fbq
uutisetMielipide: Ivalon kausi lässähti kuin lehmän häntä – viimeinen jakso aiheuttaa myötähäpeää
Mielipide: Ivalon kausi lässähti kuin lehmän häntä – viimeinen jakso aiheuttaa myötähäpeää

Iina Kuustosen tähdittämän Ivalon 2. kausi tuli juuri päätökseen Elisa Viihde Viaplaylla. 

Kauden juoni keskittyi muun muassa salaseuraan, ihmismetsästykseen, selvittämättömän murhan uudelleen tutkimiseen ja aborttidopingiin.

Kaudella myös ihmissuhteiden kohdalla koettiin pieniä pyörremyrskyjä, kun päähahmo Nina Kautsalon (Kuustonen) ex-mies ja lapsensa isä Esko (Mikko Leppilampi) ja sisko Marita (Pihla Viitala) rakastuivat. Myös tyttärien rakas äiti menehtyi syöpään. 

Lue myös: Ivalo-sarjan uusi kausi on täynnä koukuttavia käänteitä – kahden merkittävän roolihahmon välillä alkaa kipinöidä

Kautsalo ponnisteli myös työnsä ja äitiyden välillä ja hän kohtasi vuosikymmenten jälkeen isänsä, joka hylkäsi tämän ollessa pieni. 

Kauteen on purkitettu mielenkiintoisesti niin ihmissuhdedraama kuin rikosjuoni, joka on ollut kylläkin kokonaisuudessaan hyvin absurdi. 

Sarjassa nähtävät ulkomaanvahvistukset, kuten Walking Death -tähti  John Finn ovat tuoneet sarjaan lisää uskottavuutta kansainvälisessä mittapuussa. 

Sunnuntaina 16.1. sarja huipentui viimeiseen jaksoon, tai siis sen piti huipentua, mutta todellisuudessa se lässähti kuin lehmän häntä. Edellisellä kaudella katsojat saivat nauttia sarjasta 10 jakson verran, nyt niitä oli kuitenkin vain kuusi. Heräsikin kysymys siitä, onko kuvauksissa tapahtunut jotain sellaista, että lähes puolet kaudesta pitikin paketoida yhteen jaksoon? 

Viimeisessä jaksossa Kajanne (Mikko Nousiainen) pelastettiin ihmismetsästäjien kynsistä. 

Myötähäpeä käsinkosketeltavissa 

Vaikutti siltä, että viimeiseen jaksoon oli sullottu juonenkäänteitä neljän jakson verran ja ne oli kuorrutettu aimolla annoksella kliseitä. 

Poliisitehtävistään hyllytetty Kautsalo kantoi sankariviittaa selvittämällä mysteeririkoksen, kaappasi käsiraudoissa syyllisen, eli hänen isänsä, ja vei salametsästäjien käsiin. Halusi pelastaa syyttömänä ihmismetsästäjien käsissä olevan jääkiekkoilija Kajanteen, joka sai lopulta sääliä ihmismetsästäjiltä. Kautsalon isä kuoli vahingossa, eikä tästä tullut edes noottia viranomaisilta, vaan lohduttavia sanoja, kun hänen kaksi kollegaansa lähtivät pelastamaan seuruetta.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun ihmismetsästäjät tajusivat tehneensä väärin ja päättivät polttaa ikiaikaisen seuransa linnan, meinasi myötähäpeämittari räjähtää. 

Lisäksi Kautsalon ja naisihmismetsästäjän tappelukohtaus ja ninjapotkut olivat sellaista luokkaa, että samanlaista voisi nähdä kung fu -elokuvissa tai kapakan jälkeen nakkikiskajonossa. 

Vaikka viimeinen jakso lässähti kuin väljähtynyt kuohujuoma konsanaan, antaa sarjan muut jaksot sen anteeksi. Toivottavasti saamme nauttia sarjasta ja Kuustosen loistavasta roolihahmosta vielä tulevaisuudessakin uusin tuotantokausien merkeissä. 

Ivalon kaksi kautta katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
Teksti: Jasmin Vainio I Kuvat: Elisa Viihde Viaplay