fbq
Klubi
27.11.2020 09:30
Teksti: Tuomas Riskala / Katso|Kuvat: HanWay Films
Falling
Elokuva-arvio: FALLING - "Viggo Mortensenin itsevarma esikoisohjaus on raskas katselukokemus"
Klubi
27.11.2020 09:30
Teksti: Tuomas Riskala / Katso|Kuvat: HanWay Films

Isänsä puolelta tanskalaisen Viggo Mortensenin, 62, valkokangasura alkoi jo 1980-luvun puolivälissä. Toistaiseksi liki 60 elokuvaroolia tehnyt Mortensen on tuttu suurelle yleisölle etenkin Taru sormusten herrasta -trilogiasta ja yhteistyöstä ohjaaja David Cronenbergin kanssa.

Mortensenin mukaan varsinkin Cronenbergin seuraaminen herätti jo vuosia sitten halun päästä itse ohjaamaan. Tuloksena syntynyt Falling on ihailtavan itsevarmasti ohjattu debyytti, jonka katsominen on kuitenkin raskas kokemus.

Myrkyllistä maskuliinisuutta tihkuva tarina kertoo miehestä, jollaisia on valitettavasti aivan liikaa todellisessa maailmassa. Willis on sielultaan läpimätä ja katkeroitunut vanhus, joka tuntuu vihaavan jokaista kanssaihmistä. Tästä häijyydestä saavat osansa myös Willisin aikuiset lapset John (Mortensen) ja Sarah (Laura Linney), jotka yrittävät silti tukea ja rakastaa isäänsä.

Lue myös: Elokuva-arvio: Mank - "David Fincherin ensimmäinen leffa kuuteen vuoteen hellii Citizen Kanen ja Hollywoodin kultakauden faneja"

Kaiken huipuksi Willisillä näyttäisi puhjenneen dementia, joka osaltaan syöksee ukkelin omien piinaavien muistojensa ja kalvavien katumustensa syövereihin.

Falling vaatii katsojalta paljon kärsivällisyyttä. Periaatteessa kyseessä on liki kaksituntinen esitys perheestä, jonka uskollisuus paholaismaista isäänsä kohtaan lähentelee sairasta masokismia. Tässä mielessä Falling on myös onnistunut, sillä sen kuvaus vuosikymmenten aikana syventyneestä riippuvuussuhteesta narsistin ja tämän jälkeläisten välillä on erittäin uskottava.

Mortensen on tehnyt loistovalinnan kiinnittäessaan isän rooliin Lance Henriksenin. Toukokuussa 80 vuotta täyttänyt Henriksen on yli 250 elokuva- ja tv-roolin veteraani, joka tunnetaan parhaiten muun muassa Aliens – paluusta, Pimeyden läheisyydestä, Hard Targetista sekä Millennium-sarjasta. Henriksen onkin aina ollut kauhu- ja toimintafanien suosikki, minkä ansiosta on ilahduttavaa nähdä tämä briljantti ammattilainen näin erilaisessa roolissa.

Lue myös: Elokuva-arvio: Naurun varjolla - "Stand upista kertovassa draamakomediassa hauskat ja koskettavat juonteet sekoittuvat luontevasti toisiinsa"

Draama. O: Viggo Mortensen. N: Lance Henriksen, Viggo Mortensen, Sverrir Gudnason, Laura Linney, Hannah Gross. (Kanada/Britannia/Tanska 2020). 112 min.

* * *

LUE KAIKKI SEISKAN LEFFA-ARVIOT TÄSTÄ LINKISTÄ!

Tilaa Seiskan uutiskirje! »