu levollisesti nojatuolissaan, ja polttaa sikaria. Hän suhtautuu meneillään olevaan huutokauppaan rauhallisesti.

– Ihan hyvä fiilis on, tavaraa on niin paljon. Ei tämä minussa tunteita herätä. Hyvä vaan, että ihmiset ovat kiinnostuneita ja tavaroilla on kauppa-arvo.

Hän suhtautuu rauhallisin mielin myös siihen, että rakas koti on myyty ja heidän vuokrasopimuksensa päättyy.

– Liiketoiminta on pysähtynyt koronan vuoksi, ihmiset eivät enää käy täällä. Tämä tilanne oli jo odotettavissa, ja nyt kun se tapahtui, niin se on vaan helpottavaa.

Pariskunnan välillä on lämmin tunnelma, mikä tulee Leilan mukaan kunnioituksesta.
Pariskunnan välillä on lämmin tunnelma, mikä tulee Leilan mukaan kunnioituksesta.

Lue myös: Juhani Palmu antaa jälleen siveltimelle kyytiä – ”Kaikki menee kaupaksi!”

Kerava kauhistuttaa

Juhanilla ja Leilalla ei ole vielä tarkkaan selvillä, minne he Alahärmästä muuttavat. Todennäköisin vaihtoehto on Helsinki.

– Minä haluaisin Nizzaan, mutta kun on tämä korona. Ja nykyään pitää miettiä rahaakin, ennen vanhaan olisi voinut muuttaa minne vaan, Leila sanoo.

Leila mainitsee, että he ovat saaneet Helsingistä jo muutamia tarjouksia. Ongelmana on kuitenkin se, että uuden asunnon pitäisi sijaita keskustassa ja toimia sekä kotina että galleriana.

– Juhanin vuoksi niiden on oltava samassa paikassa, eikä galleria voi olla missään Vantaalla tai Keravalla. Olemme kyllä Juhanin kanssa puhuneet, miten pärjäämme taloudellisesti tulevaisuudessa. Emme yhtään tiedä mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

– Ei minulla mitään huolta tulevaisuudesta kuitenkaan ole, Juhani lisää.

– Kun sain tämän Salvador Dalin Menoran, sanoin, että laittakaa tämä arkkuuni mukaan. Tätä en myy, kaikkea ei voi saada edes rahalla, Leila sanoo.
– Kun sain tämän Salvador Dalin Menoran, sanoin, että laittakaa tämä arkkuuni mukaan. Tätä en myy, kaikkea ei voi saada edes rahalla, Leila sanoo.

Lue myös: Leila-vaimo vaikeasti vammautuneen Juhani Palmun kuntoutumisesta: ”Juhani on niin itsepäinen!”

Kahden taiteilijan talous

Vaikka viimeiset viikot ovat olleet pariskunnalle raskaita, on myös ilonaiheita löytynyt. Lauantain huutokaupassa Leila sai myytyä ensimmäisen oman maalauksensa.

– Se ei ollut edes myynnissä, vaan koristeena makuuhuoneessamme. Yllättäen se haluttiin ostaa, ja sain siitä vielä hyvän hinnankin. Se on hyvin mystinen ja niin ruma kuin olla voi. Sanoin ostajalle, että miten pystyt nukkumaan kauhumaalaukseni kanssa, Leila nauraa.

– Minä olen nähnyt alusta asti, miten lahjakas Leila on. On jo aikakin, että hän saa tunnustusta ja itsevarmuutta, Juhani lisää.

Pariskunta paljastaa yllättäen, että Leila on ollut jo 15 vuoden ajan mukana ideoimassa ja tekemässä pohjia Juhanin töihin. Leila on kuitenkin ollut aina sitä mieltä, että taloon mahtuu vain yksi suuri taiteilija eikä siksi ole tehnyt itsestään numeroa.

– Tähän taloon mahtuu kyllä kaksikin, Juhani jyrähtää.

Leilan tekemä maalaus ostettiin makuuhuoneen seinältä, vaikka se ei ollut alun pitäen myytävänä. Kuvassa ei maalausta enää ole.
Leilan tekemä maalaus ostettiin makuuhuoneen seinältä, vaikka se ei ollut alun pitäen myytävänä. Kuvassa ei maalausta enää ole.

Lue myös: Vakavasti sairas Juhani Palmu kieltäytyi verensiirrosta – ”En halua vieraiden verta elimistööni!”

Kaipaa lapsenlastaan

Pariskunnan tarkoituksena on aloittaa Helsingissä elämä puhtaalta pöydältä, mutta mitään tarkempia suunnitelmia heillä ei vielä ole. Yksi asia on kuitenkin varmaa. Juhani haluaisi nähdä enemmän pientä lapsenlastaan.

– Poikani sai pääsiäisen jälkeen tyttären, ja he asuvat Helsingissä. Hyvin vähän on tullut häntä nähtyä. Lapsenlapsen syntymä oli outoa ja kummallista. Tuntuu kuitenkin hienolta, että elämä jatkuu.

Juhanin 15-vuotiaana piirtämä kuva ukkinsa aitasta on ainoa sieltä asti säilynyt Juhanin piirros. Se ei ole huutokaupassa myytävänä.
Juhanin 15-vuotiaana piirtämä kuva ukkinsa aitasta on ainoa sieltä asti säilynyt Juhanin piirros. Se ei ole huutokaupassa myytävänä.

 

Vaikka Juhani ja Leila saisivat rahat kasaan nykyisen talonsa ostoon, eivät he todennäköisesti sitä tekisi. Juhanin terveydentilan lisäksi talon ylläpito käy raskaaksi.

– Juhani on kuitenkin pääsääntöisesti sänkypotilas, ja minä täytän kohta 55 vuotta. Nyt vielä voimat riittävät kaikkeen, mutta minäkin tulen vanhaksi.

– Yksi asia on kuitenkin varma. Jos me täältä lähdemme, me emme enää koskaan tule takaisin, Leila sanoo hiljaa.

Huutokauppa jatkuu sunnuntaina 11.10 klo 12 Alahärmässä, Juhani Palmun gallerian pihapiirissä. Myynnissä on useita Juhani Palmun tauluja.